Navele rusesti, interzise in porturile din Romania. Masura e valabila si pentru iahturi sau barci de agrement

Nicio nava inmatriculata in Rusia nu va mai fi primita in porturile romanesti de la Marea Neagra sau de pe Dunare.

CITESTE SI: Scade in continuare rata de infectare cu COVID in Timisoara si in judet. Sunt 83 de noi cazuri de imbolnaviri, in ultimele ore

Masura intra in vigoare de duminica si vizeaza si ambarcatiunile de agrement sau iahturile, scrie ziare.com.

Sunt exceptate navele care au nevoie de asistenta umanitara sau care transporta marfuri catre state din Uniunea Europeana.

Potrivit regulilor instituite in Uniunea Europeana, incepand cu data de 17 aprilie 2022, ora 00:00, „se interzice accesul in porturile romanesti al oricarei nave inmatriculate sub pavilionul Rusiei, inclusiv al navelor care si-au schimbat pavilionul rus in pavilionul oricarui alt stat sau care si-au schimbat inmatricularea in Rusia in inmatricularea in oricare alt stat, dupa 24 februarie 2022„, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Navale Romane.

(1) Se interzice accesul dupa 16 aprilie 2022 in porturile situate pe teritoriul Uniunii al oricarei nave inmatriculate sub pavilionul Rusiei.

2) Alineatul (1) se aplica navelor care si-au schimbat pavilionul rus in pavilionul oricarui alt stat sau care si-au schimbat inmatricularea in Rusia in inmatricularea in oricare alt stat dupa 24 februarie 2022.

(3) in sensul prezentului articol, «nava» inseamna:

(a) o nava care intra in domeniul de aplicare al conventiilor internationale relevante;

(b) un iaht cu lungimea de 15 metri sau mai mare care nu transporta marfuri si care nu transporta mai mult de 12 pasageri;

(c) o ambarcatiune de agrement sau un motovehicul nautic, astfel cum sunt definite in Directiva 2013/53/UE a Parlamentului European si a Consiliului.

(4) Alineatul (1) nu se aplica in cazul unei nave care are nevoie de asistenta si care cauta un loc de refugiu sau care are nevoie de o escala de urgenta intr-un port din motive de siguranta maritima sau din motive de salvare a unor vieti omenesti pe mare.

(5) Prin derogare de la alineatul (1), autoritatile competente pot autoriza o nava sa aiba acces intrun port, in conditiile pe care le considera adecvate, dupa ce au stabilit ca accesul este necesar pentru:

(a) achizitionarea, importul sau transportul in Uniune de gaze naturale si petrol, inclusiv produse obtinute prin rafinarea petrolului, titan, aluminiu, cupru, nichel, paladiu si minereu de fier, precum si anumite produse chimice si produse din fier astfel cum sunt mentionate in anexa XXIV;

(b) achizitionarea, importul sau transportul de produse farmaceutice, medicale, agricole si alimentare, inclusiv grau si fertilizatori al caror import, achizitionare si transport sunt permise in temeiul prezentului regulament;

(c) scopuri umanitare;

(d) transportul combustibilului nuclear si al altor produse strict necesare functionarii capacitatilor nucleare civile;

(e) achizitionarea, importul sau transportul in Uniune de carbune si alti combustibili fosili solizi, astfel cum sunt enumerati in anexa XXII, pana la 10 august 2022.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.