Primaria Timisoara trece pe rosu? Afacerea nenumaratelor semafoare din oras, tinuta in mare secret de responsabilii din primarie

Cate un semafor la fiecare pas. Efectul? Un trafic infernal, care scoate din minti aproape toti soferii timisoreni! Cine decide unde si cand trebuie montat un semafor? O comisie de experti, angajati ai primariei, reprezentanti ai unor firme si ai Politiei Rutiere, in care domneste o tacere suspecta. Am incercat sa luam legatura cu seful acestei comisii, primarul Gheorghe Ciuhandu, cu secretarul executiv al acesteia, Culita Chis, cu managerul firmei Rosign, care se ocupa de semaforizare, Dan Vacaru, si cu alti membrii, insa nimeni nu ne-a furnizat informatiile solicitate: cat ii costa pe timisoreni operatiunea semaforizarea?

Doar doi membri din comisie, Dumitru Domasnean, seful biroului rutier urban, si Ciprian Jichici, consilier local, au raspuns intrebarilor noastre. Culmea, Jichici spune ca nu a participat nici macar la o sedinta a acestei comisii, pentru ca nu a fost convocat niciodata si il acuza pe Culita Chis ca ar incerca sa il tina departe de activitatea acesteia. Cert este ca firma Rosign detine monopol pe semafoare, dar nimeni nu stie (sau nu vrea) sa spuna cati bani se duc din bugetul local catre aceasta societate, ai carei actionari principali sunt societati din grupul de firme Elba.

Semafoarele  „inteligente” arunca in haos traficul din Timisoara

Scandal in cadrul comisiei de circulatie din Primarie! Sumele incasate de firma care se ocupa de semaforizare, tinute in mare secret

Traficul infernal din oras se datoreaza, in mare parte, semaforizarii proaste. Aceasta este concluzia la care a ajuns o comisie formata din specialisti englezi, care a fost la Timisoara luna trecuta. Primaria Timisoara a fost indiferenta la sfaturile britanicilor, ba mai mult, un mebru al comisiei de circulatie a administratiei locale, Aura Junie, spunea ca „expertiza pe care cei trei au facut-o nu se poate compara cu expertiza noastra. Ei sunt experti la nivelul Angliei, noi la nivelul Romaniei”. Aceasta este atitudinea responsabililor cu traficul din Timisoara, cand vine vorba de semaforizare, si nu vor sa furnizeze date legate de sumele care intra in conturile firmei Rosign, ce detine monopol in oras.

Legea tacerii

Managerul Rosign nu a dorit sa ne furnizeze informatiile necesare, cu toate ca firma pe care o conduce este platita din bugetul local. Acesta a raspuns la primul nostru apel si ne-a rugat sa revenim in 30 de minute, intrucat, sustinea domnia sa, era ocupat, dupa care nu a mai dat curs numeroaselor noastre telefoane. Nici secretarul comisiei, Culita Chis, nici seful serviciului drumuri, Ioan Ganciov, nici presedintele comisiei, Gheorghe Ciuhandu nu au putut fi contactati. Pozitia purtatorului de cuvant al institutiei, Flavius Boncea, este cel putin dubioasa. Acesta sustine ca primaria nu detine date despre sumele pe care le plateste catre Rosign, intrucat acestea nu pot fi cuantificate. “Semafoarele sunt puse peste tot unde sunt lucrari la drumuri. Exista un pret pe lucrare, iar semaforul este inclus in pretul lucrarii. Noi nu avem cum sa scoatem o evidenta”, este explicatia singurului reprezentant al primariei care a vrut sa stea de vorba cu noi.

Tinut la distanta

Consilierul local Ciprian Jichici spune ca, de trei ani de cand face parte din aceasta comisie, nu a participat la nici o sedinta. Motivul? Secretarul acesteia, Culita Chis incearca sa il tina la distanta. “Pe mine nu ma invita nimeni la sedintele comisiei, nu pot participa daca nu stiu cand au loc. I-am spus de zeci de ori lui Culita Chis sa ma anunte, insa probabil ca nu vrea ca eu sa particip la acele sedinte, pentru ca stie ce fel de om sunt”, spune Jichici. Mai mult, acesta considera ca semaforizarea din oras este dezastruoasa si ca responsabilii din primarie nu au nici o treaba cu acest domeniu. “Semaforizarea din oras este complet halucinanta. Nu are nici o baza tehnica, matematica sau stiintifica. Au montat semafoare la 50 de metri unul de altul, creand haos in trafic”, mai spune consilierul. Si reprezentantul Politiei Rutiere a constatat anumite deficiente, pentru care a trebuit sa faca scandal ca sa fie rezolvate.

Semafoare de(sincronizate)

“Am avut o situatie de acest gen la Catedrala, care a bagat soferii in confuzie. Desi stabileau prioritatea pentru aceeasi directie de mers, doua semafoare indicau rosu, in timp ce al treilea, auxiliar, indica verde. Le-am spus ori sa le regleze, ori sa le scoata imediat, ca asa nu se poate. Pana la urma s-a rezolvat si aceasta problema”, a declarat Dumitru Domasnean, seful biroului rutier urban. Domasnean sustine ca, la acest moment, sincronizarea semafoarelor este perfecta si ca toate deficientele au fost rezolvate.

Semnalizarea proasta ne costa timp si bani

Problema traficului infernal din Timisoara intinde la maxim nervii soferilor. Atat ofialitati locale, cat si soferii au ajuns la concluzia ca, din cauza numarului foarte mare de masini care circula zilnic prin Timisoara, dar si a faptului ca nu exista inca centura circulabila in jurul orasului arterele principale sunt extreme de aglomerate indiferent de ora sau conditii meteo.

Solutia fluidizarii traficului o stie toata lumea: sincronizarea semafoarelor, astfel ca pe o strada de 2-3 kilometri, unde sunt trei semafoare, daca prinzi la primul semafor culoarea verde, la urmatoarele sa fie la fel. in acest monet insa in Timisoara exista doar trei astfel de artere sincronizate. Primul porneste de la intersectia Ion Vidu cu strada Cluj – bulevardul Eroilor – strada 1 Decembrie – Calea Martirilor intersectia cu strazile Aries si Negoiu si apoi o relatie pleaca spre Calea Martirilor si una spre Spitalul Judetean pe strada Aries. Cel de-al doilea se afla pe relatia Calea Aradului – Piata Consiliul Europei – strada Zborului – strada Circumvalatiunii – strada Gheorghe Lazar – strada Bogdanestilor – Jiul – bulevardul Republicii si ultima, cea mai veche pe bulevardul Rebreanu, de la sensul din AEM, pana la sensul din Calea Sagului.

Municipalitatea spera ca, in anii urmatori, sistemul de unda verde sa fie implementat si pe celelalte din oras, existand astfel de proiecte pe bulevardele: Str. C. Brancoveanu , I. Dragalina, Calea Aradului, Calea Torontalului, Calea Martirilor si Calea Dorobantilor.

Calcule peste calcule

Satul sa vada cum toata ziua face cate 30 de minute de la Casa Tineretului in comuna Sag, unde este nevoit sa-si duca copilul la gradinita, un timisorean de 29 de ani, Cristian Raduca s-a apucat sa simuleze semoforizarea de pe drumul pe care-l parcurge. “De la Casa Tineretului de unde lucrez merg pana la Sag pe traseul bulevardul Rebreanu, Calea Sagului si apoi Sag. Pe Rebreanu nu e nicio problema la trafic, insa pe Calea Sagului e dezastru. Pe Sagului am cinci semafoare. Niciodata nu se intampla sa-l prind pe primul verde, iar apoi urmatorul sa fie tot verde: Cu un asa sistem pierd intre 7 si 10 minute doar in trafic”, spune acesta.

Intr-o zi acesta s-a pus pe Calea Sagului si a cronometrat distantele dintre semafoare, apoi la Sag a simulat cum ar fi daca semafoarele pe care le prinde el ar fi sincronizate. A tras linii pe soseau de la Sag la un kilometru, a cronometrat cat sta la semafor in oras, apoi a trecut de semaforul improvizat, ca si cand ar fi fost verde. La intoarcere a oprit in dreptul acestuia si si-a dat seama ca a pierdut nu doar timp, ci si bani. “La un kilometru parcus in care stau la semafor am un consum de 11,9 litri la suta de metri, iar la un kilometru parcurs pe o artera cu semafoare sincronizate consum 10,5 pe suta de metri. La drumul pe care-l fac eu, de 50 de ori pe luna, daca toate semafoarele ar fi sincronizate as economisi cam 100 de lei pe luna”, spune acesta.

Aceasta este si concluzia expertilor englezi, dupa patru zile in care s-au plimbat cu masina prin urbea de pe Bega, ci, din contra, acestia au reclamat tocmai proasta sincronizare. „Solutia cea mai simpla si cea mai usor aplicabila in Timisoara ar fi schimbarea duratei semafoarelor in foarte multe intersectii din oras. Asta ar trebui sa fie prioritara”, a spus Matthew Tucker, expert in traficul din Nottingham.
____________________________________________________________________________________________________________

Ei sunt membrii comisiei de circulatie responsabila de haos:

Presedinte: Gheorghe Ciuhandu – primar

Membri:

  • – Aurelia Junie  – Director Directia de Dezvoltare;
  • – Ciprian Cadariu – Director Directia de Urbanism;
  • – Ioan Ganciov – Sef Serviciu Drumuri si Poduri;
  • – Ovidiu Radulescu – R.A. Transport Timisoara;
  • – Vasile Olar – Sef Birou Infrastructura in Transport;
  • – Adrian Colojoara – Consilier Serviciul Reglementari Transporturi Urbane;
  • – Daniel   Bogdan – Consilier Biroul Siguranta
  • – Constantin Pascu – Consilier Biroul Infrastructura in Transport;
  • – Ciprian Jichici – Consilier Local Municipiul Timisoara;
  • – Dorel Cojan – Director Adjunct Directia Politiei Comunitare;
  • – Reprezentanti ai Biroului Politiei Rutiere pentru Mediu Urban Timisoara;
  • – Nicolae Robu – Rector Universitatea “Politehnica” din Timisoara;
  • – Dumitru Iancului – Sef Catedra Ingineria Transporturilor – Facultatea de Mecanica Timisoara;
  • – Danut Sibian – Expert criminalist – Accidente rutiere;
  • – Octavian Bulboaca – Director General S.C. Drumuri Municipale S.A.;
  • – Ioan Goia – Director R.A.T. Timisoara;
  • – Liviu Barbu – Director General A.D.P.;
  • – Dan Vacaru – Director S.C. Rosign S.A.;
  • – Emil Cristescu – Director Bega Group;
  • – Doru Munteanu – Proiectant S.C. Cosmun West S.R.L.;
  • – Irina Kovacs – Proiectant S.C. Iprotim S.A.;
  • – Vasile Percec – Proiectant S.C. Path’s Rout S.R.L.;
  • – Vencel Nagy – Proiectant S.C. Veltona S.R.L.;
  • – Sebastian Sutic – Tehnician constructor S.C. Rosign S.A.;
  • – Dan Robescu – Sef Serviciu Banca de Date Urbane.
  • Secretar Executiv: Culita Chis – Director Directia Tehnica
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dupa cum e circulatia in oras ar trebui sa-si dea toti acesti domni demisia! O adunatura de incapabili!
    Ce cauta Cristescu acolo? Se intra cumva pe principiul top300? De ce nu sunt alesii nostrii:deputatii, senatorii si consilierii TM? Cine se sesizeaza la conflictul clar de interese din jurul semafoarelor?

  2. Sunt softuri de simulare a circulatiei intr-un oras, care se pot aplica pe harta orasului si ofera solutii inteligente de fluidizare a traficului, inclusiv semaforizari si sensuri unice. Dar de ce s-ar cumpara asa un soft? (mai ales ca nu e foarte scump); ca sa iasa la iveala tembelismul babei Junie, incompetenta lui chisculita, comisioanele date pentru plantarea aiurea a sute/mii de semafoare si idicatoare? Pe Rebreanu s-au pus indicatoare (oare tot de catre Rosign?)pe fiecare stalp, fara nici o valoare pentru participantii la trafic, ca tot nu te lasa drumul sa faci la stanga, dar de…
    Daca asa se lucreaza la primarie, mi se pare normal sa-l tina pe Jichici deoparte, ca specialist in informatica: nu de parerile lui e nevoie, ci de comisioane!

  3. Indiferent de secretomania semafoarelor este totusi un lucru bun,pentru ca pietonii in loc sa astepte din partea soferilor acordarea de prioritate se antreneaza pentru Maratonul Timisoarei,facind efectiv un sprint pe zebra…
    Totusi nu mi se pare normal ca pietonii sa beneficieze de 20-35 de secunde pentru a traversa…
    Din pacate si parcul auto s-a marit exagerat de mult,dar totusi si pietonii trebuie respectati,chiar daca soferii sint fie grabiti fie calculati dupa picaturile de combustibil din rezervoare…

  4. Doresc sa va atentionez ca ieri s-a trecut la ora de vara…
    Poate veti reusi pina miine sa remediati problema…
    Cu stima…

  5. Ma-ti pozat la semafor !!! :))))

  6. ptr domnul primar ,un imcompetent de cea mai joasa speta o urare sa nu ma uite :sa mearga pe drumurile din oras ,cu pantofi noi in picioare,vata in nas si sa dea din cap …numai la hopuri !

  7. Si acuma pe cine sa injuram mai mult dintre hotii astia? Probabil pe Ciuhandu ca de la el porneste totul, atatia ani de mandate, atatia ani de bataie de joc!

  8. Sunt sigur ca in defluidizarea circulatiei din oras sunt implicate si corporatiile petroliere care au constatat ca consumul de combustibil este scazut in Romania fata de alte tari din UE. Vezi montarea colmatoarelor in zone in care nu au ce cauta. Montarea colmatoarelor necorespunzatoare cu limita de viteza etc.

  9. = poluare=consum mare de combustibil=timp pierdut=nervi=nesimtire=spaga=revolutie=ue=dna