Noutati :

Inceputul anului universitar majoreaza chiriile cu pana la 40% fata de lunile trecute. Piata tranzactiilor imobiliare este mult mai apatica decat cea a chiriilor

5 septembrie, 2012 - 07:42 PM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: ECONOMIC
1


TIMISOARA. Vacanta studenteasca a devenit, in ultimii ani, un indicator important in activitatea agentiilor imobiliare din Timisoara, in conditiile in care pretul chiriilor “explodeaza” o data cu reintoarcerea tinerilor invatacei in salile de curs. In ciuda crizei economice si a stagnarilor de pret in domeniul tranzactiilor imobiliare, piata chiriilor la spatiile de locuit este in plina ajustare a preturilor, proprietarii de apartamente sau garsoniere sporindu-si, deja, pretentiile banesti cu valori cuprinse intre 10 si 40% din vechiul pret al chiriei.

Spre exemplu, daca in urma cu doua luni, o garsoniera in Complexul Studentesc putea fi inchiriata la pretul de 150 – 180 de euro/luna, in prezent este aproape imposibil sa gasesti un asemenea spatiu de cazare la mai putin de 250 de euro/luna. O analiza a portalului imobiliare.ro publicata in luna iunie evidentia faptul ca pretul cerut in zonele Matei Basarab sau Piata Balcescu pentru inchirierea unei garsoniere mobilate, in stare buna, pornea de la 140 de euro/luna. In acelasi timp, pentru apartamente cu doua camere situate pe Bulevardul Take Ionescu, Calea Aradului sau la Centrul Bancar pretul chiriei pornea de la 170-180 de euro/luna. De asemenea, pentru apartamente cu trei camere ce puteau fi inchiriate in cartierele Circumvalatiunii, Calea Girocului, Calea Lipovei sau Calea sagului se cerea 220 – 250 de euro/luna. Perspectiva revenirii studentilor a adus un val de scumpiri pe piata chiriilor.

O analiza a ofertelor aflate, la ora actuala, in portofoliul agentiilor imobiliare ne arata majorari de pret, pe unele segmente locative, si de 40%, ceea ce le face aproape inaccesibile miilor de studenti care-si cauta cazari in aceasta perioada. Spre exemplu, cine doreste sa locuiasca in Calea Lipovei trebuie sa scoata din buzunar 350 de euro/luna pentru un apartament cu doua camere, mobilat, acelasi pret, plus TVA, fiind cerut si de proprietarii din zonele Dambovita, Bucovinei, Circumvalatiunii sau Iosefin. Apartamentele cu o camera sau garsonierele pot fi inchiriate, in aceste zile, cu 250 de euro/luna in Complexul Studentesc, Cetatii, Take Ionescu si zona complexului comercial Iulius Mall.

Cele mai mici preturi pot fi gasite, deocamdata, in zonele Modern – Dorobantilor si Calea sagului, unde apartamentele cu doua camere, aflate la etaje superioare, se inchiriaza si cu 200 euro/luna. La polul opus se afla apartamentele scoase la inchiriat in zona ultracentrala a Timisoarei, unde preturile la unitatile locative de lux, cu doua camere, variaza intre 600 si 750 de euro/luna.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Articolul acesta e la comanda? 250 euro o garsoniera in Complex?! Atata e un apartament complet utilat cu 3 camere in Soarelui! Gasesti clar la 150, dar nu la agentii!

    Un apartament cu 2 camere in Girocului din nou este la 150, max 200 euro.

    Sa va fie rusine! O minima documentare nu ar strica, nu de alta, dar eu acum 2 saptamani m-am mutat si realitatea de pe teren este FOARTE diferita!