Noutati :

EXCLUSIV! Tribunalul Timis anuleaza hotararea prin care Primaria a majorat abuziv chiriile spatiilor comerciale din Timisoara

25 septembrie, 2013 - 04:05 PM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: JUSTITIE
0

TIMISOARA. Aprobata in urma cu cateva luni, sub pretextul primarului care a decretat ca “Timisoara nu este vaca comunala!”, Hotararea de Consiliu Local ce prevede majorarea chiriilor la spatiile cu alta destinatie decat cea de locuinta a fost anulata de Tribunalului Timis.

Astfel, prin hotararea nr. 5829/2013 pronuntata, azi, in dosarul 6588/30/2013, magistratii Sectiei Contencios Administrativ si Fiscal au stabilit ca HCL 71/26.02.2013 este nelegala si, in consecinta, au dispus anularea acestei “legi” cu caracter local.

Aceasta hotarare discretionara votata in Consiliul Local reprezinta un abuz de putere al administratiei locale, motiv pentru care am atacat-o in instanta. Solutia judecatorilor este una fireasca, in conditiile in care Consiliul Local, in calitate de proprietar al spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta din Timisoara, a majorat chiriile cat l-a taiat capul, fara o minima negociere cu chiriasii. Paradoxal, daca aceste spatii apartineau unor persoane private, acestea, legal, nu ar fi putut majora chiriile asa cum a facut-o Consiliul Local”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro avocatul Florin Kovacs, cel ce a sustinut cauza chiriasilor din Complexul Timis.

Actiunea civila depusa pe rolul Tribunalului Timis, Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, a fost inregistrata in data de 11 iunie 2013, iar reclamantii au solicitat anularea HCL 71/26.02.2013, considerata abuziva si nelegala, prin care Primaria Timisoara le-a majorat chiria de la circa 1000 de euro la 5904 euro, intrucat “nu exista nici o baza legala sau contractuala pentru care s-a dispus aceasta majorare exorbitanta”.

Mai mult, spun cei chiriasii din Complexul Timis, situat in Piata Romanilor nr. 1, “in cauza de fata avem de a face cu un prejudiciu, argumentat de faptul ca HCL a carei suspendare am solicitat-o este un act administrativ care-si produce efecte imediate, in sensul obligarii noastre la plata unei chirii exagerat de ridicate, situatie care este in masura a afecta in mod critic situatia financiara a societatii comerciale”.

Tot in petitul actiunii, se atrage atentia ca exista serioase indoieli asupra legalitatii HCL contestata, intrucat “masurile dispuse sunt nelegale si reprezinta un abuz de drept din partea autoritatilor”.

Dupa o amanare de o saptamana a pronuntarii, astazi judecatorii au decis anularea HCL 71/26.02.2013 si suspendarea aplicarii pana la soltionarea definitiva si irevocabila a actiunii, solutie care reprezinta un precedent si se poate invoca in fiecare dosar cu acelasi obiect aflat pe rolul instantelor timisene.

Aceasta prima hotarare in scandalul majorarii nelegale a chiriilor din Timisoara se aplica doar in cazul chiriasilor din Complexul Timis, insa poate fi invocata, ca precedent juridic, in orice dosar cu acelasi obiect aflat pe rolul instantelor. Mai sintetic spus, am deschis drumul contestatiilor si a solutiilor favorabile in instantele de judecata”, mai spune avocatul Florin Kovacs, cu precizarea ca suspendarea aplicarii HCL este erga omnes si, in consecinta, se aplica tuturor chiriasilor din oras.

Cu siguranta, juristii Primariei vor ataca hotararea Tribunalului Timis cu recurs.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...