Mall-ul lui Tiriac la Timisoara mai asteapta. Criza a oprit lucrarea in faza de proiect

Desi socotit drept cel mai bogat roman, conform Top 300 Capital 2010, Ion Tiriac n-a fost ocolit de criza. A planuit acum doi ani sa ridice un mall la Timisoara, pe locul fostului Abator de pe Eroilor, dar a abandonat deocamdata proiectul. „In situatia in care exista astazi, totul a inghetat. Noi aveam partener spaniol foarte edificator in directia asta, cu clientii toti facuti pe lista, insa in momentul de fata, in felul in care merge economia mondiala, nu romaneasca, totul este inghetat”, a declarat astazi la Timisoara pentru opiniatimisoarei.ro Ion Tiriac. Acesta insa n-a exclus revenirea asupra proiectului, odata ce criza economica va trece. Va reamintim ca, in primavara anului 2008, omul de afaceri Ion Tiriac, anunta ca, prin firma sa de imobiliare, avea sa inceapa in vara aceluiasi in constructia unui mall in Timisoara. Proiectul "Civic Center" ar fi trebuit sa se inalte pe locul fostului abator de pe Bd. Eroilor, ingloband si vechea cladire, aflata pe lista monumentelor istorice de patrimoniu. Civic Center ar fi trebuit sa fie gata anul acesta si ar fi fost primul mall  din Romania care  avea ca parte integranta si un imobil de patrimoniu. Tot in 2008, un reprezentant al Holdingului Tiriac spunea ca "nu numai ca vom pastra monumentul arhitectural, dar il vom si restaura si consolida, folosindu-l ca element central de atractie al noii arhitecturi comerciale a noului nostru mall". Potrivit acestuia, proiectul ar fi cuprins si o modernizare si extindere a principalelor cai de acces prin largirea la patru benzi a Bulevardului Eroilor, doua noi sensuri giratorii, o piateta cuprinsa intre cladirile principale ale monumentului si restaurarea ansamblului sculptural si a portilor de intrare in vechiul abator. Mallul ar fi trebuit sa se intinda pe 65.000 de metri patrati, avand 250 de magazine, inclusiv branduri internationale care nu au ajuns inca la noi, si un hipermarket dintr-un mare lant comercial. Mai mult, potrivit proiectului initial, circa 20% din suprafata totala ar fi fost amenajata ca spatiu verde si zone cu fantani, iar intregul complex ar fi beneficiat de peste 2.300 locuri de parcare subterane. Surse de pe piata imobiliara sustineau la acea vreme ca Ion Tiriac ar fi achizitionat terenul de la abator contra sumei de 20,8 milioane de euro, iar complexul comercial, ce avea sa fie facut impreuna cu firma spaniola Riofisa, ar fi insemnat o investitie de peste 150 de milioane de euro. In acest moment, sunt in derulare lucrari de renovare si conservare a portilor istorice de la Abatorul de pe Bulevardul Eroilor. [nggallery id=86]

Desi socotit drept cel mai bogat roman, conform Top 300 Capital 2010, Ion Tiriac n-a fost ocolit de criza. A planuit acum doi ani sa ridice un mall la Timisoara, pe locul fostului Abator de pe Eroilor, dar a abandonat deocamdata proiectul.

„In situatia in care exista astazi, totul a inghetat. Noi aveam partener spaniol foarte edificator in directia asta, cu clientii toti facuti pe lista, insa in momentul de fata, in felul in care merge economia mondiala, nu romaneasca, totul este inghetat”, a declarat astazi la Timisoara pentru opiniatimisoarei.ro Ion Tiriac. Acesta insa n-a exclus revenirea asupra proiectului, odata ce criza economica va trece.

Va reamintim ca, in primavara anului 2008, omul de afaceri Ion Tiriac, anunta ca, prin firma sa de imobiliare, avea sa inceapa in vara aceluiasi in constructia unui mall in Timisoara.

Proiectul „Civic Center” ar fi trebuit sa se inalte pe locul fostului abator de pe Bd. Eroilor, ingloband si vechea cladire, aflata pe lista monumentelor istorice de patrimoniu. Civic Center ar fi trebuit sa fie gata anul acesta si ar fi fost primul mall  din Romania care  avea ca parte integranta si un imobil de patrimoniu.

Tot in 2008, un reprezentant al Holdingului Tiriac spunea ca „nu numai ca vom pastra monumentul arhitectural, dar il vom si restaura si consolida, folosindu-l ca element central de atractie al noii arhitecturi comerciale a noului nostru mall”.

Potrivit acestuia, proiectul ar fi cuprins si o modernizare si extindere a principalelor cai de acces prin largirea la patru benzi a Bulevardului Eroilor, doua noi sensuri giratorii, o piateta cuprinsa intre cladirile principale ale monumentului si restaurarea ansamblului sculptural si a portilor de intrare in vechiul abator.

Mallul ar fi trebuit sa se intinda pe 65.000 de metri patrati, avand 250 de magazine, inclusiv branduri internationale care nu au ajuns inca la noi, si un hipermarket dintr-un mare lant comercial.

Mai mult, potrivit proiectului initial, circa 20% din suprafata totala ar fi fost amenajata ca spatiu verde si zone cu fantani, iar intregul complex ar fi beneficiat de peste 2.300 locuri de parcare subterane.

Surse de pe piata imobiliara sustineau la acea vreme ca Ion Tiriac ar fi achizitionat terenul de la abator contra sumei de 20,8 milioane de euro, iar complexul comercial, ce avea sa fie facut impreuna cu firma spaniola Riofisa, ar fi insemnat o investitie de peste 150 de milioane de euro.

In acest moment, sunt in derulare lucrari de renovare si conservare a portilor istorice de la Abatorul de pe Bulevardul Eroilor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Doamne, ce urat e Tiriac!

  2. bla bla. saracutul de el a ramas in fundul gol . stiam de la bun inceput ca nu o sa se faca nimic acolo pentru ca tiriac nu are destui bani. iar bancile ii dau cu flit cand e vorba sa finanteze un proiect.