Hotararea de majorare a taxelor si impozitelor, la Timisoara, revocata in Consiliul Local, de frica instantei

TIMISOARA. Dupa ce a fost aprobata cu scandal, in doua runde de vot, dupa ce unii consilieri au acuzat probleme tehnice, majorarea taxelor si impozitelor aferente anului 2022 la Timisoara a fost revocata.

Primarul Dominic Fritz a decis sa supuna la vot o noua hotarare, care sa o anuleze pe cea din 26 octombrie, dupa ce doi consilieri locali, din partea PSD si PNL, au sesizat Prefectura cu privire la modul in care s-a reusit adoptarea majorarii, dupa repetarea votului.

CITESTE SI: Majorarea impozitelor si taxelor locale la Timisoara in 2022, contestata la Prefectura

CITESTE SI: Au picat, dar au si trecut. Impozitele si taxele locale din Timisoara in 2022, votare cu cantec. USR-istii au reluat votul dupa ce le-a cazut proiectul. Va fi atacat

In situatia in care plangerile celor doi consilieri nemultumiti ar ajunge in contencios administrativ, ar atrage dupa sine o serie de urmari:

– dificultati in colectarea impozitelor si taxelor locale in Municipiul Timisoara pentru anul 2022;
– intarzieri in implementare datelor in aplicatia de lucru a DFMT;
– posibilitatea aplicarii prevederilor art. 491 alin (3) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, conform carora daca hotararea consiliului local nu a fost adoptata cu cel putin 3 zile lucratoare inainte de expirarea exercitiului bugetar, in anul fiscal urmator, in cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale, care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei ori se determina prin aplicarea unei cote procentuale, se aplica de catre compartimentul de resort din aparatul de specialitate al primarului, nivelurile maxime prevazute de prezentul cod, indexate potrivit prevederilor alin. (1).

Va reamintim, in sedinta Consiliului Local Timisoara din 26 octombrie, alesii au avut de votat proiectul privind stabilirea cuantumului taxelor si impozitelor locale aferente anului 2022. In urma primului vot, proiectul a picat, insa imediat dupa anuntarea rezultatului, mai multi consilieri din partea USR au acuzat probleme tehnice si au cerut reluarea votului, astfel ca la a doua runda de vot, proiectul a fost adoptat.

Chiar din timpul sedintei, consilierul local Radu Toanca a anuntat ca va ataca decizia, lucru pe care ulterior l-a si facut. De asemenea, Adrian Lulciuc, din partea PNL, a depus o plangere la Prefectura Timis, in care cerea sa fie verificat modul in care s-a votat proiectul de majorare a taxelor si impozitelor locale.

Conform hotararii revocate, din 2022 ar fi urmat sa scoatem mai multi bani din buzunare pentru locuinte, iar cea mai mare crestere era prevazuta pentru persoanele fizice care au in proprietate cladiri nerezidentiale, adica folosite pentru activitati economice, si care vor fi urmat sa plateasca un impozit de 3 ori mai mare. Pentru ceilalti timisoreni, pentru case si apartamente in care locuiesc, proiectul prevedea aplicarea unei cote de 0,10% asupra valorii impozabile anul viitor.

Conform calculelor facute de administratia Fritz, din cresterea de taxe si impozite, in 2022, la bugetul local se vor aduna in plus 18 milioane de lei.

Proiectul va fi supus iarasi aprobarii Consiliului Local in urmatoarea sedinta in plen.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...