Cat de mult vrea sa schimbe administratia Fritz Piata Victoriei? Fara ‘solemnitate ursuza’, dar cu ‘plantatii de la scuar la crang urban’, ‘se va urmari dizolvarea spatialitatii de coridor si formarea locurilor care favorizeaza adunarea grupurilor de oameni, zabava’. Primaria Timisoara a lansat concursul de solutii pentru modernizare

TIMISOARA. Asa cum anuntase inca de anul trecut cand a incredintat OAR misiunea de a organiza un concurs de solutii pentru reamenajarea Pietei Victoriei si a strazilor si spatiilor adiacente, Primaria Timisoara a lansat acum competitia propriu-zisa.

Concurentii sunt invitati sa transpuna mediul construit existent intr-o serie de spatii urbane atragatoare care sa stimuleze intalnirile dintre oameni; sa contribuie prin calitatea amenajarilor arhitecturale, urbanistice si peisajere la mentinerea si recrearea continua a sentimentului comunitar. Pentru a reusi, interventia trebuie sa combine intelegerea spiritului locurilor, identificarea valorilor istorice si urbane, inventarea unor solutii pentru probleme de mai multa vreme nerezolvate, precum si propuneri originale, potrivite cu circumstantele fara precedent furnizate de prezent si de viitorul previzibil pe termen mediu„, se arata in documentatia postata in SEAP, Servicii de proiectare (DALI+PT+AT, studii conexe) necesare realizarii obiectivului de investitie „Amenajare si modernizare Piata Operei si strazi zona Cetate”.

 

Primaria le da potentialilor candidati si directii de care sa tina seama pentru ca proiectele lor sa fie in armonie cu gandirea administratiei, subliniind ca „nu se cauta o imposibila „intoarcere romantica la natura”, nicio reconstituire ipotetica a unei stari anterioare, ci o regandire altfel a relatiei mediului construit cu cel natural. Proiectantii sunt invitati sa imagineze reformularea spatiilor urbane studiate astfel incat sa ramana familiare, dar si sa reprezinte afirmativ moduri de viata ale prezentului, sa corespunda cerintelor actuale de locuire urbana. in sfarsit, ca orice proiect, si acesta va implica o componenta de previziune: cum ar fi de dorit sa evolueze acest spatiu urban reprezentativ al Timisoarei in urmatorul interval de timp„, se mai arata in documentatie

Iata directiile principale de interventie recomandate de Primaria Timisoara!

• Restrangerea cat mai extinsa a accesului carosabil exclusiv la riverani, aprovizionare si vehicule de interventie, in regim de shared space;
• Eliminarea parcarii la suprafata a autovehiculelor;
• Crearea mai multor posibilitati de traversare pentru pietoni si biciclisti dinspre Piata Victoriei spre Catedrala Mitropolitana si spre malurile Canalului Bega;
• Folosirea cat mai extinsa a pavajelor poroase pentru a permite trecerea apei de ploaie in sol. Tot in ideea valorificarii la maximum a apei dulci se poate considera un sistem integrat de captare a apelor meteorice pentru a participa la irigarea plantatiilor urbane;
• Considerarea unei tipologii cat mai bogate de plantatie urbana, de la scuar si aliniament la crang urban, si de la peluza la rain garden (gradini autosustenabile care aduna apa de ploaie);
Proiectarea iluminatului public in asa fel incat sa nu deranjeze ritmul biologic al pasarilor care cuibaresc in frunzisul arborilor„, sta scris in documentele ce insotesc anuntul din Sistemul de Achizitii Publice.

Aria centrului vechi vizat de proiect a fost impartita in zone si pentru fiecare dintre ele au fost notate asteptarile Primariei Timisoara de la proiectanti.

Zona A: Piata Victoriei

„Istoria incercarilor ratate de reabilitare a pasajului ilustreaza elocvent dificultatea problemei. De aceea, pentru recuperarea valentelor functionale proprii segmentului nordic al pietei, se cere desfiintarea pasajului si amenajarea suprafetei pe care o ocupa in modul cel mai inovator cu putinta: solutiile vor avea in vedere marea diversitate a evenimentelor ce pot avea loc in acest spatiu, dar si tendinta de a „inverzi” cat mai mult spatiul public.
Este zona in care se afla toate monumentele de for public din Piata Victoriei. De la nord la sud:
• „Lupoaica alaptand pe Romulus si Remus”, amplasata pe un soclu inalt;
• „Fantana cu Pesti”
• „Pomul Libertatii” plantat de pompierii forestieri din Marsilia in memoria Revolutiei din 1989;
• Busturile cu efigiile regelui Ferdinand I si reginei Maria:
• Monumentul „Crucificare”, creatie a sculptorului Paul Neagu.

Cu exceptia celor doua busturi regale, celelalte piese sunt amplasate pe axa nord-sud a Pietei Victoriei, obliterand astfel axa vizuala directa care leaga fatada monumentala a Operei cu volumul sculptural al Catedralei Mitropolitane. Arhitectura ambelor edificii este proportionala cu scara urbana a esplanadei. Relatia dintre monumente este intamplatoare atat din punct de vedere simbolic, cat si compozitional.
Reconfigurarea acestei zone va trebui sa pastreze totalitatea pieselor valoroase amplasate aici, dar nu neaparat si locul precis in care se afla in prezent.

Spatiul urban amplu si generos necesita o rearanjare convenabila a elementelor componente, o regandire a relatiilor spatiale, vizuale si simbolice dintre ele, pentru a incadra o coabitare a diferitelor naratiuni istoric-identitare. Aerul ceremonial trebuie pastrat, insa evitand orice solemnitate ursuza. Se va urmari dizolvarea spatialitatii de coridor si formarea locurilor care favorizeaza adunarea grupurilor de oameni, zabava.
Amenajarea propusa va permite perceperea favorabila a pieselor colectionate peste timp, dar fara a se lasa monopolizata de ele, ci inlesnind locuirea zilnica, fireasca a spatiilor urbane”, se arata in directiva specialistilor primariei pentru arhitecti in privinta reamenajarilor vizate chiar in Piata Victoriei.

Zona B – Piata Iancu Huniade – este piateta care se deschide in largimea strazii Huniade, la nord-estul Pietei Victoriei, intre cladirea Casei de mode si Castelul Huniade

Pentru aceasta zona, primaria asteapta propuneri pentru relaxare.

„Reinventarea functionala si peisajera a intregii piatete, care sa poata astfel deveni un loc in sine, un pandant minor al Pietei Victoriei si nu o anexa a ei. Functia de legatura cu Parcul Civic ramane importanta; ea se cere sustinuta cu functiuni de loisir si de alimentatie publica, agrementate prin rezolvari spatiale potrivite”, se arata in documentatie.

Zona C – cuprinde totalitatea strazilor care dau in Piata Victoriei sau delimiteaza perimetrul, cu exceptia bulevardului Regele Ferdinand

Locurile de parcare in spic, de pe bulevardul Regele Mihai I, de la intersectia cu strada Paris catre Opera, sa fie desfiintate si inlocuite cu „plantatie urbana” se afla printre planurile primariei de reamenajare. Iata ce propune pentru strazile laterale!

„Interventii minimale care sa aiba ca efect coagularea spatiala a acestor prelungiri ale Pietei Victoriei. Sunt spatii urbane care mijlocesc si pregatesc intrarea in piata, respectiv, in miscare inversa, reduc treptat intensitatea celui mai important spatiu urban timisorean. Acest aspect se va reflecta in alegerea materialelor, in densitatea si gruparea elementelor componente ale fiecarui ansamblu in parte. De asemenea, se va acorda atentie la coabitarea fluxurilor de circulatie, preferabil in regim de shared space.
Studiul nu poate anvizaja schimbari semnificative de trafic carosabil, dar poate propune nuantari ale celui existent si o tratare a suprafetelor pavate si plantate in asa fel incat sa amelioreze ambianta generala. Se poate avea in vedere alternarea carosabil/sharedspace, respectiv pietonal/shared space.
Strada J. W. Goethe, continuata de bulevardul Eminescu (studiat pana la strada 20 Decembrie 1989) formeaza o intersectie perpendiculara pe esplanada. Goethe e o fundatura ce se preteaza la amenajari statice, in timp ce Eminescu leaga (semi)carosabil ansamblul de strada 20 Decembrie 1989, limita estica a perimetrului de studiu, necesitand din acest motiv o abordare mai pragmatica.
Strada Nikolaus Lenau formeaza, in asociere cu strada Dr. Nicolae Paulescu (considerata pana la strada Piatra Craiului), a doua perpendiculara pe esplanada spre nord. Rimeaza cu perechea Goethe – Eminescu si vor fi abordate similar. Se va acorda importanta cladirii cinematografului Studio (cu o fatada Art Deco in front continuu, singurul cinema din oras cu fatada principala si cladire mono-functionala pozitionata central; spatiul amplu in fata accesului se va amenaja ca atare cu dublu rol: scuar de adunare a publicului si buzunar al pietei Victoriei. Bulevardul Regele Mihai I este artera carosabila care aduce traficul auto pana la peronul Operei. Se cere inlocuirea sirului de locuri de parcare cu plantatie urbana, cel putin pe segmentul cuprins intre Piata Victoriei si strada Paris.
Strada Alba Iulia este prelungirea Pietei Victoriei spre nord-est, de-a lungul frontului estic al Operei. Pana la strada Victor Vlad Delamarina va fi tratata ca atare, cu finisaje, plantatii si mobilier urban de aceeasi factura cu cele din piata.
Strada Marasesti este pandantul strazii Alba Iulia, de-a lungul celuilalt front al cladirii Operei. Pana la strada Coriolan Brediceanu va fi tratata similar cu perechea ei”, se arata in documentatia postata in SEAP.

Zona D – frontul dinspre bulevardul Regele Ferdinand I, continuat de bulevardul Constantin Diaconovici Loga (prin fata Catedralei).

Un pasaj rutier sau reconfigurarea circulatiei prin fata Catedralei Mitropolitane este dilema principala in aceasta zona de trafic ce margineste Piata Victoriei.

„Realizarea continuitatii functionale dintre esplanada Pietei Victoriei si Catedrala Mitropolitana, acum doar vizuala. Pe langa solutii inovatoare la scara detaliilor de finisaje si plantatii, problema principala care trebuie rezolvata este circulatia pietonala si ciclista dinspre Piata Victoriei spre catedrala si spre gradinile urbane ce se intind de-a lungul malului nordic al Begai. Una dintre optiunile posibile este tratarea portiunii de drum carosabil din dreptul Catedralei Mitropolitane in sistem de shared space sau de pasaj pietonal extins pe toata latimea Pietei Victoriei: traficul motorizat de pe bulevardul Regele Ferdinand I va traversa aceasta portiune cu viteza redusa si pe un carosabil regandit ca circulatie si configuratie in favoarea pietonului si activitatilor din proximitatea catedralei si pietei.
Tratarea peisajera a spatiului trapezoidal trebuie sa intareasca rolul sau in compozitie, acela de a raspunde, ca spatiu liber, masivului edificiul al catedralei, sustinand importanta acestuia.
Monumentul de for public „Crucificare” este plasat dezavantajos atat in ceea ce priveste perceperea sa sculpturala, cat si in relatie cu vecinatatea botanica, arhitecturala si urbana: intoarce spatele spre catedrala, in timp ce ideea initiala, de a proiecta crucea  monumentului pe silueta edificiului de cult, este practic ilizibila. Este prea aproape de traficul auto desfasurat pe cinci benzi de circulatie si se percepe parca inecat in parterul vegetal pseudo-baroc care ocupa semicercul plantat in care se afla. Amplasarea  sculpturii se cere reconsiderata pentru a face dreptate, printr-o percepere convenabila, semnificatiei, valorii sale artistice, importantei evenimentelor comemorate. Desi putin vizibila prin pozitia sa retrasa in spatele unui aliniament de arbori, cladirea Filarmonicii constituie frontul opus Primariei municipale de pe bulevardul Constantin Diaconovici Loga. Se pot lua in considerare modalitati de punere in valoare a acestei prezente arhitecturale elegante, care nu concureaza nici cu silueta dominanta a catedralei, nici cu fatada compacta a primariei”, se mai arata in documentatie.

Arhitectii isi pot depune proiectele pana in 6 octombrie, iar propunerile vor fi supuse analizei unui juriu format din: Gabriel Almajan, Marusa Zorec, Gruia Badescu, Maria Chiara Pozzana, Ana Sverko, Ciprian Silviu Cadariu, Monica Sebestyen, Ruben Latcau, Dragos Oprea.

Proiectele intrate in competitie vor fi premiate astfel: Premiul I = Valoarea contractului de proiectare: 7.415.850 lei fara TVA – Premiul II = 148.317,00 fara TVA – Premiul III = 74.158,50 lei fara TVA – Mentiune 1 = 37.079,25 lei fara TVA – Mentiune 2 = 37.079,25 lei fara TVA.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Daca ar scoate betoanele si ar face spatii verzi acolo ar fii super !

  2. Încă de când se vorbea despre magistrala verde am atenționat aici că de abia acum începe să-și pună în practică fanteziile fetișiste de ecologist ratat din Bündnis90/die Grüne Partei Deutschlands această nulitate!
    El scrie tot ce se va face dar cere de la fraieri soluții să pară că a consultat pe cineva!

  3. Schimba o lae Fritz! Ca in 3 ani de zile ce a facut?! Mai nimic. Nici o investitie majora nu a facut. Nici un pasaj, pod, parcare sau sala noua de sport. Nimic, nimic, nimic.

  4. jos labele de pe Piata Victoriei

    PS: mai putin de 1 an pana la alegeri, deci o sa faca….ca pana acuma

  5. Primarul actual stie ca sansele de a prinde inca un mandat sunt minimale si atunci de ce sa nu ofere tot felul de studii pentru firme prietene care oricum nu se vor realiza deci pot fi facute de mantuiala. Pana una alta centrul nu arata rau fata de alte zone din oras unde parcurile sunt lasate de izbeliste. Bineinteles ca primarul, la fel ca si predecesorul sau tot de centru se ocupa si ii calca acestuia pe urma desfiintand alte locuri de parcare pentru a arata ca si el poate. Diferenta esta insa ca Robu macar a promis 3 parcari in zona centrala dar nu s-a tinut de cuvant pe cand acest amator nici nu are capacitatea se gandeasca la o solutie de ansamblu.

  6. Restrângerea cat mai extinsa………

  7. Am dori deschiderea Muzeului de S.F. ale perioadelor de „domnie” a primarilor! Termen inaite de incheierea mandatelor.
    – documentațiile de soloicitare
    – realizari, costurile aferente, castigatori
    – eficiența
    S.a. detalii de interes.
    Ar fi ceva inedit, cu surprize!

  8. Lasa… nu te mai apuca ca nu mai ai timp. Sictir!

  9. ar fi o schimbare mare daca ar demola blocul ala comunist vis a vis de catedrala

  10. Vrea multe, realizeaza putine – asemeni lui Robu.
    Zona centrala ar trebui inchisa circulatiei complet, cu exceptia STPT, MAI si taxi. Nici macar popii n-ar trebui sa aiba acces cu masina.
    Insa e greu sa-i schimbi salbaticului de roman mentalitatea de turc…

  11. Sarcina principala a lu fritz e sa elgebetizeze si sa multuculturalizeze Timisoara. Doar nu credeti ca si-au trimis nemtii oamenii in romania sa planteze flori. asta e doar de fatada.

  12. Mai 1 an si esti PA! Sa vina alegerile odata.

    Pana atunci o sa mai traga cateva tunuri cu studii prefezabilitate/fezabilitate impreuna cu firmele usr-iste.

  13. Cam asa sta treaba cu oamenii care nu au nici un cuvand de spus, care sunt corupti sau pusi in functii sa indeplineasca niste scopuri !
    Se consuma o droaie de bani insa doar pe proiecte si studii si alte cele, ca sa aibe clientela ce sa pape .. !! dar de facut nu e interes pentru ca acolo e cheltuiala ceva mai mare si nu prea se are de castigat . In plus ii cam impiedica sa faca alte proiecte si studii de unde pot sa sifoneze muuult mai mult !!!
    *’tule mama lor de parveniti ca ar trebui schingiuiti in piata, sa dea socoteala !!! pentru ce fac rau ca sa le fie lor bine daca stiu ca fac rau !!???

  14. Oau ce s-au adunat hauristii si pseudo-penelistii sa atace cu minciuni. Realitatea este clara: Piata Victoriei e cu pavaj spart pus de comunisti, cu pasajul ala plin de apa care trebuie curatat si reabilitat. In ultimii 15 ani s-au ratat toate fondurile europene ce se puteau accesa, nu s-a reabilitat aproape nimic pentru Capitala Culturala, Robu abia a reusit sa renoveze toaletele in primul mandat, sa inceapa renovarea Fantanii si Operei pe final de mandat 2. Fritz a terminat fantana, Opera, a mai plantat niste copaci ce lipseau de 5 ani, si poate in sfarsit da drumul la un proiect real de refacere a pietei – sa avem si noi ceva frumos, macar ca si la Oradea.

  15. O gandire „fantastica”.
    Mai introduceți un scuar cu flori pe coridoarele p.m. si mici gradini suspendate in birouri.
    Nu am inteles aceasta pornire de schimbare profunda a unor tradiții urbanistice istorice. Propuneri sintetice:
    – Construiți si un mic R-t. vis a vis cu pmt (cladirea Capitol poate fi dărâmata, de sala de concerte nu este nevoie sau adaptați-o pentru „festivaluri actuale”
    – daramati cladirea de lângă Catedrala, care – by the way- nu comunisti au construit-o ci „anii 1930” , si a fost un sediu de …. ? poate cineva completeaza,
    – remodelati fațada Operei /teatrului national sau cum s-o fi numind azi (fațada deja reconstruita in anii 1920, deci experiență exista)
    Nu construiți parcări si interziceti accesul biciclistilor pe trotuarele podurilor, care sunt un pericol ptr mamele cu copii mici, caruciare si similare
    – in lumina noilor directive EU / Bruxeles interziceti incalzirea in centrul Timișoarei inclusiv in clădirile administrative. Rezervele geotermale (cate o fi) folosiți-le doar ptr ????. Apoi interziceti incalzirea bazata pe/ care ar folosi gazul metan
    ….. si altele similare.

  16. Inlocuirea dalelor alea de pe vremea lui Ceasca e o necesitate. Arata rau de tot, adica arata bine in pozele de departe dar daca te plimbi prin Centru nu iti place.
    In rest sa fie facut ceva cu pasajul ala pe care au reusit sa il inchida primarii de dinainte … sau sa-l inchida ca si asa sta degeaba. Iata o idee: parcare subterana cu intrare si iesire pe la Modex.
    Hai ca Robu a reusit sa faca WC-ul din Centru in 8 ani … hai ca se poate 🙂

  17. Robu l-a faiantat cu juma’ de milion de euro. Nici macar nu l-a facut ca era deja facut de demult.

  18. Primaria nu este capabila sa mature orasul care arata ca o groapa de gunoi inclusiv in zona ultracentrala dar vorbim de asa realizari. Acest prioect SF nu se va pune in parctica din simplul motiv ca actuala administratie nu o sa mai prinda un mandat . Doar niste bani virati in firmele 9 ONG-urile ) de casa ale administratiei locale asa pe ultima suta de metrii pentru schite frumos facute . Nu ai cum sa mai prinzi un mandat domnule FRITZ dumneata te ascunzi de cetateni . Pentru cine nu stie domnul FRITZ nu primeste pe nimeni in audiente !! Daca ai audienta la el o sa vorbesti cu maxim un consilier personal habarnist . Cetateanul de rand este sub demnitatea lui de occidental cu aeere de mare vedeta .Te-am votat si pe tine si pe cei din partidul tau ( MARE GRESEALA AM FACUT ) dar am sa-mi corectez greseala la urmatoarele alegeri . Sa va intre in cap bine la toti useristii voi ati ajuns la butoanele orasului pe un vot anti Robu nu pe cat de simpatici si compeneti sunteti voi . La anul va fi un vot anti FRITZ care nu a facut NIMIC in Timisoara in cei 3 ani de mandat .

  19. Foarte mare dreptate ai…Fritz nu e in stare nici macar sa curete orasul daramite sa construiasca ceva. O mare rusine acest Fritz si turma aia grobiana de useristi.

  20. @#a-v-p : blocurile comuniste vis-a-vis de catedrala au fost facute dupa razboi, nu in anii 30 cum spui tu. Catedrala a fost facuta intre 1936 si 1941 si in toate pozele de atunci se vede ca era un spatiu liber pe coltul acela. Deci cum te uiti dinspre Opera spre Catedrala, pe partea stanga nu erau acele blocuri, uite pe youtube da-i la secunda 57 https://www.youtube.com/watch?v=oby7YRn2fdY&ab_channel=TeleUniversitateaTimi%C8%99oara

  21. Esti un postac PSD-PNL care atata il duce capul nu intelege SCHIMBAREA pe care o va aduce USR in mentalitatea noastra. Acest primar este o GURA DE AER pentru Timisoara, in sfarsit ne putem si noi compara cu alte orase din VEST (chiar si cu Clujul, care eram in pericol sa ne depaseasca).

  22. Presupun ca toti astia care va considerati desteptii planetei o sa candidati la urmatoarele alegeri locale? O sa faceti totul bine, cinstit si repede. Ca doar stiti ce presupune functia, nu ca astia care sunt sau au fost. Ca doar la ce destepti sunteti nu puteti ramane la stadiul de postaci frustrati pe forumuri. In voi imi pun nadejdea 🙂

  23. O, vai de capul tau! Nenorocitul asta e o gura de otrava nu de aer curat.

  24. Ar fi culmea sa primeasca pe oricine in audiente. Exista unsistem pus la punct: se fac sesizari si apoi, daca nu se rezolva, se poate merge in audienta la sefii de servicii. urmeaza in ordine audiente la viceprimari si abia apoi la primar. Nu suntem la sat unde sa mearga fiecare la primar pentru ca nu stie unde sa ceara o informatie. Sa nu uitam ca in vremea lui Robu audientele au fost blocate complet fara nici o solutie alternativa, nimic. Cine mai lasa internetul si mai iese pe strada vede bine ce se intampla in oras. Si chair daca nu mai iese Fritz, tot s-au facut chestii de fond importante care il vor ajuta pe urmatorul primar sa faca chestii bune pentru oras. In loc de a face doar smecherii cu interlopii si la vedere banalitati pentru imagine si like-uri gen Robu

  25. Bai bla, iubitor de fritz, zi ce-a facut el din proprie initiativa? Zi daca stii. Te-ai indragostit de fritzulache si ne intoxici cu aberatiile tale nascute din somnul de noapte cu curcubeu? Sau esti tocmai tu fritz si profiti de OT ca sa te ridici singur in slavi? Arhitectii lu’ peste ai orasului au dovedit un singur lucru, anume ca stiu sa-si dea cu stangu’n’dreptu’! Atat! Pe astia te bazezi ca centrul orasului sa dea ortu’popiii? Daca da ai reusit! Mai turbatule de primar ce esti, habar n-ai ce inseamna orasul asta, esti pe dinafara ca balconul. Daca ajungeai primar in satul cel mai amarat din judet, te alungau satenii cu furcile hat pana in germania. Fa-ne un hatat si nu mai aparea la tv ca mi se intoarce stomacul pe dos cand aud ce debitezi si cand iti vad mutra aia absolut scarboasa. Esti o rusine nationala, cim frad be-am potcovit cu tine? Nu mai bine te faceai primar in B, ca acolo toti fura si scapa neatinsi? Plus ca aveaii sustinatori multicolorati de o suta de ori mai multi…..

  26. Pleaca bai ! Te-a lovit insiratia la final de mandat! E nevoie de spatii verzi si scoli prin cartiere, nu sa strici ce e facut deja !

  27. La ce viziune au primarii nostri se va transforma si Piata Victoriei intr-o Piata a Libertatii. Sordida.