Noutati :

Ministerul Culturii construieste la Timisoara Muzeul Revolutiei care va fi extins in subpasajul din Piata Operei

16 martie, 2013 - 01:43 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Pana la finalul anului 2014, Timisoara va avea un muzeu al revolutiei, a promis, la Timisoara, ministrul Culturii, Daniel Barbu. Acest muzeu va fi infiintat prin modernizarea Memorialului Revolutiei.

Inainte de initierea proiectului, Ministerul Culturii se va consulta cu timisorenii, iar la aniversarea a 25 de ani de la Revolutie, acest muzeu va putea fi vizitat.

Ne consultam pentru ca timisorenii vor fi primii care se vor bucura de acest muzeu. Nu vom face nimic fara o consultare. Efortul de inceput va reveni Ministerului Culturii, e o responsabilitate asumata, din bugetul public, nu numai de timisoreni. Acum vom fi in faza de proiectare, suntem in curs de a forma, prin consultare cu Traian Orban, directorul Memorialului Revolutiei si echipa de la Memorial, o echipa de specialisti in muzeografie, apoi urmeaza sa aprobam acest proiect si, daca e viabil, in toamana sa incepem faza de proiectare tehnica pentru care deja avem bani, urmand ca de la anul sa reabilitam cladirea. Am putea inaugura muzeul. Mai realist si mai simbolic e sa il inauguram in decembrie 2014, la 25 de ani de la Revolutie. Asta ne va da timp sa facem o proiectare buna, sa o punem in dezbatere, sa imbunatatim proiectul ca in curusul anului viitor sa putem incepe executia. Avantajul e ca avem cladirea deja. Va fi un muzeu de arheologie in care expui artefacte obiecte, urme ale unei civilizatii, urma acestui muzeu e a unor oameni care au participat la revolutie. Vom expune o experienta umana, muzeul va fi interactiv, cu imagini, filme, vizitatorul sa piata interactiona cu aceste filme„, a declarat ministrul.

Pe de alta parte, primarul Nicolae Robu, a declarat ca deocamdata costurile pentru ridicarea acestui muzeu nu se cunosc, insa acesta ar putea fi extins in subpasajul din Piata Operei, chiar sub balconul Operei, un simbol al Revolutiei.

Dupa simtul meu ingineresc va spun ca nu vor fi costuri ridicate, insa dupa ce vom avea studiul de fezabilitate vom cunoaste, estimativ costurile. Abia dupa ce avem incheiata licitatia pentru executie vom avea exact costurile. Extinderea muzeului s-ar putea face in subpasaj, sub balcunul Operei. Jumatate din subpasaj va fi subpasaj auto, iar cealalta jumatate ramane disponibila. Acolo vom avea tehnologie de cel mai inalt nivel. Vom incerca acolo sa oferim vizitatorilor cat mai multe informatii si sa o facem de o maniera cat mai emotionanta in privinta a ceea ce s-a intamplat la Revolutie„, a declarat Robu.

Foto: George MorganInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Robu asta,nu-i normal!!! Subpasaj auto sau muzeu,fatada Operei data jos sau,,cosmetizata”??? Ca sa termini macar 1/4 din cate visezi,in centru,pana in 2014,trebuia sa incepi de anul trecut!!! Vai de capul tau…