Experti de la Banca Mondiala vor realiza un plan care sa stea la baza strategiei de termoficare a Primariei Timisoara

TIMISOARA. Primaria Timisoara va incheia unui acord cu Banca Mondiala prin care experti ai institutiei financiare sa realizeze planul pentru viitoarea strategie de termoficare si de eficientizare energetica.

CITESTE SI: Intersectia de la Centura Sud Timisoara cu Drumul Boilor se face pe banii CNAIR. Ministrul Transporturilor: Solutia tehnica e aprobata si va fi inclusa in contract

Asistenta pentru incalzirea durabila si eficienta energetica pentru orasul Timisoara‘. Asa se numeste serviciul pe care Dominic Fritz il cumpara de la Banca Mondiala. Nicidecum unul pentru redresarea concreta a Colterm, intrucat de aceasta se ocupa conducerea companiei, numita de edil, careia i-a fost acordat si sprijinul unei case de avocatura tocmita de primarie inca din primavara.

Practic, cu Banca Mondiala va fi un contract de aproximativ 200.000 de euro prin care primarul asteapta de la specialistii institutiei financiare, prin structura Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, un proiect pentru „imbunatatirea capacitatii de planificare pentru dezvoltarea durabila a sistemului de termoficare si a eficientei energetice in cladirile de pe teritorul orasului”.

Pentru a iscali acest acord de consultanta, primarul Dominic Fritz a cerut votul consilierilor locali in sedinta in plen de marti.

Specialistii Bancii Mondiale vor veni la Timisoara sa evalueze situatia si sa faca propuneri pentru viitoarea strategie.

Solutiile pe care le ofera Banca Mondiala sunt finantabile, odata sunt gandite sa fie finantate pe programele operationale, sau in cazul asta, pe cel de rezilienta. Se pot pbtine finantari nerambursabile si acolo unde nu sunt finantabile prin aceste programe, sunt prin banci private care vin sa investeasca pentru ca e sigiliul Bancii Mondiale care prezinta credibilitate” a explicat in plen viceprimarul Ruben Latcau.

Edilul a sustinut ca plata consultantei, de aproximativ 200.000 de euro,  nu e una mare.

Vorbim de 900.000 de lei, o suma relativ mica pentru un contract la dimeniunea aceasta. Aceste servicii nu trec prin procedura de achizitie, pentru ca exista un memorandum semnat intre Guvern si Banca Mondiala si aceste parteneriate nu se supun nevoii unui studiu de piata sa a unei licitatii deschise. Suma aceasta nu are ca scop crearea de profit, ci doar acoperirea de costuri. E un pret ieftin. Consiliul Local poate sa monitorizeze aceasta strategie care va trece prin Consiliul Local. Banca livreaza o consultanta care va sta la baza strategiei noastre. Daca noi o vom pune sau nu in aplicare, e o discutie secundara„, a mai spus Latcau.

Viceprimarul a atras atentia ca aceasta consultanta inseamna asistenta pentru Primaria Timisoara, nicidecum pentru Colterm.

Astfel, intr-un an si o luna, expertii vor avea de facut urmatoarele:

1. O evaluare rapida a caracteristicilor tehnice si operationale actuale ale: solutiilor de incalzire rezidentiala din Timisoara, factorilor de cost, tipului de combustibili folositi si aspectelor de mediu, in special emisiile de particule (PM) si dioxid de carbon (CO2), si sa ofere un nivel de referinta fata de care pot fi evaluate alternativele, dar si o evaluare a termoficarii, de la productie si distributie la profilul cererii.

2. Oferirea de sprijin la:
– identificarea stimulentelor si obstacolelor care rezulta din politica nationala si cadrul de reglementare pentru incalzirea rezidentiala;
– identificarea principalelor parti interesate (de exemplu, ministere, municipii, companii de utilitati, institutii financiare, sectorul privat si mediul academic);
– prognozarea cererii atat pentru sistemul de termoficare, cat si pentru energia electrica de la partile interesate cheie identificate.

3. O evaluare a alternativelor durabile de incalzire urbana. Aici, expertii trebuie sa propuna un set de optiuni tehnice concrete pe termen scurt si mediu pentru Primaria Timisoara pentru a obtine servicii de termoficare durabile bazate pe: combustibilii disponibili (de exemplu, gaze, geotermale, productie de energie din deseuri, etc.), pentru ca sistemul de termoficare sa satisfaca cererea reala, perspectivele reale pe piata energiei electrice.

4. O descriere detaliata a tehnologiilor adecvate si/sau a solutiilor alternative de incalzire a spatiului, concentrandu-se pe cele care ar imbunatati impactul asupra mediului, eficienta costurilor, dar, in acelasi timp, ar satisface cererea existenta si anticipata de sistemul de incalzire

5. O evaluare rapida a eficientei energetice in cladirile cu mai multe apartamente racordate la sistemul de termoficare centralizat si o colectare a datelor existente la primarie si Colterm sau valorile estimate privind consumul de energie si utilizatorii vulnerabili care au nevoie de asistenta, pentru a ajuta primaria sa dezvolte criterii pentru stabilirea prioritatilor intr-un program de eficienta energetica

6. O analiza financiara a proiectului luand in considerare investitiile prioritare in eficienta energetica in blocurile racordate la sistem

7. Dezvoltarea unui model (in format Microsoft Excel sau alt software usor de gestionat) pentru a efectua analiza financiara

8. Oferirea de recomandari cu privire la masurile care ar putea fi luate de primarie pentru a ajuta Colterm la:
– abordarea problemelor sale financiare
– imbunatatirea structurii institutionale pentru sistemul de incalzire
– dezvoltarea reformelor necesare pe baza celor mai bune practici in ceea ce priveste numirile de personal
– identificarea elementelor de guvernanta corporativa care trebuie aplicate in intreprinderile de stat.

9. Pe baza constatarilor de mai sus, expertii vor pregati un proiect de foaie de parcurs care prezinta masurile recomandate si un calendar pentru imbunatatirea calitatii si securitatii sistemului de termoficare al primariei

10. Sa elaboreze un proiect de plan strategic integrat sistem de incalzire + eficienta energetica, in care sa se regaseasca o analiza cost-beneficiu a investitiilor in anvelopari, necesitatile de finantare, o descriere a unui numar de scenarii propuse in baza altor experiente de acest fel, cu avantaje si dezavantaje.

Proiectul pentru realizarea unei strategii pentru termoficarea din Timisoara a fost adoptat marti cu votul pozitiv a 20 de consilieri locali.

Contractul de consultanta cu expertii Bancii Mondiale se va incheia direct, pe o durata de 13 luni, de la data intrarii in vigoare, iar valoarea acordului este de 890.832 lei.

In prezent sistemul de alimentare centralizata cu energie termica al Municipiului Timisoara deserveste un numar de 55.000 apartamente, precum si agenti economici si institutii publice.

In acest rastimp, la Colterm situatia este inca in aer. Au fost deja depuse 2 cereri de insolventa, concordatul preventiv, anuntat de Dominic Fritz ca un colac de salvare, a esuat, iar firma de avocatura angajata sa gaseasca solutii juridice pentru a se salva ce se mai poate n-a reusit sa inteleaga prea multe din planul de restructurare si redresare gandit de conducerea companiei de termoficare numita de primar.

Compania a contestat in instanta amenda de 21 de milioane de euro pentru necumpararea la timp a certificatelor de poluare, care insa nu o scuteste de plata ei. Iar in 30 iunie are inca o scadenta a datoriilor catre ANAF, de 25 de milioane de lei, datorii acumulate din ianuarie pana in iunie de catre Colterm care nu si-a platit darile.

La toate acestea se adauga alte 320 de milioane de lei, datoriile vechi ale companiei.

Cat priveste masuri concrete luate in ultima vreme, acestea sunt legate de desfiintarea a trei posturi de directori din 7, carora trebuie sa li asigure alte pozitii in companie, si un anunt cum ca in urmatoarele luni 160 de angajati vor fi dati afara, fara un calendar concret de concedieri.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Totul este cusut cu ață albă, cum măi băieți, dacă tot știți care sunt soluțiile pe care le va da experții, de ce va mai trebuie experți ??
    Vă spun eu, pentru că tandemul Fritz-Ruben are nevoie de o patalama credibilă pentru a aduce un investitor ,,agreat” de Fritz și care va face afacerea vieții lui in Timișoara cu producerea de energie din deșeuri regenerabile ! Adică din gunoaie !!

    • de experti e nevoie pentru ca, dupa cum le zice numele sunt experti intr-un domeniu si probabil au in vedere mai multe detalii decat altii. chiar daca, in mare toti au o idee despre ce trebuie facut.

      ma gandesc ca nu esti atat de batut in cap sa stii ca in instalatiile electrice e + si -, dar sa faci modificari in panou tot chemi un … EXPERT.

      p.s. boule.

      • De experți ai nevoie să-ți spună că trebuie să aduci un investitor din Germania ,,agreat” de Fritz, care va face un Müllverbrennungsanlage și care va dubla prețul la gunoi, apă caldă și căldură pentru locuitorii orașului !!

        ps momo lu mă-ta !🤣

  2. este evident ca prostovanii si hotii care conduc primaria nu au nici un plan. Ba au mai dat 200k euro pe un studiu care parca s-a mai facut acum vreo cinci ani. Bai baieti…eu previzionez ca nu o sa va prinda paltonul fiindca fie intrati la racoare fie o sa venim sa va scoatem in suturi afara din primarie.

    • pai si daca l-a facut preavopsitul dr.ing.plm.șăf. robu acum 5 ani, de ce are 320 milioane euro datorii?

  3. Saful robu era specialist in dat cu vorba. Problema coltermului trebuia rezolvata mai demult. Poate chiar inainte de robu. Numai ca acolo unde sunt probleme grele nu s-a bagat nimeni si datoriile s-au acumulat. E mai usor cu panselute, borduri, spart garaje, turnat asfalt, etc. Concluzia este ca acolo unde sunt probleme grave se „lasa sa treaca vremea”. Poate se desfiiteaza de la sine si nu mai trebuie. O PROBLEMA GRAVA este cea a PENSIILOR. Stici cat de TAMPITI sunt GUVERNANTII? In loc sa aplice legea data de Olguta, care numai in teorie insemna crestere cu 40%, caci in realitate cresterea era ZERO la cei pensionati dupa 2019 si pana in 28% pentru ceilalti, ca sa nu vorbim de FEMEI la care chiar scadea Pensia. Dar asa, au lasat legea sa mearga ca inainte si iata ca cei PENSIONATI in 2020, in 2021 si care se vor pensiona in 2022 poate chiar 2023 vor avea pensii cu 41% mai mari decat cei care s-au pensionat prin 2007, chiar daca au acelasi punctaj de cotizatie. Mai prostovanilor, voi nu socotiti ca acum in cei 4 ani ies la pensie peste 1 MILION de romani carora vrand nevrand le majorati pensiile cu 41 % caci veti vedea ca nu vor vrea sa ramana dupa 65 de ani ( CU TOATA LEGEA NOUA) decat cei din MEDICINA si din INVATAMANT. Ultimii vor trage o teapa de nu se vad daca nu ies acum la pensie si asteapta pana la 70 de ani, dupa care cel mult 5 ani vor mai avea pensie.

    • Cred că pseudonimul vroia să fie un idiot, dar de fapt sunt doi !!! 🤣🤣
      Maimuțe opărite, indiferent ce studii sunt și cine le face, fără bani nu poți face nimic !!
      Problema COLTERM nu se putea rezolva indiferent cine era primar fără implicarea guvernului, iar Timișoara a avut ghinionul de al avea pe bulibașa Ciuhandu care nu a fost băgat in seamă de nici un partid și Laie din Bogsig care nu a fost băgat in seamă de PSD !! Singura soluție era să lase lumea fără apă caldă și căldură, cum probabil că va face tandemul Fritz-Ruben !!
      Cât despre pensii tu cu siguranță nu ai înțeles nimic !!
      Dacă nu ai fi înțeles că in noua reformă a pensiilor, pensiile vor fi exact după cât ai cotizat, înseamnă că ești un hAUR-ist veritabil !
      Spre exemplu pensiile celor care au lucrat in comerț, transporturi sau construcții nu pot fi egale din simplul motiv că unii au lucrat la gri cu minimum pe economie până au ieșit la pensie, iar alții au lucrat corect și și-au plătit asigurarile corect ! Și ca să înțeleagă și bostanul tău ceva, o să-ți dau două exemple ; nu poți da pensii la fel la o persoană care lucrează la Lidl și își plătește corect asigurarea de pensie, cum dai la o vânzatoare de butiq care este plătită pentru patru ore în timp ce ea lucrează 10 și restul îi primește la negru, la fel cum nu poți plăti pensie egală unui șofer de autobuz care lucrează la stat sau la o societate corectă, cu unul care lucrează la privat și este plătit jumatate la negru !! Ai înțeles, șoșocar usr-ist ??

  4. Ehei, daca mai statea Robu pe tron rezolva studiul urgent si ieftin, angaja firma din Arges care a facut studiul de fezabilitate pentru fantana cantatoare pe numai 125.000 lei +TVA. Bine-nteles, rezultatul a fost ZERO, dar edilul a fost fericit, si asta e tot ce conteaza.