Fost sef de Serviciu la Protectia Copilului Timis, trimis in judecata de DNA, dupa ce a intocmit aproape 500 de dosare de handicap false. Prejudiciul e de peste 1 milion de euro

TIMISOARA. Directia Nationala Anticoruptie anunta trimiterea in judecata, sub control judiciar, a unui fost sef de Serviciu in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis.

Lihor -Laza Laszlo Andras a intocmit 491 de dosare false de handicap unor persoane, contra unor sume de bani curpinse intre 500 si 2.600 de euro fiecare. In total, a primit peste 51.000 de euro, iar prejudiciul cauzat statului roman se ridica la peste 5,3 milioane de lei, spun anchetatorii.

CITESTE SI: Nenorocire intr-o familie din Timisoara. Tatal a murit intr-un accident, iar mama si cei doi copii au fost raniti

Potrivit DNA, Lihor -Laza Laszlo Andras a fost trimis in judecata sub acuzatiile de luare de mita in forma continuata, frauda informatica in forma continuata si fals informatic in forma continuata.

Alaturi de el, alte 25 de persoane au fost trimise in judecata, in stare de libertate, pentru dare de mita, complicitate la luare de mita, complicitate la infractiunea de frauda informatica, complicitate la infractiunea de fals informatic.

In perioada 2013-2020, in exercitarea functiei de sef al Serviciului Evidenta Drepturi Persoane cu Dizabilitati din cadrul D.G.A.S.P.C. Timis, inculpatul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi pretins si primit de la mai multe persoane (o parte din ele inculpate in prezenta cauza), prin intermediari, sume de bani cu titlul de mita, cuprinse intre 500 – 2.600 de euro/persoana, primind in total 51.195 euro, pentru a intocmi formalitatile necesare obtinerii indemnizatiei de incadrare in grad de handicap, in conditiile in care acestea nu erau indreptatite sa beneficieze de aceste drepturi”, se arata in rechizitoriul DNA.

Barbatul ar fi introdus in sistemul informatic al D.G.A.S.P.C Timis datele reale ale peste 491 de falsi beneficiari de certificate de incadrare in grad de handicap vizual grav cu asistent personal /insotitor (29 fac obiectul prezentului dosar), in scopul introducerii acestora la plata ca si cum ar fi detinatorii unor certificate autentice de incadrare in grad de handicap vizual, eliberate in mod real.

Obtinerea pe nedrept de certificate de incadrare in grad de handicap, in maniera expusa anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte judete si-au stabilit provizoriu resedinta in judetul Timis, pentru a putea obtine un astfel de certificat (ex. din judetele Maramures, Bistrita Nasaud, etc.).
Acele documente fac ca beneficiarii lor sa obtina indemnizatii de incadrare in grad de handicap care nu li se cuvin, dar si alte facilitati conferite de lege, prejudiciul adus bugetului de stat, fiind de 5.362.895 euro, din care suma de 1.395.781 lei este retinuta pentru un numar de 29 de falsi beneficiari care fac obiectul prezentului dosar, iar fata de restul falsilor beneficiari se continua urmarirea penala”, se mai arata in rechizitoriu.

Porocurorii transmit ca mare parte din falsii beneficiari de prestatii sociale ca urmare a incadrarii nereale in grad de handicap, fie nu au avut niciodata un loc de munca in România, fie lucreaza in strainatate, fie lucreaza in institutii publice, chiar din domeniul medical, si nu achita niciun fel de contributii la bugetul de stat. Mai mult, o parte dintre acestia detin in acelasi timp si permis de conducere auto si circula pe drumurile publice.

De asemenea, din cercetari a mai rezultat ca, incepând cu luna martie 2020 (pe perioada starii de urgenta si a starii de alerta) persoane care ar fi obtinut in mod ilegal certificate de incadrare in grad de handicap ar fi depus la primariile de domiciliu (din judetele Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Bistrita Nasaud) documentatia necesara si pentru obtinere de facilitati acordate pentru prevenirea si combaterea infectarii cu virusul ”SARS-CoV2-(COVID 19)”, se mai arata in rechizitoriu.

De asemenea, in acest dosar, trei ”beneficiari” de certificate false de handicap si-au recunoscut vinovatia si au acceptat incadrarea juridica si pedepsele aplicate, astfel:

– 2 ani inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani si interzicerea, pe o perioada de 2 ani de la ramânerea definitiva a hotarârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat,
– 2 ani inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani si interzicerea, pe o perioada de 2 ani de la ramânerea definitiva a hotarârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat,
– 1 an si 4 luni inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani si interzicerea, pe o perioada de 2 ani de la ramânerea definitiva a hotarârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat”, transmite al DNA.

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, D.G.A.S.P.C. Timis si Consiliul Judetean Timis s-au constituit parti civile in cauza.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timis cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Pogarcea Viril spune:

  O, superb, ar trebui sa ia la puricat la pensionari cu handicap sau pe caz de boala!

 2. Cherestoy Attila spune:

  Harnic ungurul nostru, Laszlo Andras, a muncit cu zel și a reușit să ”rezolve” 491 de dosare. Minoritar, minoritar… dar majoritar în muncă! Și cu plăcuță bilingvă la gât!

 3. stercalau cop spune:

  prea putin ma intereseaza cit va sta la inchisoare.ma intereseaza reporter daca s-a pus sechestru pe bunuri chiar daca ramine in curu gol.

 4. schnapps spune:

  sefa lui se jura ca nu stia nimic, dar brusc a iesit la pensie

 5. stela spune:

  ,,Protectia ,,copilului????Cine,dintre cei PLATITI sa faca asta,mai protejeaza copilul aflat in dificultate???NIMENI!!!!!Toti incaseaza salarii nemeritate si isi bat joc de viata necajitilor fara aparare..Pacat ca nu mai exista pedeapsa capitala.

 6. Rdx spune:

  Ungur hotz si escroc este pleonasm. In rest, ungurii nu stiu decat sa mai ceara, cu nerusinare, noi privilegii

  • Xxx spune:

   Nu are nimic ca e ungur, crezi ca dacă era roman era altfel ? Vezi angajările de la primărie din 18-20. Sistemul e total corupt, asta e problema . Combinația USL e fatală , dacă continuam asa in 2 ani e țara in faliment, mai rău ca la greci.

 7. Ovi spune:

  Si cei care au dat ce patesc?? Ca au tras foloase necuvenite de pe urma certificatelor.

 8. stercalau cop spune:

  suntem in tara nimanui.sunt comvins ca nimeni nu va restitui vreun leu din cei pradati de la noi.dar oare mai sunt ai poporului sau sunt ai politicienilor?omul de rind mai are vreun drept in tara asta? ma refer la dreptul de a se tine cont de parerea lui in treburile tarii?