Noutati :

Guvernul a aprobat cresterea salariilor bugetarilor si returnarea CASS catre pensionari

16 mai, 2012 - 03:20 PM
Autor: Anonim      
Categorie: ECONOMIC
0

Ordonanta de urgenta privind majorarea salariilor bugetarilor cu 8%, ca si ordonanta referitoare la returnarea catre pensionari a CASS platit in plus, a fost aprobata de Guvern. Actele normative au fost anuntate de premierul Victor Ponta, la inceputul sedintei de astazi.

Sumele oprite ilegal pensionarilor din contributii de sanatate vor fi restituite in transe lunare, prin diminuarea veniturilor bugetului Fondului de asigurari sociale de sanatate, care pierde peste 1,5 miliarde de lei, conform unei ordonante de urgenta prezentate in sedinta de miercuri a Guvernului.

Documentul prevede ca sumele retinute de la data de 1 ianuarie 2011 pâna la data de 30 aprilie 2012, reprezentând diferenta dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra intregului cuantum al pensiei si pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra partii din pensie care depaseste nivelul de 740 lei, se restituie in transe, scrie realitatea.net.

Astfel, pentru sumele retinute in perioada ianuarie – martie 2011, restituirea se realizeaza in transe lunare egale in perioada iunie-august 2012, iar pentru sumele retinute in perioada aprilie 2011 – aprilie 2012, restituirea se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2013.

Pana in 25 august 2012, Guvernul va aproba prin hotarare graficul si modalitatea de restituire a sumelor prevazute, iar restituirea se va face din oficiu, de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum si de catre casele de pensii sectoriale si cele apartinând sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii.

Aceste sume vor fi transferate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in primele doua zile lucratoare ale lunii pentru care se efectueaza plata, in contul de sume de mandat si in depozit al Casei Nationale de Pensii Publice, al caselor de pensii sectoriale si al celor apartinând sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, dupa caz, la solicitarea acestora.

Pensionarii vor primi sumele restituite din retinerea CASS impreuna cu drepturile de pensii aferente fiecarei luni.
In nota de fundamentare care insoteste documentul se arata ca, in anul 2012, de la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate se pierd 286.100.000 de lei, iar anul viitor 1,24 miliarde de lei.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...