Medic din Timisoara despre cum antibioticele pot duce la forme grave de pneumonie, daca sunt administrate gresit. Apar tulpini de virus rezistent la penicilina

TIMISOARA. Avertisment al unui medic specialist din Timisoara de Ziua Mondiala de lupta impotriva pneumoniei, boala care desi poate fi vindecata, ucide anual oameni de toate varstele.

CITESTE SI: S-au aprins 2 noi focare de COVID in Timisoara si in judet. Avem 14 localitati cu rata de infectare de peste 10 la mie in Timis

Un copil moare de pneumonie la fiecare 39 de secunde. Acesta este bilantul cumplit al unei boli vindecabile care ucide, insa, anual, sute de mii de copii cu vârsta mai mica de 5 ani.

Practic, pneumonia este cel mai mare ucigas infectios caruia ii cad victime deopotriva copii si adulti. In medie, boala ucide mai multi copii decât malaria, SIDA si rujeola la un loc. Peste 50 la suta dintre decesele cauzate de pneumonie sunt asociate poluarii. si, cu toate acestea, pneumonia este usor de prevenit si de tratat.

Cauzele pneumoniilor sunt multe si diverse. Pe de-o parte, sunt cele infectioase, si vorbim de virusuri, bacterii, fungi, si, pe de alta, neinfectioase, de exemplu radiatii, substante chimice si chiar medicamente. Cele mai frecvente sunt insa pneumoniile generate de virusuri si bacterii. Vorbim de pneumococul de la care vine si denumirea de pneumonie, de haemophilus, legionella si altele. Factorii de risc includ: vârstele extreme, sub 5 ani sau peste 65 de ani, comorbiditatile cronice, infectia virala respiratorie concomitenta sau, in antecedentele apropiate, fumatul, abuzul de alcool si chiar conditiile de trai in locuinte supraaglomerate, neventilate”, spune prof. dr. Voicu Tudorache, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Copiii cu forme severe de pneumonie au nevoie de oxigen suplimentar. Nu putine sunt insa tarile in care aparatele cu flux ridicat de oxigen sunt o raritate.

Baza tratamentului pneumoniei il constituie antibioticele. Folosirea nejudicioasa a acestora a facut ca, in unele zone, intre 30 si 50% dintre cei infectati sa dezvolte tulpini de pneumococ rezistente la penicilina. Din acest motiv, se folosesc adesea asocierile de antibiotice. Majoritatea pneumoniilor sunt forme usoare, tratabile in ambulator, sau moderate, necesitând tratament in spital. Totusi, 10% dintre pacienti dezvolta o forma grava, jumatate dintre acestia ajungând in sectiile de Terapie Intensiva”, spune prof. dr. Voicu Tudorache, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Foto: doc.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.