FOTO. Cum va arata cartierul modern pe care il ridica Ion Tiriac la Timisoara in locul batranului Abator. Cladirile monument vor fi reabilitate

TIMIȘOARA. Păstrează și renovează crampeiele de istorie rămase în picioare la vechiul Abator al orașului și ridică un cartier cu funcțiuni multiple pe terenul de 5 hectare.

CITESTE SI: FOTO. A fost instalat primul tablier metalic la Pasajul Popa Sapca pentru dublarea liniei de cale ferata. Ultimele imagini de pe santierul de pe magistrala CFR ce se modernizeaza cu bani europeni pe tronsonul de Timisoara

Omul de afaceri Ion Țiriac, care are în proprietate locul din Complexul Studențesc de foarte mulți ani, s-ar putea apuca în scurt timp de treabă. A fost avizat și Planul Urbanistic Zonal.

Sunt propuse reabilitarea clădirilor de patrimoniu și reconversia fostului spațiu industrial de aproape 5 hectare într-un cartier modern, cu trei cvartale de blocuri, piațete publice și spații verzi. Conform PUZ, pe cel putin 30% din zonă vor fi spații verzi. Potrivit documentației, se vor construit 17 clădiri – locuințe, birouri, spații comerciale, hoteluri și servicii. De asemenea, zona va beneficia de aproximativ 1.600 de locuri de parcare, atât subterane, cât și la nivel, ascunse sub covoare verzi.

Investiția este împărțită în trei etape. În prima etapă, dezvoltatorul va reabilita, conserva și da o nouă viață clădirilor monument istoric. În același timp, va amenaja o piațetă publică între clădirile reabilitate și va activa zona, demolând gardul care o ține închisă. 

Terenul are o suprafață de 48.877 mp și este deținut de grupul Țiriac Imobiliare. Dezvoltatorul este responsabil pentru realizarea rețelelor de utilitate publică, respectiv apă, canalizare, electricitate și gaz. În plus, acesta va amenaja strada Deliblata, va lărgi trotuarul de pe bulevardul 1 Decembrie 1918 și va modifica intersecția Deliblata – bulevardul Eroilor„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

Documentația PUZ va fi supusă aprobării Consiliului Local. Proiectul poate fi consultat AICI.

Fostul Abator a fost proiectat de László Székely, arhitectul orașului, și a fost construit în 1904-1905 pentru a răspunde nevoilor creșterii populației orașului. Din cele 11 clădiri construite inițiale, doar 5 au rămas astăzi nedemolate și necesită intervenții. Acestea sunt într-o stare acceptabilă, însă terenul este dezafectat. Ansamblul de clădiri ale abatorului are un caracter unitar și este monument istoric.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Minciuna tipic Tiriac …asta tine terenul pana il va vinde la vreun fraier , nu va face nimic securistul .

    • In articol scrie 30% spatii verzi. In hcl scrie 10% spatiu verde la sol si inca 20% pe platformele cladirilor.
      Desenele sunt frumoase. Dar e in 3 etape, probabil pana in 2035 si e foarte dubios procentul de spatiu verde la liber de 10% la sol, si fara o solutie gen parc, spatiu de joaca.

      • Strada 1 Decembrie (aprox. 10m latime) separa terenul Abatorului de parcul Karlsruhe, care include si spatiu de joaca..

        • Pai nu poti construi pe limita de proprietate pt ca vecinul e retras 5m fata de tine.
          In articol scrie spatiu verde 30%. In HCL 10%. Si nu e precizat ce se amenajeaza. Parcul de langa nu face fata la inca 10 blocuri de 12 etaje.
          Daca analizezi ultima poza din articol, cea cu spatiul verde unde oamenii stau pe spatiu verde si doi oameni stau pe scaune imaginare si o compari cu vederea de sus de ansamblu, vei vedea ca cele doua nu se potrivesc.

          • E vorba de 10% spațiu verde la sol, restul la înălțime, adică pe acoperișul blocurilor. Evident o mare prostie pentru ca acolo nu ajut la nimic și mai bine s-ar pune panouri solare dacă tot vor să fie eco. Evident că spațiul verde nu este suficient și parcul nu face față nici acum dar acum nu prea contează asta pentru maestrul Fritz, și nici faptul că nu va mai fi soare în parc.

          • De ce nu funcționează abatorul? Pt că trebuie să cumpărăm carne și mezeluri proaste din alte țări? . rușine

      • DE DATA ASTA CHIAR FACE CARTIER ACOLO,AU INCEPUT SI RENOVAREA CLADIRILOR DE LANGA ȘOSEA.

        • Mai bine porneau abatorul

          • Acolo lângă stația RATT Deliblata a fost făcut un foraj de 1400 metrii și este o apa foarte buna pt afecțiuni reumatice.Niste tâmpiți din conducerea orașului nostru fost Ceaușiste au apus beton la gura sondei ca să nu ne mai folosim noi locatarii acestei zone.Sper sa facă și o stațiune balneo climaterica acolo în parcursul de pe linia de tramvai 6 și 8.

        • După mai bine de 25 de ani de teren lăsat în paragină și distrugerea unor clădiri istorice, chiar face. Hai sa mai distrugem o bucată de istorie.

    • Esti si prost ma. Pai ai Comtim-ul patriot de pe Temu ce esti tu !
      Hai lasa gargara si du-te vezi ce mai mint aia pe Romania TV !

  2. Eu nu cred ca va face nimic …de apoape 20 de ani are terenul si nimic , vrajeala sorosista .

    „Nu ai ce să înțelegi și nici nu e cazul să înțelegi, ăsta e singurul mod de a înțelege. Dacă te apuci să înțelegi, intri în minte și s-a terminat“.

  3. Pey cum,ca a facut MALL !!! Am vazut pozele !!!

  4. Și așa este o zonă destul de aglomerată care nu beneficiază de căi de acces necesare pentru o asemenea investiție. La primărie nu vede nimeni care sunt tendințele de a reduce concentrațiile? Chiar și la București s-au impus limitări în ceea ce privește construcțiile astfel încât în anumite zone trebuie să dărâmi mai mulți metri pătrați decât construiești dacă îți dorești o noua construcție.

    • Pai numai bine. Dupa ce Tiriac va fi gata poate administratia de sticla usr sa mai ia un credit sa faca si acolo o „regenerare urbana” (aka delapidare de ban public)

      • Regenerare urbană??? Așa au regenerat și aici la Reșița, oraș înconjurat de pădure. Acum câteva zile tăiau crengile la copacii pe care i-au plantat acum câțiva ani în oraș. Pierdere de timp și bani.
        Nu sunt locuri de muncă și inventează ocupații pt colegii lui de sindicat.

  5. eu nu cred ca o sa construiasca ceva acolo Ion Tiriac, ela e cu gagici cat mai poate, masini si alte cele …, probabil nici Ion Ion Tiriac nu va construi .., eventual Ion Ion Ion Tiriac sa faca ceva daca nu se va vinde intre timp …

    • Acces pe o stradă cu un singur sens pe bandă?😂😂😂😂 Când toți tind sa stea la periferie sau in comune limitrofe…. Zona e moartă de mult timp, exact cum ai spune Brâncoveanu sau Reșiței. Nu înseamnă că investind o să-i ridici prețul, standardul.

  6. Cred ca stirea asta are cel putin zece ani, e scoasa de la naftalina din cand in cand de parca cineva mai crede balivernele astea

  7. Vrăjealăăăăă de 10 ani.
    În zona abatorului locuiesc și știu ce zic.

  8. Mustăciosu-i mincinos, asta dacă îi plecată chiar de la el abureala cu regenerarea. Trebuia să-l uște cu amenzi primăria în toți anii ăștia pentru mizeria de a ține un spațiu neîntreținut aproape în centru, cu scop speculativ. A doua variantă îi că-i o minciună venită de la ai noștri, de pe la primărie. Oricum, mizerie.

  9. Arata inestetic. Arata ca orice alt cartier socialist. Autorul proiectului a lucrat in acea perioada, deci e clar despre ce este vorba. 36 de ani de la Revolutie, unii fac proiecte exact ca in comunism.

  10. Nimic despre o creșă, grădiniță, școală.
    Toti fac numai blocuri.

  11. Un nou PUZ aprobat prin care se arată cum nu va arăta perimetrul ăla.

    • De asta nu mai merge nimic în aceasta tara! Dărâmat intreprinderi bine plasate legate la utilități industriale, pentru face loc afacerilor unor borfași! Nu este normal! Case poți construi si in coclauri, dar întreprinderi NU! Nici măcar carnea pt consumul poporului nu o mai asiguram! Laptele la fel, trebuie să îl importam din Ungaria, iar fermierii noștri primesc în batjocura 2 lei/ litru, sucuri trimitem fructele în vest pt a ni se întoarce concentrat de la ei! Săpunuri, pasta de dinți, detergenți nu! Pantofi, stofa din lana de oaie nu, importam în schimb stofa din preturi din Turcia și China cu etichete falsificate, pe care scrie ca stofa are 70% lana și 30% viscoza! Dacă ai norocul sa ți sa aprindă cu foc, arzi ca la Colectiv! Ar trebui data o lege națională pt protecția fostelor sit-uri industriale, astfel încât sa nu mai poată fi convertite în locuințe asa ușor! Asa se intampla în toată tara! Tara a ajuns chioșcul de făcut bani a unor bișnițari de politicieni!

    • Unde sunt? Timisoara se dezvolta haotic! Asta este. Fiecare nou „conducator” vrea sa intre in istoria orasului. Cum? Nu conteaza. Citeste doar comentariile relative la dezvoltsrile din ultimii X – XX ani

  12. Eu tot speram ca se face un patinoar acolo, nu departe de cel care a disparut, ca domnul Tiriac e doar fost sportiv, inclusiv hocheist, dar banul vorbeste se pare…

  13. Cat mai toleram lipsa de responsabilizare a marilor dezvoltatori imobiliari. Primariile nu fac față ritmului de dezvoltare si din aceasta cauza suntem in urma rau cu infrastructura necesara fiecarei comunitati suprapopulate. Strazi asfaltate, utilitati, transport eficient, grădiniță si scoala.

  14. Citesc si nu pot sa cred cata prostime exista si sustine ca MAI BINE FACEA ABATOR,pai unde ati mai vazut (in afara de TM si RO) abatoare in oras,nu avem destul Comtim si Continental cauciucuri cu mirosuri insuportsbile,mai lipsea unul🙈

  15. Si toate astea cand UE vrea sa scoata din obiceiurile gastronomice (inclusiv RO) carnea de porc s.a.
    Mai bine crescatorie de gandaci!

  16. 10% spatiu verde in HCL e inadmisibil! Din nou suntem prostiti de acest consiliu local. S-a inceput din 2012 cand s-a facut acel „celebru” plan de reglementare unde se calculeaza spatiul verde in functie de plantatii. Un furt pentru timisorenii care au fost intotdeauna obligati sa faca 30% spatiu verde. In special in cartierele cu cladiri inalte. Densitatea populatiei in crestere va aglomera si mai mult orasul iar largirea strazilor nu se mai poate face in zona (intr-o parte linia de tramvai iar in cealalta drumul cu doar 1 banda pe sens.