Nu se dau plecati de acasa! Peste 40 la suta dintre tinerii din Romania locuiesc cu parintii

Nu mai putin de 44,4% dintre romanii cu varsta cuprinsa intre 25 si 34 de ani locuiesc imreuna cu parintii. Mai rau decat noi nu stau decat Slovacia, Bulgaria si Grecia, intr-o Europa in care numai in tarile nordice isi permit sa traiasca pe cont propriu.

Un impas demografic, economii deraiate, un somaj ridicat in randul tinerilor si baloane speculative in piata rezidentiala tin departe reprezentantii noii generatii din Europa de perspectiva de a avea propria locuinta, fie si cu chirie.

Cifre devastatoare furnizate de Eurostat si asezate recent pe harta de contul de Twitter „Amazing Maps” indica faptul ca exceptand tarile din nordul continentului, Franta, Elvetia si Austria, tinerii cu varsta intre 25 de ani si 34 de ani stau in proportii consistente impreuna cu parintii.

harta-tineri-locuiesc-parintii
Romania se inscrie intre tarile cu un procentaj alarmant la acest capitol, 44,4% dintre tineri inca nefiind plecati pentru o viata pe cont propriu. Nivelul este comparabil cu cel din Polonia (43,2%), Ungaria (43,0%), Slovenia (43,5%), Portugalia (44,5%), Italia (46,6%) si Malta (48,9%).

Mai rau decat aceste tari stau Slovacia, Bulgaria si Grecia, unde mai mult de jumatate din persoanele cu varsta intre 25 si 34 de ani au ramas sa imparta locuinta cu parintii. La punctul extrem ii regasim pe slovaci, cu 56,6% din tineri ramasi in casa parinteasca, in timp ce 52,2% dintre bulgari se regasesc in aceasta situatie. Criza care ravaseste tara i-a tinut pe 51,6% dintre tinerii greci in casele parintesti in conditiile in care si somajul pentru aceasta categorie de varsta indica un numar comparabil.

Baloanele imobiliare din tarile nordice nu ii impiedica pe tinerii din aceste tari sa poata sa isi inceapa o viata pe cont propriu. intr-un top devastator la nivel european in tarile scandinave regasim singurele procentaje cu o unica cifra la acest capitol.

Mai multe detalii pe capital.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.