Noutati :

Mai multe agentii imobiliare, amendate de OPC Timis! Cele mai multe abateri sunt de natura contractuala

13 mai, 2011 - 10:54 AM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: ECONOMIC
0

Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Timis a amendat contraventional mai multe agentii imobiliare din Timisoara, iar altele au primit avertisment, dupa ce inspectorii trimisi pe teren au depistat abateri de la legislatia in vigoare la incheierea contractelor de intermediere pentru serviciile imobiliare. In conditiile in care OG 21/1992, privind protectia consumatorilor, impune agentiilor imobiliare obligatia informarii complete, in scris, a clientilor cu privire la serviciul prestat, atat in faza pre-contractuala, cat si in cea contractuala, inspectorii OPC au constatat ca aceste prevederi nu se respecta intocmai.

Directorul coordonator al CJPC Timis, Marinela Ilias

In majoritatea contractelor verificate s-a depistat faptul ca beneficiarii serviciilor de natura imobiliara nu erau informati cu claritate asupra comisionului datorat, existau diferente intre comisionul afisat in agentie si cel mentionat in contract, lipseau informatiile privitoare la situatia juridica a imobilelor oferite spre vanzare si nivelul estimativ a costurilor ce urmau sa fie suportate de eventualii cumparatori, s-au impus daune/interese neprecizate in contract si, mai grav, conditiile de reziliere a contractelor incheiate nu erau mentionate in documente. „In cadrul actiunii tematice de verificare a operatorilor economici din Timis, prestatori de servicii imobiliare, au fost controlati un numar de 9 operatori economici, care au fost depistati cu abateri de la legislatia in vigoare, aplicandu-se amenzi contraventionale in valoare de 31.000 de lei”, ne-a comunicat directorul coordonator al CJPC Timis, Marinela Ilias. In opinia sa, cele mai frecvente abateri au fost de natura contractuala, beneficiarii nefiind informati cu privire la costuri si tarife pentru serviciile prestate.

„Din 900 de agentii imobiliare, am mai ramas 60!”

De partea cealalta, Nicoleta Pop, directoarea agentiei imobiliare Cartier RHM Timisoara, spune ca aceste controale vor sufoca, treptat, activitatea agentiilor care mai presteaza servicii de intermediere imobiliara. „Din cele peste 900 de agentii si comisionari imobiliari existenti in Timisoara inainte de izbucnirea crizei am mai ramas vreo 50 – 60. Cred ca aceste controale repetate ale OPC vor duce si la disparitia acestora. Am primit instiintare de control, am refacut toate contractele, a doua oara deja, insa nu am avut bucuria sa fiu vizitata de vreun inspector OPC. Cred ca au verificat prin sondaj. In loc sa faca legi clare, pentru ca domeniul imobiliar inca n-are propria legislatie, s-au pus pe capul nostru cu controalele. Noi utilizam contracte comerciale standard, pe care acum le-am completat cu o gramada de alte rubrici.

Nicoleta Pop, directoarea agentiei imobiliare Cartier RHM Timisoara

Spre exemplu, trebuie sa punem pe hartie toate informatiile despre o eventuala proprietate scoasa la vanzare, de la vecinatati si situatie juridica, pana la starea fizica si nivelul de zgomot. Si asa fug clientii de agentii ca de dracu, se duc direct la proprietar, acum o sa fuga si mai tare!”, spune revoltata Nicoleta Pop. La nivelul intregii tari, inspectorii OPC au aplicat 101 amenzi contraventionale, in valoare totala de 434.750 lei, si au dat 244 de avertismente.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...