Licitatie cu repetitie pentru parcarea de la Gara de Nord din Timisoara. In iarna, firma castigatoare a cerut rezilierea contractului, pentru ca documentatia era prost facuta si cu lipsuri. Acum administratia Fritz cauta alt proiectant care sa realizeze studiile cu 50.000 de euro

TIMISOARA. La jumatate de an de la momentul in care era reziliat contractul pentru o parcare supraetajata de cartier, la Timisoara, din cauza documentatiei facuta cu picioarele, acum administratia Fritz incearca sa gaseasca o alta firma care sa se ocupe de studiile pentru proiect.

CITESTE SI: Cat de mult vrea sa schimbe administratia Fritz Piata Victoriei? Fara ‘solemnitate ursuza’, dar cu ‘plantatii de la scuar la crang urban’, ‘se va urmari dizolvarea spatialitatii de coridor si formarea locurilor care favorizeaza adunarea grupurilor de oameni, zabava’. Primaria Timisoara a lansat concursul de solutii pentru modernizare 

In luna ianuarie, cand nici nu se uscase bine cerneala pe contractul incheiat de administratia Fritz prin Timpark pentru un studiu de fezabilitate pentru o parcare supraetajata in zona Garii de Nord, acesta a si fost reziliat.

Documentatia care a stat la baza licitatiei a fost prost intocmita, astfel ca prestatorul s-a trezit ca a gasit cu totul altceva in teren decat statea scris in hartiile primariei. Mai exact, societatea care castigase licitatia a descoperit ca din documentatie lipseau documente importante, precum Certificatul de Urbanism, iar CF-urile nu corespundeau cu situatia din teren.

A trecut jumatate de an, iar acum primaria, prin Timpark, cauta din nou o firma care sa realizeze Studiul de Fezabilitate care va sta la baza proiectului de construire a unei parcari in zona Garii de Nord.

Suma estimata pentru noul contract este mai mare decat prima. Firma castigatoare va primi aproape 50.000 de euro, cu TVA, pentru intocmirea SF-ului. Termenul pana la care pot fi depuse ofertele este 16 august 2023, iar compania care va primi contractul va avea la dispozitie 165 de zile pentru intocmirea documentatiei.

Locul pe care este planuita parcarea se afla in spatele unor blocuri de pe bulevardul Dragalina, intr-un spatiu in care acum se gaseste o baterie de garaje. Conform planului anuntat de administratia Fritz, parcarea ar trebui sa poata adaposti cel putin 150 de masini si va fi ridicata din incasarile Timpark.

Un plan similar, facut de administratia Robu, a esuat. Desi gasirea unui loc in care sa isi lase masinile e o provocare pentru locuitorii din cartier, cei din zona Caii Martirilor, unde primaria intentiona pe vremuri sa ridice o parcare supraetajata intr-un cvartal de blocuri, s-au opus vehement proiectului sustinand ca nu vor mai avea lumina suficienta in apartamente dupa ce noua constructie avea sa fie gata. Drept urmare, planul a fost abandonat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Extinderea muzeului de S.F. cu proiectele realizate pe baza S.F. cu cheltuielile ulterioate, realizarile efective …. . S.a.m.d.

  2. După strada de linga Iulius mall – cimitirul eroilor privatizată după blocarea accesului cu bariere acum primăria construiește din bani publici o parcare pentru proprietarii din două blocuri. Poate ne explică curtea de conturi sau denea cum stă treaba .
    PS acele garaje nu Sint abandonate, șint chiar intabulate

  3. Te asigur ca peste 80% din ele au iarba crescuta in fata portii…

  4. Nu pot intelege cum va inchipuiti ca cineva care are garaj vine acasa si se lupta cu toti vecinii pentru un loc de parcare desi are garaj. Acele garaje asa zis abandonate sunt ale unor locatari ce ori au murit ori nu mai pot conduce, dar nu le pot vinde pentru ca nimeni nu mai indrazneste sa cumpere de frica demolarilor. Este teren viran din belsug in zona. De ce nu este expropriat si sa construiasca municipalitatea acolo parcari? Evident cu plata, la un tarif decent. Si nu de 150 de locuri ci de 1500 minim. Cu legaturi subterane catre gara si toate facilitatile necesare. Atunci ar fi ceea ce trebuie, nu doar furaciuni cu proiecte si studii de rahat, fara … finalizare.