Noutati :

In sfarsit, Regulament de Navigatie pe Bega, la Timisoara. Ce va mai circula pe canal in afara de vaporase si cu ce viteza?

14 aprilie, 2017 - 10:39 AM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: ADMINISTRATIE
2

TIMISOARA. Nu are inca infiintata o autoritate de administrare a caii navigabile, insa Timisoara va avea un Regulament de Navigatie pe canalul Bega. Acesta va fi supus votului consilierilor locali la viitoarea sedinta de plen.

CITESTE SI: Cum scapam de hotii de buzunare din Timisoara? SOLUTIA sustinuta de Cristi Brancovan in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara

Regulamentul de navigatie a fost elaborat pentru reglementarea circulatiei ambarcatiunilor in incinta Portului Timisoara, delimitat de Uzina de Apa si Podul Modos. Conform acestuia, navigatia pe Canalul Bega se efectueaza cu ambarcatiuni de agrement si nave fluviale care navigheaza independent sau in formatie de convoi impins, sau in cuplu, si care nu pot depasi gabaritele standard, dupa cum urmeaza:
– lungimea maxima = 65 m
– latimea maxima = 8,20 m
– pescajul maxim = 1,20 m

Ambarcatiunile care urmeaza sa circule pe canalul Bega trebuie sa aiba o inaltime care sa le permita sa treaca pe sub podurile din oras. Orice nava care navigheaza pe Canalul Bega nu poate fi incarcata peste pescajul dat si avizat de OCT. La ape mici, navigatia pe Canalul Bega va fi asigurata pentru un pescaj de 1,00 m.

CITESTE SI: Incendiu violent la Timisoara. Saormerie cuprinsa de flacari. VIDEO! 

Conform regulamentului, pe canalul Bega pot circula si convoaie de nave. Daca merg in amonte pot avea 3 corpuri goale sau incarcate, in aval 2 corpuri goale sau incarcate. Nu este permisa navigatia convoaielor remorcate.

Vaporasele vor circula cu cel mult 12 km/h

Viteza maxima admisa pe canal este de 12 km/h, pentru navele de pasageri, si de 10 km/h pentru remorchere si impingatoare. Salupele si ambarcatiunile cu motor vor putea circula cu viteze mai mari, insa cu conditia sa nu produca valuri care care sa produca degradari malurilor si digurilor si numai pe un anumit sector, inspre aval. Sectoarele de canal navigabil cu restrictii de viteza vor fi marcate pe malul stang cu un semnal corespunzator care va fi luminat pe timpul noptii cu o lumina alba. Pozitia acestor semnale va fi astfel aleasa incat sa fie vizibile de la o distanta minima de 50 m.

Navele destinate transportului de pasageri nu trebuie sa aiba la bord mai multi pasageri decat numarul autorizat de autoritatile competente, iar cele care au o inclinare mai mare de 40 de grade nu pot circula pe canal.

Regulamentul are si prevederi legate de protectia mediului. Este interzisa aruncarea sau deversarea in calea navigabila a uleiurilor uzate, apei de santina si altor reziduuri uleioase sau grase, precum si a apei menajere, a marfurilor, resturilor de marfa, gunoaielor menajere si altor reziduuri speciale. Aruncarea sau deversarea reziduurilor de marfa poate fi admisa numai in conformitate cu regulile tarilor dunarene. In caz de deversare accidentala, capitanul sau carmaciul navei trebuie sa anunte imediat capitania. Apele uzate si resturile menajere trebuie colectate si predate la statiile de colectare prevazute in acest scop.

CITESTE SI: Sebastian Ghita, prins nu departe de Timisoara. Cum a fost capturat fostul deputat? 

In cazul in care doua ambarcatiuni se intalnesc, nava care merge in amonte va face loc celei care circula in aval.

Ambarcatiunile de agrement, de pescuit si sportive nu vor putea face rondoul decat in pupa navelor care navigheaza.

Regulamentul complet va fi supus votului consilierilor locali in viitorul plen, si poate fi consultat integral AICI.

Ramane de vazut daca odata cu aprobarea lui vor fi indeplinite toate conditiile pentru pornirea transportului in comun de calatori pe Bega, atat de asteptat.

Cele 7 vaporase de la Timisoara au fost cumparate de la o firma din Galati cu aproape 2 milioane de euro si poarta numele: Burebista, Decebal, Traian, Glad, Huniade, Savoya si Ferdinand.

Deocamdata, ambarcatiunile fac doar plimbari de agrement.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. 12kmph fata de 6kmph pe jos sau 20-30kmph cu bicicleta. si mai stai dupa ele 10-20 min. mai opresc in statii.. inutile

  2. @dxx, tare inghemuit poti sa fii! Gandeste putin inainte de a comenta, daca te deplasezi in scop de agrement ce mai conteaza viteza?! Daca vei calatorii de genul transport in comun, nu vei intampina semafoare, ambuteiaje sau alte obstacole rutiere? Sa nu mai spun ca mergi si in linie dreapta, pe anumite rute, ce-i drept, ceea ce duce la castig de timp.