Noutati :

Istoria si povestile cartierului Elisabetin din Timisoara, online sau la pas

11 noiembrie, 2020 - 12:22 PM
Autor: Redactie      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Retraieste istoria, afla povestile si calatoreste in atmosfera Timisoarei vechi online sau la pas prin cartierul Elisabetin, cu ajutorul expozitiei: ”Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Elisabetin si Netti dr. Diel – O lume intr-un cufar

Timisorenii si nu numai, vor avea parte incepand de vineri, 13 noiembrie, de o incursiune virtuala in lumea Timisoarei de altadata, imbinand povestile cartierului Elisabetin despre patrimoniul cultural si istoric, etniile si locuitorii de aici, cu tehnologia secolului XXI.

Spotlight Heritage Timisoara / Patrimoniul sub reflectoare Timisoara este o initiatiava realizata in parteneriat cu Muzeul National al Banatului si parte a Programului Cultural Timisoara Capitala Europeana a Culturii.

Daca anul trecut, in prim plan a fost cartierul Iosefin, anul acesta aducem sub reflector povestile si atmosfera din cartierul Elisabetin, care vor fi redate din perspectiva lui Netti dr. Diel. Amintirile ei, extrase din fragmentele manuscrisului ”Jurnal de familie” al prof. dr. Pia Brinzeu contribuie la ilustrarea atmosferei din viata cotidiana a cartierului de altadata.

Deoarece conditiile din acest an sunt exceptionale, si vernisajul va fi unul diferit.

Expozitiile dedicate cartierului Elisabetin, precum si aplicatiile online si mobile vor fi lansate in cadrul unui vernisaj virtual al expozitiei „Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Elisabetin si Netti dr. Diel – O lume intr-un cufar” care va avea loc vineri, 13 noiembrie, ora 11:00 ONLINE.
Participarea este gratuita.

Gazdele vernisajului vor fi dr. ing Diana Andone si Conf. dr. ing. Florin Dragan – Universitatea Politehnica Timisoara, Marius Cornea – Muzeul National al Banatului si Simona Neumann – Asociatia Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii.

Participantii sunt invitati la un tur virtual al expozitiei de la Bastionul Maria Theresia, in cadrul careia o colectie de exponate din perioada „Belle Époque” si interbelica vor ilustra viata cotidiana publica si intima din Timisoara veche, readus la viata printr-o cina festiva din secolul al XIX-lea denumita „masa lui Netti Diel” care reuneste o serie de personaje – protagonisti ai vietii culturale din Elisabetin de alta data, fiind martori la un dialog de epoca, multicultural printr-o naratiune a prof. dr. Pia Brinzeu.

Tot in cadrul vernisajului virtual, timisorenii sunt invitati sa descopere expozitia stradala cu cele 16 panouri informative din cartierul Elisabetin alaturi de expertii de la Muzeul National al Banatului, care vor avea interventii LIVE din fata punctelor emblematice ale cartierului, impartasind povesti si detalii istorice mai putin cunoscute despre cladirile si monumente din patrimoniul timisorean.

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...