Intalnirile cu serpi pe munte, tot mai dese. Primele masuri in cazul unei muscaturi de vipera

Salvamontistii anunta ca intalnirile cu serpi pe traseele montane sunt tot mai dese si ca trei sferturi din cei muscati au atins reptilele in mod imprudent.

CITESTE SI: Interventii rapide la reteaua de apa la Timisoara. Aquatim e pe WhatsApp. Cum anunti problema 

Oamenii sunt sfatuiti sa nu se aseze pe pamant inainte de a verifica zona si, in cazul in care observa un sarpe, sa se indeparteze de acesta. Potrivit salvamontistilor, singurele specii de serpi veninosi din Romania sunt viperele, care sunt raspadite pe tot teritoriul tarii.

Primele semne ale unei muscaturi sunt durerea acuta, umflarea zonei unde se pot observa doua intepaturi mici la distanta de aproximativ un centimetru si semiconstienta. Oamenii care au fost muscati de vipere pot avea senzatii de greata, tulburari de vedere, dificultati de respiratie, dureri abdominale si hipersudoratie.

Potrivit Salvamont Romania, in cazul in care sunteti muscat de un sarpe, trebuie in primul rand sa va pastrati calmul.

‘In primul nu faceti miscari si nu va agitati! In caz contrar, ritmul batailor inimii creste, circulatia sangelui e accelerata si veninul patrunde mai repede in torentul circulator; mai bine stati linistit intr-un loc umbrit. Anuntati evenimentul la Serviciul Unic de Urgenta 112 si asteptati salvatorii, izolaţi termic victima daca prezinta frisoane, asezati victima astfel incat sa mentineti muscatura sub nivelul inimii, curatati cu alcool veninul de pe langa muscatura, folositi, dacă aveti, o seringa de aspirat venin, puneti un pansament compresiv (nu garou) deasupra muscaturii catre inima si administrati victimei o aspirina. Hidratati-va doar cu apa si nu administrati alcool, cafea, energizante’, se arata intr-un mesaj de avertizare al Salvamont Romania, citat de news.ro.

De asemenea, specialistii spun ca intre lucrurile interzise in cazul unei muscaturi de vipera se numara sugerea veninului cu gura, arderea zonei muscate de sarpe si aplicarea de gheata pe rana.

Citeste mai multe AICI.

CITESTE SI: Panica la Centrul de Transfuzie Sanguina Timisoara. Sangele, in pericol. Angajatii au sunat la 112 

Sursa: news.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.