Final de ancheta in jaful de la Baile Herculane. Statul, pradat de 25 milioane de euro. Incepe procesul la Curtea de Apel Timisoara

Procurorii DIICOT au incheiat rechizitoriul in cazul jafului de la Baile Herculane, judetul Caras- Severin, dupa sase ani de la inceperea anchetei.

35 de persoane au fost trimise in judecata avand 12 capete de acuzare, printre acestia avocati, executori judecatoresti sau evaluatori imobiliari si chiar un fost deputat. In acest caz au fost cumparate 50 de imobile din statiune cu bani proveniti din vanzarea a peste 5 milioane de kilograme de zahar din rezerva de stat. Prejudiciul total depaseste 120 milioane lei, adica aproape 25 milioane de euro.

CITESTE SI: Barbat incatusat la Aeroportul Timisoara dupa ce s-a plimbat cu un pistol la brau pe sub ochii pasagerilor

Potrivit DIICOT, procurorii au dispus trimiterea a 35 de persoane, parte dintre acestia avand calitatile de actionar, administrator, presedinte consiliu de administratie, director general, director economic, director executiv, director comercial, avocat, executor judecatoresc, evaluator imobiliar, administrator judiciar, lichidator judiciar, director executiv si consilier juridic ai Agentiei Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, parlamentar la momentul comiterii faptelor, pentru infractiuni de constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, delapidare cu consecinte deosebit de grave, spalare a banilor, inselaciune, abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sustragere de sub sechestru, violare de domiciliu, distrugere, santaj, divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice si fals in declaratii.

In cauza s-a retinut faptul ca, in perioada 2007 – 2016, a fost constituit si a actionat un grup infractional organizat cu scopul de a decapitaliza o societate comerciala din orasul Baile Herculane, prin scoaterea activelor/bunurilor din patrimoniul acesteia in dauna creditorilor reali si, totodata, insusirea in folosul membrilor grupului a sumelor de bani obtinute. Societatea din Baile Herculane detinea in anul 2001, data la care a fost privatizata, aproximativ 50 de imobile in statiune, imobile care reprezentau cele mai importante hoteluri, restaurante si stranduri termale din statiune. De asemenea, aceasta detinea licenta de exploatare a apelor termale, fiind singurul furnizor pentru celelalte hoteluri si pensiuni functionale din statiune”, transmite DIICOT.

Incepand cu anul 2001, aceasta societate a fost supusa unor proceduri prealabile de privatizare, context in care, doua persoane potente financiar, care detineau sau controlau societati comerciale importante, au fost interesate de aceste proceduri.

Privatizarea societatii comerciale a avut loc la data de 28.08.2001, cand a fost cumparat pachetul majoritar de 40,92% de catre o societate comerciala controlata de catre unul dintre inculpati care, la data respectiva, detinea 68% din actiuni.

Pentru achitarea pretului pachetul majoritar de actiuni obtinut in cadrul procedurii de privatizare au fost folosite sume de bani care proveneau din afaceri cu statul.

Astfel, acelasi inculpat, prin intermediul aceleiasi societati comerciale, a negociat in luna iulie 2001 cu Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale o forma de imprumut, concretizat in acordarea de catre Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale a cantitatii de 5.487.590 kilograme de zahar cristal, ce constituia stoc de rezerva de stat, catre societatea controlata de inculpat, cu drept de vanzare, dar si cu obligatia acesteia din urma de a reconstitui stocul pe cheltuiala sa in termen de 180 de zile.

In luna august, din banii obtinuti din vanzarea zaharului ce constituia stoc de rezerva de stat, societatea comerciala controlata de inculpat a platit prima transa pentru cumpararea societatii comerciale din Baile Herculane (banii folositi au provenit astfel de la bugetul de stat, prin acordarea imprumutului de catre Rezervele de stat).
Ulterior stocul de zahar nu a mai fost refacut si imprumutul nu a fost restituit, creandu-se in aceasta modalitate un prejudiciu in valoare de 43.288.697,99 lei care reprezinta contravaloarea zaharului care nu a fost inlocuit.

Intrucat in luna martie 2008, societatea comerciala controlata de inculpat a intrat in insolventa, existand riscul ca, din bunurile societatii obtinute in urma participarii la procedura de privatizare, sa fie indestulati creditorii societatii, inculpatul a dezvoltat un nou mecanism in vederea sustragerii activelor acestei din urma societati, respectiv prin folosirea procedurii executarii silite. In acest scop, inculpatul a racolat in grup persoane din firma, rude ale acestuia, pe care le-a promovat in functii importante, precum si alte persoane fizice cu potential financiar”, transmite DIICOT.

Incepand cu anul 2008, societatea comerciala din Baile Herculane a contractat imprumuturi de la mai multe persoane fizice, printre care fiul directorului general, sotia directorului economic si contabila societatii, in baza unor contracte de imprumut de sume relativ mici cu dobanzi anuale mult mai mari decat dobanda legala, contracte care constituiau titluri executorii.

Imprumuturile obtinute de la persoanele fizice au fost garantate cu bunurile societatii, in lipsa unei hotarari a Adunarii Generale a Actionarilor valabila (conditie necesara conform actului constitutiv si Legii nr. 31/1990). Aceste imprumuturi nu fost restituite de societatea comerciala in termenele foarte scurte stabilite in contracte, fapt ce a condus la executarea prin intermediul executorilor judecatoresti a unor imobile apartinand societatii comerciale din Baile Herculane.
In aceasta modalitate, au fost scoase din patrimoniul societatii 22 de imobile si doua licente privind exploatarea apelor termominerale, acestea fiind insusite de membrii grupului infractional organizat”, transmite DIICOT.

De asemenea, sumele de bani, cu care societatea era imprumutata de catre membri grupului infractional organizat, intrau in conturile societatii pentru o scurta perioada de timp, fiind retrase ulterior sub forma de drepturi salariale. Salariatii societatii comerciale, care incasau sumele de bani, erau rude ale liderului grupului infractional organizat, fictiv remunerate cu sume mari de bani, fara ca, in realitate, sa desfasoare o activitate in societate.

Profitand de faptul ca la data de 04 aprilie 2016 liderul grupului infractional organizat si o parte dintre membrii acestuia (respectiv conducerea societatii comerciale din Baile Herculane, lichidatori judiciari si angajati ai rezervelor de stat) au fost arestati, al doilea inculpat si-a asumat pozitia de lider, coordonand in continuare activitatea grupului infractional. In acest scop, acesta a atras noi membri, fara a caror contributie, activitatea era imposibila (lichidator judiciar, practician in insolventa si executor judecatoresc). Astfel, acesta a folosit doua acorduri fictive incheiate cu societatea comerciala din Baile Herculane in perioada post privatizare (in urma esecului celui de-al doilea inculpat de a achizitiona pachetului majoritar de actiuni, actiune reusita de primul inculpat), in scopul capusarii acesteia. Prin punerea in executare a acordurilor fictive, inculpatul a scos de sub sechestru instituit de DIICOT bunurile imobile care apartineau societatii comerciale si care fusesera scoase din patrimoniul acesteia in urma activitatii infractionale desfasurate de primul lider al grupului infractional organizat anterior si membrii grupului racolati de acesta”, mai transmite DIICOT.

In cauza s-a dispus trimiterea in judecata si in ceea ce priveste decapitalizarea de catre o parte a membrilor care au constituit grupului infractional organizat a unei societati comerciale in al carui patrimoniu se afla un aeroport situat in Caransebes, judetul Caras Severin.

S-a retinut ca, prin utilizarea unor proceduri ilicite si prin intermediul aceleiasi societati comerciale utilizata in procedura privatizarii societatii din Baile Herculane, acestia au obtinut controlul asupra consiliului de administratie (prin numirea in cadrul acestuia a surorii unuia dintre inculpati si a unui inculpat avand calitatea de avocat). Odata obtinut controlul asupra consiliului de administratie, inculpatii au instrainat actiunile si terenurile acestei societati”, se arata in comunicat.

Prin activitatea infractionala a fost cauzat un prejudiciu in cuantum de 123.325.726 lei Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Timisoara, Primariei Orasului Baile Herculane, R.A.P.P.S., Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie, Companiei Nationale pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat si Recipientelor sub Presiune SA, Autoritatii de Supraveghere Financiara si altor 5 societati comerciale, fiind instituire masuri asiguratorii asupra a 146 de imobile (terenuri, apartamente si constructii).

Dosarul a fost inaintat judecatorilor de la Curtea de Apel Timisoara.

In anul 2016 omul de afaceri Iosif Armas a fost arestat preventiv in dosarul devalizarii statiunii Baile Herculane din judetul Caras-Severin, dupa ce a cumparat SC Hercules SA, societatea care detinea, in anul 2001, 50 de imobile in statiune, cu zahar cristal din rezervele statului.

SC Hercules SA a detinut licenta de exploatare a apelor termale, fiind singurul furnizor pentru celelalte hoteluri si pensiuni functionale din statiune. Pana in anul 2001, cand a avut loc privatizarea SC Hercules SA Baile Herculane, majoritatea hotelurilor erau deja consacrate, avand clienti fideli, iar afacerea era una prospera.

Societatea SC Hercules SA Baile Herculane s-a privatizat in 28 august 2001, cand pachetul majoritar de 40,92% a fost cumparat de SC Argirom International SA, societate controlata de omul de afaceri Iosif Armas, care la data respectiva detinea 68% din actiuni. Pentru achizitionarea pachetului majoritar al SC Hercules SA, Armas s-a folosit de afaceri cu statul.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. „a fost cauzat un prejudiciu Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Timisoara, Primariei Orasului Baile Herculane, R.A.P.P.S., Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie, Companiei Nationale pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat si Recipientelor sub Presiune SA, Autoritatii de Supraveghere Financiara si altor 5 societati comerciale”
    De parca n-ar fi stiut toti ce se intampla cu 146 de imobile si terenuri.

  2. De ce v-a luat 21 de ani? Rusine statului roman. Au mai ramas doar prostii aici.

  3. Confiscat tot și condamnați pe viata la canal cu ei.