Noutati :

Nicolae Robu, Gheorghe Ciuhandu si alti fosti si actuali angajati din primarie, inculpati. Au fost trimisi in judecata in dosarul caselor nationalizate vandute ilegal la Timisoara

8 octombrie, 2020 - 04:26 PM
Autor: Redactie      
Categorie: JUSTITIE
3

TIMISOARA.  „Respinge ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţii Miuţ Nicuşor Constantin, Ciuhandu Gheorghe Coriolan, Cojocari Ioan, Robu Nicolae, Diaconu Dan Aurel, Stoia Traian Constantin, Staia Martin, Vîrlea Simona şi Iova Gabriela împotriva încheierii penale din 04.08.2020 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Timiş în dosarul nr. 5736/30/2019/a1. În temeiul art. 275 alin. 2 C.p.p. obligă fiecare inculpat contestator la plata a câte 200 lei, cheltuieli judiciare către stat în contestaţie. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 08.10.2020″. Aceasta este solutia data de Curtea de Apel Timisoara la contestatiile din dosarul caselor nationalizate vandute ilegal la Timisoara.

Cu alte cuvinte, dupa mai multe amanari, magistratii au decis sa respinga contestatiile formulate de cei vizati si sa-i trimita in judecata pe primarul Timişoarei Nicolae Robu, pe fostul edil Gheorghe Ciuhandu şi alţi 7 foşti sau actuali angajaţi ai Primăriei, în dosarul caselor naţionalizate vândute ilegal.

Conform rechizitoriului intocmit de DNA inca din decembrie anul trecut, cei 9 sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (5 inculpaţi), respectiv în formă simplă (4 inculpaţi).

Procurorii spun că prejudiciul se ridică la aproape 10 milioane de euro.

Inculpaţii sunt:

– Miuţ Nicuşor-Constantin, la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timişoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timişoara şi Direcţiei Patrimoniu din cadrul primăriei mun. Timişoara (199 contracte);
– Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, la data faptelor primar al municipiului Timişoara (61 de contracte);
– Cojocari Ioan, secretar al primăriei municipiului Timişoara şi coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primăriei (61 contracte);
– Robu Nicolae, la data faptelor şi în prezent primar al municipiului Timişoara (2 contracte);
– Diaconu Dan-Aurel, la data faptei viceprimar al municipiului Timişoara (un contract);
– Stoia Traian-Constantin, la data faptei viceprimar al municipiului Timişoara (un contract);
– Staia Martin, la data faptelor director al Direcţiei Patrimoniu şi respectiv al Direcţiei Clădiri, Terenuri şi Dotări Diverse din cadrul municipiului Timişoara (2 contracte);
– Vîrlea Simona, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timişoara (un contract);
– Iova Gabriela, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timişoara (un contract).

Conform procurorilor, în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă funcţionari publici din cadrul Primăriei municipiului Timişoara (majoritatea cu funcţii de conducere) şi-ar fi încălcat atribuţiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparţin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului.

În urma efectuării urmăririi penale, s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz serviciu în legătură cu încheierea unui total de 207 contracte de vânzare-cumpărare, fiecare contract pentru câte unui imobil ce a făcut obiectul Legii nr. 112/1995.

Astfel, în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, participarea inculpaţilor la încheierea contractelor presupus nelegale este următoarea, cu precizarea că, în unele situaţii, ar fi participat mai mulţi inculpaţi la încheierea presupus nelegală a aceluiaşi contract: Miuţ Nicuşor-Constantin (199 contracte), Ciuhandu Gheorghe-Coriolan (61 contracte), Cojocari Ioan (61 contracte), Robu Nicolae (2 contracte), Diaconu Dan-Aurel (1 contract), Stoia Traian-Constantin (1 contract), Staia Martin (2 contracte), Vîrlea Simona (1 contract) şi Iova Gabriela (1 contract).

În luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist. Această lege le dădea drept foştilor proprietari şi moştenitorilor lor să îşi redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile. Totodată, legea a dat dreptul chiriaşilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriaşi care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile şi le ocupau la acea dată.

Cu toate acestea, inculpaţii ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriaşi la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 şi care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.

Funcţionarii din cadrul primăriei Timişoara ar fi vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 şi HG 20/1996, deşi cunoşteau că respectivele dispoziţii nu mai erau aplicabile acelor persoane.

Prejudiciul total cauzat statului român ca urmare a încheierii nelegale a celor 207 contracte de vânzare-cumpărare ce fac obiectul acţiunii penale este de 42.756.719 lei (9.514.392 euro).

Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând în principal restituirea bunurilor imobile în natură şi restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, prin revenirea acestora în proprietatea statului şi prin anularea actelor juridice produs al infracţiunii.

În subsidiar, în măsura în care repararea prejudiciului în natură nu mai este posibilă, s-a solicitat repararea prejudiciului în cuantum de 42.756.719 (9.514.392 euro).
În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpaţilor.

Primarul Nicolae Robu s-a apărat de mai multe ori, spunând că şi-a pus semnătura pe documente care privesc două ”magherniţe” care au ajuns la oameni sărmani.

FOTO: AdevarulInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. ce frumoase amanari pana dupa alegeri.

 2. Banii discuțiilor imputiti-puturosi-si analfabeti,hoti de buzunare si falsificator de acte nu au miros-nu-i asa????Sper ca va urma cohortă de nenorociți de avocați,-nostri si judecători implicați în falsuri!!!!Las ca dupa reunirea la chioșcuri va veti reuni la pușcărie!Atunci nu o sa va mai uitati la noi,de sus,cu scarba!!!

 3. Tot jaful acesta , a inceput in 1996 , odata cu castigarea alegerilor de catre Convensia Democrata (PNL-PNT-cd ) si ocuparea functiei de primar de catre Gheorghe Ciuhandu .
  Vorbim de 207 retrocedari !!!

  Prejudiciat a fost statul roman si institutiile lui care detineau sau administrau acele imobile .
  Oare de ce toti acesti oameni aflati la CONDUCEREA institutiilor care pierdeau imobile pe banda rulanta ,nu au facut atunci plangeri penale , reclamand falsuri in documente , uz de fals , falsuri in declaratii sau marturie mincinoasa , pt a stopa jaful ?
  Revendicarea unui imobil sau teren care nu ti-a apartinut se face doar prin falsuri .
  Ce poate sa faca o instanta , daca cel care e prejudiciat nu se opune sau se opune tardiv ?
  Vor fi gasiti vinovati toti , nu am nici o indoiala .
  Problema e cum va recupera statul prejudiciul cauzat de acestia , pt. ca de asta se ocupa alte institutii ale statului gen ANAF , nicidecum o instanta judecatoreasca , care doar dispune .