Noutati :

Medierea, ca procedura obligatorie, intra in vigoare de la 1 februarie 2013. Nu mergi la mediator? Ti se respinge cererea de chemare in judecata!

25 ianuarie, 2013 - 09:21 AM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: JUSTITIE
3

TIMISOARA. Intrarea in vigoare a obligativitatii medierii inainte de pornirea unui proces in instanta de judecata a fost amanata, printr-un act normativ adoptat de Guvern, pana la data de 1 februarie 2013. Desi Legea nr. 115/2012, aflata in vigoare din vara anului trecut, a modificat Legea medierii si a instituit, printre altele, obligatia justitiabililor de a participa la o sedinta de informare privind medierea, ca procedura prealabila instantei de judecata, se pare ca cei aproape 2000 de mediatori din Romania mai au nevoie de ragaz si au cerut legiuitorului o amanare de trei saptamani, in conditiile in care procedura medierii trebuia sa intre in vigoare in data de 9 ianuarie 2013.

Acest lucru inseamna ca, incepand cu data de 1 februarie, cei care vor sa inceapa un proces sunt obligati sa participe la sedinta de informare, in caz contrar cererea lor de chemare in judecata fiind respinsa. “Instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop”, se arata in textul Ordonantei de Urgenta a Guvernului. Procedura de informare, incluzand si formalitatile pentru convocarea partilor, nu poate depasi 15 zile calendaristice.

Conform OUG, dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare, care se depune la dosarul instantei. Daca una dintre parti refuza in scris participarea la sedinta de informare ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se intocmeste un proces-verbal, care se depune, de asemenea, la dosarul instantei.

Impunerea acestei proceduri ca obligatorii se explica prin faptul ca, in general, convocarea la mediere era ignorata in practica”, ne-a explicat Dumitru Hantea, judecator la Tribunalul Timis. “Justitiabilii nu au incredere in autoritatea medierii, insa acuma nu vor mai avea incotro! Am discutat cu ei, le-am explicat avantajele medierii, mai cu seama in procesele intre frati, surori, unde trebuie sa se imparta bunuri, dar fara succes. Au refuzat categoric medierea. intr-un dosar, dupa un an de procese, o femeie mi-a cerut sa-i acord o scutire de plata a taxei de timbru pentru ca nu mai avea bani sa plateasca expertul. Se judeca mai departe, chiar daca medierea nu ar fi fost atat de costisitoare”, ne-a mai spus magistratul.

Ce gen de litigii vor ajunge in fata mediatorilor?

Incepand din 1 februarie 2013, medierea ca procedura prealabila instantei de judecata va fi obligatorie. In acest fel se spera ca instantele vor fi “descarcate” de circa 1 milion de dosare pe an, din cele 2,35 milioane de procese deschise anual in Romania. Prezenta justitiabililor in fata mediatorilor va fi obligatorie in cazul litigiilor din mai multe domenii, inclusiv cel penal. In primul rand, sunt vizate procesele din domeniul protectiei consumatorului, cand se invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unui produs sau a nerespectarii clauzelor contractuale sau a garantiilor acordate. In materia dreptului familiei, cand exista neintelegeri care tin de continuarea casatoriei, partajul de bunuri comune, exercitarea drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copilului, contributia parintilor la intretinerea copiilor. In domeniul litigiilor privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, orice litigii privind raporturile de vecinatate, dar si litigiile ce privesc raspunderea profesionala, malpraxisul, daca nu este prevazuta o alta procedura prin legi speciale. De asemenea, litigiile de munca, litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 de lei, cu exceptia cazurilor in care s-a deschis procedura de insolventa. Nu in ultimul rand, prin fata mediatorilor vor trebui sa treaca si persoanele care au savarsit infractiuni pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala, cu conditia ca victima sa-si exprime consimtamantul de a participa la sedinta de mediere impreuna cu faptuitorul.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Daca oamenii nu au bani pina la sfirsitul proceselor,de vina sint mafiotii din justitie, avocatura, „ajutorul”dat de unii si de altii avocatilor influenti, judecatori necinstiti, neprofesionisti, cumpararea cazurilor, cine da mai mult au cistig de cauza. Iar ideea cu mediatorii nu este rea, dar nu ar trebui sa existe o lege care sa te oblige la asa ceva.

  2. Si iaca asa mai ia nastere o patura de TRINTORI care nu mai au loc in NOTARIATE AVOCATURA PARLAMENT,FOSTI MILITIENI etc. sa inventat MEDIEREA alti banii cheltuiti de amariti … si cine nu are NU ARE DREPTATE . JUSTITIE ?

  3. va exista si „medierea in lipsa” dupa modelul „judecata in lipsa”? daca omul e la mii de km distanta, ce se intampla?