Noutati :

Munca de acasa, un nou trend in domeniul IT&Telecom din Timisoara, unde recrutarile nu contenesc, nici in pandemie. Companiile, insa, pregatesc de pe acum revenirea in birourile creative 

3 august, 2020 - 12:15 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: ECONOMIC
3
TIMISOARA. Piata muncii din Romania traverseaza o perioada de uriase transformari in aceste vremuri greu incercate de pandemia de coronavirus, iar, daca este sa ne referim strict la domeniul IT si Telecomunicatii, companiile nu s-au oprit nicio secunda din ”goana” dupa specialisti. Or, Timisoara este deja un gigant al acestui sector pentru Europa de Est.

Odata cu raspandirea COVID-19, job-ul celor din IT si Telecom s-a modificat substantial, in sensul ca foarte multi angajatori si-au trimis angajatii sa lucreze de acasa, punand accent pe importanta protejarii sanatatii lor. Totul s-a mutat in online, insa piata muncii in acest domeniu se dovedeste de-a dreptul vibranta.

In ciuda acestui remote work, recrutarile pe acest segment nu stagneaza deloc si chiar se remarca o disponibilitate a angajatorilor de a oferi un nivel mai mare de salarizare pentru a-i motiva pe noii angajati. Conform specialistilor, singura parte negativa, sa ii spunem asa, rezida in aceea ca recrutarile de personal se fac, in aceasta perioada, preponderent pentru proiectele deja incepute, in timp ce pentru cele noi se decid unele amanari. Nu foarte multe, insa. In plus, multe dintre companii privesc cu optimism in viitorul nu foarte indepartat si continua sa se extinda in zona de birouri, pentru ca intoarcerea la normalitate se apropie.

Specialistul Cyber Nest Mihaela Capitan face o serie de recomandari privind recrutarea in domeniul IT si Telecom din acest moment, subliniind ca  tot mai multi angajati lucreaza de acasa, iar activitatile lor au fost transferate in online, insa apreciaza ca totul este doar o chestiune temporara, concentrata pe limitarea raspandirii coronavirusului. Iar lucrurile se vor schimba.

In perioada pandemiei, in domeniul IT si Telecom tot mai multi angajatori si-au trimis angajatii sa lucreze de acasa. Acest trend de a munci  remote a inceput cu mult timp inainte si este deja considerat ca un beneficiu la pachetul de salarizare oferit. In acest context, oamenii de HR au un rol important in motivarea angajatilor care lucreaza  de acasa. Transferul activitatilor in online a permis ca majoritatea companiilor din IT si Telecom, care oricum adoptasera deja aceasta strategie, sa fie active, sa caute in continuare forta de munca si sa preia proiecte noi, ba chiar mai mult, sa isi mareasca volumul de activitate. De exemplu, Connect 44, este una din companiile care au inceput activitatea in Timisoara in plina pandemie si, mai mult, au inchiariat si al doilea spatiu in cladirea VOX”, spune Mihaela Capitan.

Timisoara este un caz fericit, in acest sector, IT si Telecom, deoarece companiile s-au reorientat rapid, insa acestea au un comportament diferit in privinta recrutarii de personal.

In Timisoara, companiile din IT si Telecom se numara probabil printre norocoasele din perioada pandemiei, pentru ca activitatea lor nu a fost si nu este intrerupta si s-a putut transfera foarte rapid proape totul in online. Totusi companiile au un comportament diferit in ceea ce priveste recrutarea de personal. In acest domeniu sunt companii in care posturile deschise au ramas in continuare vacante sau chiar au aparut pozitii noi, pentru ca volumul de activitatea a crescut foarte mult, dar sunt si companii care au adoptat o strategie diferita, au decis sa amane atragerea de noi candidati. In acest scenariu, extrem de pozitiv, care presupune si cresterea volumului de activitate, pot spune ca se afla si domeniul IT&Telecom, dar companiile din acest domeniu alcatuiesc o minoritate, daca ne raportam la intreaga piata din judetul Timis. Desi site-urile de recrutare sunt pline de anunturi de angajare, unele dintre acestea sunt postate doar pentru imbogatirea bazelor de date ale companiilor, pana la momentul in care va trece aceasta perioada. In aceasta perioada si comportamentul candidatilor s-a schimbat destul de mult”, explica Mihaela Capitan.

Totusi, sunt si vesti bune la Timisoara, iar una dintre ele este aceea ca exista candidati, de la absolventi pana la cei cu experienta.Vestea buna din momentul de fata, pentru companiile din IT si Telecom, e ca exista mai multi candidati disponibili pe piata muncii, atat cei cu experienta cat si proaspat absolventi. De regula, ei se orienteaza spre job-urile remote, profitand de faptul ca angajatorii au devenit tot mai deschisi la ideea de a lucra cu echipe care isi desfasoara activitatea de acasa. Siguranta la locul de munca, in aceasta perioada este factorul cel mai important in decizia canditatului. Candidatii activi, cei care isi cauta un job, se orienteaza spre locuri de munca cat mai sigure, iar cei care doreau sa isi schimbe job-ul au amanat aceasta decizie. Candidatii inactivi, cei care sunt contactati pentru un nou job, desi ei nu isi cauta, sunt interesati pentru schimbare numai daca aceasta presupune stabilitate, motivul fiind loialitatea fata de actualul angajator si siguranta la locul de munca. Un comportament ce a crescut vizibil in perioada pandemiei in randul candidatilor din IT si Telecom este accesarea cursurilor de formare in acest domeniu, fiind un factor important in ocuparea locurilor de munca.  Din discutiile purtate cu unul dintre fondatorii unei companii ce ofera cursuri de calificare, exista o cerinta tot mai mare de solicitare de cursuri in vederea obtinerii certificarilor aferente, certificari ce le ofera candidatilor sansa de a accesa un job mai bine platit sau de a promova in interiorul companiei”, a mai adaugat Mihaela Capitan.

Iar daca job-ul s-a mutat online, iata ca si pregatirea noilor angajati se face tot de la distanta. Nu e neaparat cel mai bun lucru, pentru ca astfel noul angajat nu se integreaza foarte usor in echipa. Si, tocmai de aceea, exista cateva recomandari in acest sens.

Una dintre marile schimbari ale perioadei curente este pregatirea noilor angajati de la distanta. Probabil ca majoritatea companiilor se confrunta cu un proces dificil in Onboarding-ul noilor angajati. Este foarte greu sa pregatesti un om de la distanta  si sa il integrezi in cultura organizationala. In acest context, companiile ar trebui sa puna accent pe incurajarea discutiilor cu membrii echipei. Noii angajati ar trebui sa fie implicati de la inceput in cat mai multe discutii, chiar daca acestea sunt sau nu tehnice. Motivarea viitorilor si actualilor angajati ar trebui sa fie in atentia companiilor din IT si Telecom. In aceasta perioada companiile ar trebuie sa aiba grija, in primul rand de sanatea emotionala a viitorilor si actualilor angajati, oferindu-le consiliere psihologica. Traim zile in care accentul companiilor a fost predominant pe mentinerea business-ului, neglijand starea de spirit a propriilor angajati. Una dintre solutiile prin care se poate motiva echipa de la distanta, si nu numai, este sa le oferi consiliere psihologica. De asemenea nu trebuie uitate discutiile in care sa vorbiti nu doar despre job, ci si despre starea angajatului, a familei lui”, precizeaza Mihaela Capitan.

Companiile din IT si Telecom din Timisoara au demonstrat, iata, ca pot lua decizii rapide si pot merge mai departe, chiar si in aceasta perioada de pandemie. Si, chiar daca in momentul de fata poate au mult mai multi candidati la usa decat la inceputul anului, important este sa ramana constanti in comunicare, sa arate ca le pasa de acestia, sa-i motiveze, pentru ca momentul reintoarcerii la normalitatea birourilor creative sa fie unul firesc si, totodata, foarte asteptat.

Despre acest moment vorbesc cei de la Vox Technology Park, cel mai inovativ complex de birouri din Timisoara.


I
ntregul proces de inchiriere a devenit mai elaborat, necesitand mai multe pregatiri in ceea ce priveste adaptarea efectiva a spatiilor de birouri pentru masurile de distantare sociala, siguranta angajatilor, cat si solutiile adaptate pentru sustinerea activitatii firmelor care se extind in aceasta perioada. Piata de birouri merge inainte si sunt numeroase companii care cauta si doresc in continuare sa inchirieze spatii in cladiri de birouri moderne”, a declarat Vlad Vela, director general al Vox Property Group, dezvoltatorul si proprietarul proiectului Vox Technology Park din Timisoara.


Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. companii care cer disponibilitate 100% si salariu redus, asta inseamna „munca de acasa”

  2. Am auzit ca aveti si primul caz de COVID la Vox….

  3. Instalatiile,de climatizare sint cel mai sanatos lucru in aceasta perioada,sanatate curata.