Localitatile din Banat prin care trece conducta europeana ce transporta gaze naturale intre Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Constructia magistralei a inceput in Timis

TIMIS. Au demarat lucrarile la conducta europeana de transport de gaze naturale, ce va lega Bulgaria de Romania, Ungaria si Austria si care va trece pe teritorul Banatului.

In perspectiva, acest gazoduct va face ca centrul Europei sa fie conectat la posibile noi surse de gaze din Marea Neagra. Va fi realizat din segmente din otel cu diametrul de 800mm, urmand a se desfasura pe o lungime totala de 1318 km din care 528 de km, pe teritoriul Romaniei.

Valoarea totala a proiectului, pentru prima etapa, se ridica la aproape 500 de milioane de euro.

Pe teritoriul Romaniei, conducta va traversa 11 judete (Giurgiu, Teleorman, Dambovita, Arges, Olt, Valcea, Gorj, Hunedoara, Caras-Severin, Timis si Arad).

In Timis, conducta magistrala va trece pe teritoriul comunelor Gavojdia, Costeiu, Belint, Ghizela, Topolovatu Mare, orasului Recas si municipiului Lugoj.

In Caras Severin, gazoductul trece prin comunele Bautar, Marga, Zavoi, Glimboca, Obreja, Constantin Daicoviciu, Sacu, orasul Otelu Rosu si municipiul Caransebes.

Operatorul Transgaz si Agentia Europeana pentru Inovare au demarat proiectul  si in Timis si se lucreaza deja in doua locuri simultan. Primul e langa Lugoj, la Tapia, iar al doilea, langa Recas, la Petrovaselo.

In cadrul BRUA – Faza I, Transgaz lucreaza deja, din 14 aprilie, la cele trei statii de comprimare gaze de la Podisor, Jupa si Bibesti, 40% din cheltuielile eligibile estimate fiind acoperite de Uniunea Europeana, printr-un grant in valoare 179,3 milioane de euro.

Proiectului BRUA se urmareste atingerea urmatoarelor obiective: diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale a tarilor europene; transportul spre pietele europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspica; asigurarea pe directia Bulgaria a unei capacitati de transport bidirectional de 1,5 miliarde m3/an gaze naturale, pana la finele anului 2019; dezvoltarea unei capacitati de transport bidirectional pe directia Ungaria incepand cu anul 2019 de pana la 4.4 miliarde m3/an; atingerea unui nivel competitiv al costurilor de transport si implicit al tarifelor de aplicat, comparativ cu alte proiecte energetice, inclusiv in comparatie cu costurile ce se pastreaza relativ inalte ale gazelor naturale lichefiate produse in tarile magrebiene ce reprezinta de altfel si una din alternativele la gazele naturale; acoperirea tendintelor de crestere constanta si previzibila a consumului in tarile europene pe fondul unei scaderii constante pe termen mediu si lung a livrarilor de gaze furnizate din zona Rusiei.

Aceasta conducta de transport va permite in viitor interconectarea cu conductele care vor avea ca surse potentiale de alimentare gazele din Marea Neagra. Interconectivitatea la scara regionala a sistemelor de transport a gazelor naturale va asigura pe termen lung un grad de confort ridicat al populatiei (data fiind larga utilizare a acestora ca sursa de incalzire) si va elimina riscul datorat sincopelor de furnizare, intretinandu-se astfel constanta si continua activitatea de tip industrial unde gazele naturale reprezinta elementul fundamental in procesele de productie, in ansamblul sau, proiectul asigurand o continua si constanta crestere economica si intarire a stabilitatii si securitatii.

Termenul de finalizare este 31 decembrie 2019.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.