Noutati :

La Multi Ani, Timisoara! Vezi aici tot ce se intampla in oras de “Ziua Timisoarei”!

3 august, 2012 - 12:00 AM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: SOCIAL
7

TIMISOARA. Astazi, 3 august, este Ziua Timisoarei. Aniversam momentul in care s-a instaurat administratia romaneasca in Banat, cand trupele armatei romane au intrat in Timisoara sub comanda generalului Economu.

Inca din 1999, timisorenii sarbatoresc “Ziua Timisoarei” oficial, prin diverse concerte, manifestari culturale, sportive sau festive.

Ziua Timisoarei, 3 August, a devenit ziua orasului prin Hotararea Consiliului Local nr. 217 din 1999 si marcheaza ca zi a orasului momentul intrarii trupelor romanesti in Timisoara, la 3 august 1919 si instaurarea administratiei romanesti.

Iata cum descrie dr. Nicolae Iliesiu, in cartea sa “Timisoara Monografie Istorica” ce s-a intamplat in acele zile in Timisoara:

“Sambata in 2 Aug. 1919, ora 8 dimineata, intra in Timisoara 400 jandarmi romani, iar la ora 5 p.m. 500 jandarmi, venind dinspre Lugoj. In Lugoj trupele romane intrasera in ziua de 22 Iulie 1919. Duminica in 3 Aug. 1919 trupele romane, sub comanda colonelului Economu, intra in Timisoara, in uralele nesfarsite ale populatiei entuziasmate. Intrarea se face la ora 8,30 pe strada Recasului. La vama orasului, trupele sunt intampinate de o multime imensa, imbracata in haine de sarbatoare, in frunte cu prefectul Dr. Aurel Cosma, care emotionat de maretia evenimentului istoric, binecuvanteaza pe cei care vin pentru a restabili o dreptate istorica. Multimea insotind pe crainicii unei ere noua, ajunge in Piata Unirii, unde protopopul ortodox roman Ion Oprea saluta pe eliberatori si-i asigura de netarmurita dragoste frateasca. Banatul e pe vecie unit cu Romania. In numele orasului vorbeste primarul I. Geml, in numele Judetului subprefectul, in numele Sarbilor protopopul Novacovici, in numele svabilor colonelul Moller, iar in a Ungurilor avocatul Marton. Pentru a pecetlui maretia actului unirii Banatului, inca in aceasta zi istorica, sosesc in Timisoara, venind dinspre Arad, I. Bratianu prim-ministru si stefan Cicio Pop ministru in Consiliu Dirigent”.

_______________________________________________________

Si anul acesta, Primaria Timisoara a pregatit un program amplu pentru sarbatoarea ”Zilei Timisoarei”. Cap de afis este cantareata Inna care a anuntat deja ca isi va dona onorariul catre Centrul Medical din Buzias.

Iata ce se intampla in cele 3 zile de petrecere!


Vineri, 3 august

9:00 – Aleea Personalitatilor din Parcul Central: dezvelirea bustului criticului de arta Deliu Petroiu, concert Fanfara Big Band
10:00 – sedinta festiva in Sala de Consiliu a Primariei
12:00 – expozitie de pictura dedicata Zilei Timisoarei ,organizata de Asociatia “Romul Ladea”, in Sala ProArmia din Piata Libertatii
17:00 – Popa’s Academy va executa si va oferi cadou portrete celor care se vor afla in preajma Galeriei Popa’s din Piata Unirii
19:00 – parada militara si fanfara militara pe traseul Garnizoana din Piata Libertatii – str. Vasile Alecsandri – Piata Unirii
20:15 – concert Juan Xavier in Piata Unirii
21:00 – prezentarea pe scena a echipelor sportive timisorene premiate, in Piaţa Unirii
22:00 – concert Rezident EX
21:30 – Caravana filmelor Metropolis: Cinema in aer liber! In Parcul Rozelor.

Sambata, 4 august

11:00 – spectacol pentru copii “Praslea cel Voinic si Merele de Aur” Teatrul Merlin in Parcul Copiilor
17:00 – Popa’s Academy va executa si va oferi cadou portrete celor care se vor afla in preajma Galeriei Popa’s din Piata Unirii
19:00 – demonstratii si lectii de dans, Just Dance Timisoara si Ritmuri de Societate, Piata Victoriei, platoul din fata Operei
19:00 – ateliere de pictura si Ikebana, Asociatia Noua Acropola, Piata Victoriei, platoul din fata Operei
19:00 – spectacol de miscare “Douzecisidoi”, Piata Libertatii
19:00 – atelier de pictura pentru copii in aer liber, Asociatia Viv Art, Piata Libertatii
20:00 – Trupa Jazzy BIT pe Str. Alba Iulia, langa Fantana
23:30 – startul Crosului Nocturn, in fata Primariei Municipiului Timisoara – Sosire Piata Victoriei
20:15 – trupa de suflatori de la Liceul “Ion Vidu”, Piata Unirii
21:00 – concert Semisimfonic Fanfara Big Band, Piata Unirii
21:30 – caravana filmelor Metropolis: Cinema in aer liber! Parcul Rozelor.

Duminica, 5 august

– Piata Unirii:
09:00 – Piti Show – spectacol pentru copii
10:00 – ateliere pentru copii – Asociatia Noua Acropola
20:30 – Kamelia feat Hora
21:15 – Corina
22:00 – Inna

– Parcul Rozelor :
21:30 – Caravana filmelor Metropolis: Cinema in aer liber!

Bugetul pentru Zilele Timisoarei a fost de 150.000 de lei, bani pe care reprezentantii Primariei Timisoara i-au impartit pentru mai multe manifestari culturale si artistice ce vor avea loc timp de 3 zile.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 7comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. nU SUNT DE ACORD CU DATA ACEATA PENTRU ZIAU TIMISOAREI , NU O SA PARTICIP , INTERESATIVA CE SA INTAMPLAT SI RESPECT PENTRU UNII OAMENI !!!!

  • 15 Martie te-ar coafa?

  • Da stai acasa in p–a mea

 2. am fost si-om FI stapani pe acest pamant banatean,blagoslovit de Dumnezeu!
  …”iarba rea din holde piara/
  piara dusmanii din tara,
  intre noi sa nu mai fie
  decat flori si armonie”.
  la MULTI ANI TIMISOARA !

  • Hmmm ca nu mai gasesti o iarba buna-n orasu asta

 3. 3 august,o zi trista pt Timisoara, ziua cand trupele romane intra in orasul meu si aduc odata cu ele – ciubucul,coruptia,peschesul(MITA),bairamul, etc.
  De atunci orasul meu se schimba pt totdeauna.Se schimba incet incet si mentalitatea timisorenilor iar rezultatul este ceea se suntem astazi.
  Va cerem iertare, Eugeniu de Savoya si Florimund Mercy.

 4. „ciubuc bairam pesches” ai mare dreptate !