Ministrul Sanatatii, inca nesigur in privinta viitorului Institut de Oncologie de la Timisoara: Sa nu ne lungim excesiv, trebuie sa fie gata in 2026

TIMISOARA. Construirea mult promisului Institut Regional de Oncologie este in continuare incerta. O spune chiar ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, care, aflat intr-o vizita la Timisoara, a precizat ca, pentru a putea amenaja spitalul din fonduri alocate prin Planul National de Redresare si Rezilienta, ar trebui sa avem deja documentatia intocmita.

In iunie anul acesta, DSP Timis a receptionat ultima etapa a serviciilor de actualizare a temei de proiectare si elaborare a Studiului de Fezabilitate pentru unitatea sanitara.

CITESTE SIAlexandru Rafila anunta la Timisoara un sezon gripal mai serios. Masurile impotriva COVID-19 in scoli neschimbate

Este clar ca pe langa cele 3 institute existente deja, al 4-lea, cel de la Timisoara, este necesar si sper ca aceia care lucreaza la actualizarea fostului studiu de fezabilitate, care a expirat in urma cu 2 ani, sa reuseasca sa rezolve acest studiu si sa tina cont de realitati si sa depuna un studiu de fezabilitate care sa intre pe lista proiectelor spitalicesti care intra in procedura de evaluare, mai ales ca discutam de o patologie prioritara, impactul cancerului la nivel global este extrem de mare.

Niciun proiect care n-are SF nu este eligibil, pentru ca nu ai ce sa alegi, din moment ce nu exista un astfel de studiu, dar e important ca a existat un astfel de studiu, el a expirat in 2019, avea o valoare de circa 130 de milioane de lei, si chiar pe o crestere de 40% a costurilor, generata de modificarile de natura economica la care asistam, cred ca ar mentine eligibilitatea unui astfel de proiect, dar proiectul trebuie sa fie gandit, dimensionat, in functie de nevoi, si sa fie realist din punct de vedere al costurilor, asa cum sunt ele in momentul de fata„, a precizat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.

Riscul ca Timisoara sa piarda finantarea pentru proiectul prin care sa se construiasca un astfel de institut oncologic cu bani din PNRR este cu atat mai mare cu cat pe lista existenta la nivelul ministerului Sanatatii se afla 49 de proiecte din care doar 25 vor fi finantate, iar termenul in care investitiile trebuie sa fie finalizate este de doar 4 ani.

Noi avem un PNRR, el aloca o anumita suma de bani din care trebuie sa facem cel putin 25 de astfel de centre. Suma totala este 1,7 miliarde. Avem o lista pe care am gasit-o la Ministerul Sanatatii si trebuie sa alegem, pe baza unor criterii obiective, care vor fi agreate cu Comisia Europeana, trebuie sa alegem 25 din lista de 49. M-as bucura ca Timisoara sa aiba un proiect care sa poata sa fie evaluat, dupa care, avand in vedere ca discuti de un interes cel putin regional, cred ca exista toate elementele ca acest lucru sa se intample. Termenul de finalizare a acestor investitii din PNRR este 2026, mai putin de 4 ani, este un timp destul de strans, si o sa vedem daca, dupa ce finalizam aceasta lista, incercam sa gasim o solutie incat sa nu lungim in mod excesiv procedurile de atribuire a contractelor de proiectare si de executie, tocmai pentru ca termenul este scurt si interesul este comun sa reusim sa si terminam aceste obiective„, a adaugat Rafila.

***

Institutul Regional de Oncologie Timisoara ar urma sa fie amplasat pe o suprafata de 5,5 hectare si va avea 476 de paturi de spitalizare, potrivit Hotararii prin care Guvernul aproba indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investittii.

Durata de realizare a Institutului este estimata la 36 de luni, iar valoarea constructiei si a dotarii unitatii va fi de peste 500.000.000 lei, dupa calculele de acum cativa ani.

Cancerul reprezinta a doua principala cauza de mortalitate (19,4%), dupa bolile cardiovasculare.

Judetul Timis este unul dintre judetele cu cea mai mare rata a afectiunilor oncologice din Romania, cu peste 15.000 de pacienti luati in evidenta, numarul cazurilor nou aparute fiind in crestere.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Utopic…. In 3 ani sa fie gata ?! Sa fim serioși, sa nu uitam in ce țara trăim .

  2. le construiesc cum au facut cele 8 spitale regionale made by PSD .

  3. Bine ca vom avea studiu sf pentru supraetajarea bazinului.

    • Asemenea lipsa de minte mai rar.

  4. Pe hartie si eu fac spitale si avioane cate vreti voi ….realitatea = zero in 30 de ani .
    Votati cu capul nu cu stomacul , nu va ajuns 30 de ani ca votam acelasi kkt.

  5. Normal ca e incert, nu exista proiect, autorizatii, acte etc. Important ca pnlsd a acordat bani din PNNR pentru un proiect utopic si a refuzat sa dea la alte 3 proiecte mature, autorizate și semnate. Pentru ca sunt sub umbrela primariei. Deci cum sa „dea bani sa facă Fritz” ceva?

    • Corect. Precis ca s-au gasit bani din PNRR pentru tot felul de primarii rosii, unde SF-ul si proiectul se vor face in paralel cu constructia.

  6. Oare se doreste realizarea acestui centru sau nu? That is the question!
    Argumente plus și minus! Insirati-le la vedere ptr tot „prostul” (sau reformulat, pentru Timișoreanul de rând)
    Restul, …. foaie verde loboda, trec catanele pe strec!