EXCLUSIV! Sistemul de parcare al lui Robu e functional din 2007 la Timisoara! Vezi pas cu pas cum se parcheaza din martie, cu plata prin telefonul mobil! VEZI si Regulamentul oficial al Timpark, lista completa a strazilor si zonelor de tarifare!

TIMISOARA. Avem un sistem de parcare mai mult vechi decat nou. Primarul Nicolae Robu s-a laudat la inceputul acestei saptamani cu TimPark, un nou regulament de parcare, care va revolutiona modalitatea de parcare in oras. Culmea, sistemul este disponibil la Timisoara incepand din 15 martie 2007! Doar ca lumea nu il foloseste pentru ca e… prea complicat. 

 

UPDATE 1: Astazi, in jurul orei 11.30, a fost publicat pe site-ul Primariei Timisoara, culmea, cu data de ieri, Regulamentul de parcare TimPark. Vezi mai jos toate documentele oficiale ale proiectului!

REGULAMENT TIMPARK

PLAN ZONARE STRAZI

IMPARTIRE ORAS PE ZONE

LISTA STRAZI CU TAXA

TARIFE 2013

ANEXA 1

ANEXA 2

ANEXA 3

DA CLICK AICI CA SA VEZI VECHIUL REGULAMENT TELPARK, APROAPE LA FEL CA CEL AL TIMPARK!

_________

UPDATE 2: Va prezentam si tarifele din regulament, dar si cuantumul amenzilor!

Cat costa abonamentele!

Se va plati parcarea pe 163 de strazi, prin voucher, 1,5 lei pe ora in Zona 1, adica cea rosie, 1 leu pe ora in Zona 2, adica galbena, si 50 de bani pe ora in Zona 3, adica cea albastra. In ceea ce priveste plata prin sms, va costa 0,50 euro parcarea pe ora in prima zona, 0,35 euro pe ora in a doua zona si 0,25 euro pe ora in a treia zona. Pe toata ziua, plata prin sms este de 3 euro.

In ceea ce priveste abonamentele, raman valabile cele vechi, insa cu mici modificari la tarife. Asadar, vor fi abonamente la purtator, de locatar, generale si pentru fiecare zona tarifara in parte. Persoanele cu handicap, beneficiarii OG 105/1999 si detinatorii de masini electrice pot parca gratuit, oriunde doresc.

Un abonament la purtator – transmisibil pentru toate zonele tarifare – va costa 85,68 de lei lunar, 245,70 lei trimestrial si 897,12 lei anual. Abonamentul general va costa 42,84 lei lunar, 122,85 lei trimestrial si 448,56 lei anual. Un abonament pentru Zona rosie va costa, incepand din martie, 34,23 de lei lunar, 98,28 lei trimestrial si 357,84 lei anual, in timp ce pentru Zona galbena va fi 27,93 lei lunar, 80,01 lei trimestrial si 292,32 lei anual. Cel pentru Zona albastra este cel mai ieftin: 21,42 lei lunar, 61,74 lei trimestrial si 224,28 lei anual. Asta in timp ce abonamentul de locatar este 51,23 de lei. In ceea ce priveste parcarile cu bariere si cu acces controlat, ramane valabil tariful de 3 lei pe ora. Aceasta cu toate ca primarul promitea ca aici vor scadea tarifele.

Amenzi mai mari

Primarul Nicolae Robu a anuntat ca Serviciul de ridicare a masinilor nu va mai functiona odata cu implementarea TimPark. In schimb, amenzile pentru cei care parcheaza ilegal vor fi mult mai mari decat pana acum, iar soferii se vor trezi cu rotile blocate.

Conducatorii auto care stationeaza fara abonament sau fara sa plateasca parcarea ori depasesc timpul de stationare sau nu respecta regulamentul vor fi penalizati. Taxa de penalizare, asa cum este numita in noul regulament, este de 70 de lei in cazul achitarii pana in primele 15 zile calendaristice de la data comunicarii actului de constatare al abaterii, 150 de lei incepand cu a saisprezecea zi calendaristica de la data comunicarii si de 40 de lei in cazul achitarii in primele 48 de ore de la data abaterii. Angajatii ADP vor controla ca si pana acum si vor inregistra video toate parcarile ilegale. Ei vor bloca rotile autoturismelor soferilor care se afla la a treia abatere si nu au platit penalizarile. Va exista si o taxa de deblocare.

_________

Primarul Timisoarei s-a chinuit sa explice noutatea regulamentului de parcare si mai mult i-a bagat in ceata pe soferii curiosi decat sa-i lamureasca.

Pe langa faptul ca imparte altfel veniturile obtinute din TimPark si ca scoate de tot tichetele de parcare din ecuatie ori ca scade tarifele de parcare pe zonele tarifare, noul regulament seamana aproape perfect cu cel vechi.

„Am vazut si eu noul regulament. Acest sistem de parcare absolut nou al domnului primar e tot ala vechi, cu exceptia ca a scos tichetele, veniturile se duc 50% la primarie, a schimbat culoarea zonelor verzi si putin tarifele. Acest sistem Prepay de parcare l-am comandat eu, e functional de la bun inceput, numai ca lumea nu a accesat la el din doua motive: sistemul de abonament era foarte ieftin si acceptabil si 85% din detinatorii de telefonie mobila nu stiu sa dea un SMS sau n-au inteles cum sa dea BIP. De 6 ani e sistemul asta, daca mergeti la chiosc gasiti vouchere!”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Liviu Barbu, directorul Societatii de Administrare a Domeniului Public.

Barbu a explicat ca regulamentul e functional de 6 ani si ca de aceea poate fi „pus in aplicare” atat de repede, in nici 2 saptamani.

Ultima data am comandat sa facem controlul cu smartphone-ul si sa dam amenda la fata locului. Nu sunt multe deosebiri intre regulamente, scrie pe toate tablele din oras de plata prin telefon, cu BIP”, a mai spus Barbu pentru opiniatimisoarei.ro.

Noul regulament nici nu a aparut pe site-ul Primariei Timisoara pana miercuri, in jurul orei 10:00, cu toate ca in prima zi a saptamanii viitoare soferii sunt chemati la o dezbatere publica pe marginea acestuia.

www.opiniatimisoarei.ro va spune, pas cu pas, cum veti parca din 1 martie in cele 3 zone tarifare din Timisoara! Apoi, mai jos, te invitam la un SONDAJ, unde sa-ti dai cu parerea despre noul sistem!

CUM FUNCTIONEAZA SISTEMUL PREPAY!

Asa arata stickerul care poate fi cumparat de la chioscurile RATT impreuna cu voucherul!

Sistemul este unul Prepay, tichetele de pana acum nemaifiind valabile de luna viitoare.

Asadar, inainte sa parcheze, conducatorul auto trebuie sa aiba un VOUCHER, care poate fi achizitionat de la chioscurile de ziare din oras. Urmeaza mai apoi sa se inregistreze in sistemul TimPark – asa cum l-a numit primarul Nicolae Robu. Pentru asta trebuie sa trimita un SMS, la numarul de telefon 1210, potrivit site-ului Societatii de Administrare a Domeniului Public. SMS-ul este sub forma TM CONT TM01ABC si cuprinde si numarul masinii. Tariful este de 0.15 euro + TVA in toate retelele de telefonie mobila.

Dupa inregistrare, cel care doreste sa se inscrie in sistem primeste un numar de confirmare. Inregistrarea este obligatorie pentru ca sistemul sa asocieze numarul de telefon cu numarul masinii. Cu alte cuvinte, se foloseste un singur nr de telefon de pe care se fac operatiunile!

Cum se incarca creditul?

Incarcarea creditului se face pe baza de vouchere – care pot fi achizitionate fie de la sediul ADP, fie de la punctele de vanzare din oras. Voucherul contine un cod asemanator cu incarcarea creditului la telefoanele mobile prepay. Pentru incarcare, acesta se trimite prin sms la numarul 1210, in formatul: TM incarca 5844592021751455778, de exemplu.

Parcare prin BIP

Inainte sa plece din masina, soferul lipeste un abtibild pe parbriz, pentru a dovedi ca a parcat legal. Dupa aceste momente, conducatorul auto poate folosi telefonul mobil pentru a marca inceputul, respectiv finalul parcarii in zonele de parcare cu taxa.

Dupa ce se da jos din masina, conducatorul auto poate sa dea si un BIP la unul din urmatoarele numere de telefon, corespunzator zonei in care a parcat: ZONA 1 (centrala) – 0356.710.138, taxata cu 1,5 lei pe ora; ZONA 2 (mediana) – 0356.710.139, taxata cu 1 leu pe ora, dupa cum anunta primarul Timisoarei si ZONA 3 (periferica) – 0356.710.140, taxata cu 0,5 lei pe ora.

Potrivit site-ului TelPark, care descrie sistemul de parcare anuntat de primar, tarifele sunt altele: 1,5 lei pentru Zona 1, 0,75 lei pentru Zona 2 si 0,38 lei pentru Zona 3.

Din momentul in care este dat BIP incepe contorizarea si taxarea. „Este obligatoriu sa auziti ca se face apel, sunetul ocupat indica imposibilitatea de a efectua tranzactia dorita”, noteaza Tpark.ro.

Dupa ce soferul isi termina treaba si decide se paraseasca locul de parcare, da un alt BIP, la numarul 0356.710.141, valabil pentru toate zonele tarifare.

Acesta este momentul in care contravaloarea parcarii este incasata din credit.

Totodata, cei care folosesc acest sistem de parcare trebuie sa stie ca au la dispozitie si un site – tpark.ro – unde pot urmari modul in care au fost taxati, dar si verificarile facute de angajatii ADP privind felul in care a fost achitata taxa de parcare. Contul poate fi accesat cu un identificator, reprezentat de numarul de telefon si o parola comunicata la incarcare sau la cerere.

O alta modificare se refera la faptul ca tariful parcarilor cu bariere va fi acelasi, in functie de zona. Asadar, scade de la 3 lei la 1,5 lei pe ora in zona centrala.

Ce mai este nou? Pe cel putin 15 strazi din oras se va parca gratuit din martie, pentru ca acestea nu au parcari amenajate si nu este normal ca cei care isi lasa masinile acolo sa plateasca pentru asta, considera primarul. Vorbim despre strazile Pestalozzi, Calea Martirilor, Parvan, Dambovita, Liviu Rebreanu, Corbului, 1 Decembrie, Cluj, Gheorghe Doja, Grozavescu, Liszt, Vacarescu si altele.

Mai mult decat atat, Serviciul de ridicare a masinilor nu va mai functiona, insa amenzile sunt mult mai mari pentru cei care se trezesc cu rotile blocate. In plus, riveranii vor putea parca gratie abonamentului de riveran si pe strazile din vecinatatea celei pe care locuiesc, lista acestora urmand sa fie afisata pe abonament. In ceea ce priveste abonamentele, acestea raman cam la fel.

Sistemul ar urma sa fie implementat din 1 martie, dar nu inainte ca alesii locali sa aprobe noul regulament de parcare. Iar luni, 25 februarie, soferii sunt asteptati la Primarie la o dezbatere publica.

Sfaturi demne de luat in seama!

tpark.ro noteaza ca fiecare sofer ar trebui sa retina cateva aspecte.

* Intre BIP-ul de start al parcarii si cel de stop controlorii au confirmarea faptului ca s-a platit parcarea si nu dau amenzi.
* Daca cineva uita sa dea BIP-ul de stop, parcarea se va incheia automat la ora 17:00, incasand maximum 10 lei.
* Nimeni nu este taxat daca da BIP, din greseala, sambata sau duminica ori in afara intervalului orar 8:00 – 17:00.
* Inainte cu 10 minute de epuizarea creditului, utilizatorul primeste un sms de avertizare.
* Se poate modifica asocierea telefonului mobil cu masina trimitand un nou SMS de inregistrare cu alt numar de masina.
* Se poate afla oricand valoarea creditului ramas trimitand un SMS cu textul TM CREDIT la 1210. Atentie, e taxabil!
* Identificarea se face pe baza numarului de telefon. Atat creditul, cat si masina sunt deduse din numarul de telefon. Asadar, nu se poate folosi un alt telefon mobil pentru parcari decat dupa inregistrarea acestuia in sistem si incarcarea creditului aferent.
* Costurile parcarii nu se taxeaza pe factura telefonica. In factura se va regasi doar costul sms-urilor – de inregistrare, incarcare sau verificare a creditului. Plata parcarii se face din creditul reincarcabil.

[poll id=”397″]

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. eu creier de curca, nu mi-as permite niciodata sa zic asta de dom’ primar: imi spuneti voi cum fac un sot si sotie cu doua nr. de celular diferite cu o singura masina care alearga prin oras toata ziua unul fara celalalt? cum mai blestematilor sa tot bag coduri, cum? sau inregistrez pe numarul sotului voucherul, apoi cand iau au masina si o parchez undeva il tot sun, ba sa dea bipul de inregistrare, ba ala de terminare a parcarii!
  blestematiile se tin lant de blestemata aia de primarie

  • Eu am aceasi problema care are o rezolvare simpla 🙂 Poti inregistra numarul de masina pe cate telefoane vrei tu … Eu impart masina cu sotia, am inregistrat amandoi … Daca te ajuta si ai smartphone este si o aplicatie ( TPARK ) … cu 2 click-uri parchezi.

 2. chiar asa.Robu nu a facut nimc ,legat de acest sistem de parcare.A schimbat zona verde,in zona rosie.Deci ,sistemul de parcare marca Robu,are 3 zone ,respectiv Rosu,Galben si Albastru.Asteptam sa vedem ca si in Cluj,banci in culorile tricolorului,cosuri de gunoi in aceleasi culori si…..cine stie ce IDEE o sa-i mai treaca primarului prin cap.Ce a mai facut legat de sistemul de parcare:a anuntat strazi pe care se poate parca gratuit,doar ca pe multe din strazile anuntate,nu a fost Telpark niciodata,a scos tichetele razuibile de parcare,si…..binenteles a majorat preturile la amenzisi posibil vor fi mai mari si la abonamente.A oprit ridicarea masinilor,doar ca Robu nu stie,ca din parcare masinile se ridicau doar in anumite conditii si nu se ridicau la dispozitia politiei locale.Si a schimbat denumirea sistemului Telpark,in Timpark,numai ca tembelul asta de primar nu stie ca denumirea sistemului nu mai este Telpark de cativa ani,doar asa a ramas in constiinta timisorenilor.Asa ca,astept sa vad cati il vor injura pe Robu pentru noul sistem.Sunt convins ca vor fi mai multi ecta cei ce-l injurau pe Ciuhandu.Ati vrut schimbare…….schimbare ati primit!

  • Deja Robu a facut o multime de lucruri pentru Timisoara, a facut in 6 luni cam cat Ciuhandu in doi ani. …bine ca nu mai e tembelul ala de Ciuhandu primar (Ca sa ma exprim ca si tine)! Si in ce conditii se ridicau masinile ‘teligentule…vrei sa spui ca era ok sa fi vanat de firma care salta masini si daca ai lasat-o pe un trotuar 10 minute sau pe un spatiu verde (dar care nu are verdeata) sa te trezesti cu ea salata? Si sa dai 200 de euro unei firme private ca sa-ti recuperezi masina? Eu am mai intalnit asta doar in Bulgaria. Tu esti bulgar sau bou?

   • Hoinarule,cred ca….creierul tau,a luat-o la hoinareala.Daca ti se pare normal sa parchezi in alte locuri decat in cele permise,e normal sa ti se ridice masina,iar daca ai patit asa ceva,foarte bine.Cat despre faptul ca m-ai facut bou….nu ma deranjeaza,pentru ca stii ce face la un moment dat boul? Io trage la vaca de maica-ta!

    • Daca prchezi in locuri nepermise nu inseama ca trebuie sa ti se confiste masina…penalitatile trebuie sa fie in proportionale cu gravitatea faptei si nici intr-un caz nu trebuie sa imbogateasca o firma privata. Am inteles ca esti mare fan Telpark, lucru care e cel putin ciudat! Telparkul a pus indicatoare pe margine strazii si fara sa faca vreo parcare! A cerut oamenilor sa plateasca! Mai mult banii incasati nu au ajuns la primarie ci la o firma Ungureasca! De asta majoritatea Timisoarenilor a solicitat inlocuirea telparkului cu ceva mai bun si mai corect cu cetateanul si cu primaria! Poate ca TimPark nu o fi perfect dar mai bun decat TelPark-ul este! Vino tu la dezbaterea publica si propune un sistem perfect care sa multumeasca pe toata lumea si cu care sa-ne lasi fara replica! ‘teligentule!

     • Nu sunt nici fan Telpark si nici Timpark,care este de fapt cam acelasi lucru,cu mici modificari,dar nu in bine.Eu nici nu am masina,dar nici nu mi se pare normal ca si pieton,sa merg pe sosea ca unii ,,TELIGENTI ca tine,ca sa-ti folosesc expresia stau ca niste idioti,pe trotuar.O amenda nu rezolva nimic,mai ales ca multi nici nu le platesc,asa ca ridicatul masinii,era o solutie pentru a descuraja cocalrii care isi inchipuie ca atunci can isi cumpara masina,au dreptul sa faca orice.Cat despre desbaterea publica…..te las pe tine sa iti dai cu parerea.Se pare ca eti pe aceeasi lungime de unda cu Robu.Adica 2 cacarai!!!

   • Da, este perfect corect. Si amenda ii cam putin 200 de euro pentru idiotii care gandesc asa.

  • Sa stii ca daca parcai fara sa-ti iei bilet de telpark intre parcul de langa Primarie si Parcul Rozelor iti ridicau masina. Am vazut cu ochii mei masini saltate! Si sa stii ca ADP-ul folosea banii incasati pe telpark nu ca sa faca alte parcari si in special, pentru salarii, prime si ciubucuri! La primarie ajungea ciuciu! A ajuns de la ADP 1 milion de lei in 8 ani! Spune-mi tu care sunt parcarile care le-a facut ADP-ul cu restul de bani. Cu zecile de milioane de Euro? Dar pentru tine nu e o mare realizare sa se opreasca scurgerea asta de bani? Cretinoidule!

 3. Mare dobitoc Robu asta. Nu stie ce sa mai inventeze sa iasa in fata. Un cretinoid

 4. Nea Robu, mata nu ai alta treaba decat sa debitezi tampenii

 5. Platesc de mult parcarea prin SMS. Este unul dintre putinele sisteme care ne fac noua soferilor viata mai usoara!

 6. Dom’ne, io am altă problemă. Am un moped, pe care îl parchez pe Calea Şagului, pe parcarea făcută de Ciuhandru, adică Telparc. Da’ în acelaşi loc de parcare mai vine şi Fane, vecinu’ de la etaju’ 3, cu mopedu’ lui. Noi tre’ să plătim fiecare un loc sau amândoi, împreună, un loc, deci jumate fiecare? Da’ dacă nu plătim, ne dă Robul câte o juma’ de amendă la fiecare, sau câte una întreagă? Dacă ne dă câte una întreagă, nu am putea folosi fiecare câte un loc Timpark chiar dacă avem mopede? Şi dacă plătesc vauciăr sau abonament, io unde-l pun, că n-am parbriz la mope şi mil fură nesimţita aia de babă de la parter, că stă toată ziuoa pe geam şi pândeşte… Dar dacă io plătesc cu semeseuL sau altfel şi vine Costică cu Trabantu, lângă mopedul meu, el mai trebuie să plătească? Io cred că da, că o fost măgar la chefu’ lu’ Tiţa de Velăntains dey. Pliz, lămuriţim-ă!

 7. telparkul este ceva anormal..nu toata lumea are telefon sau telefon pe abonament…deci ce se urmareste pana la urma?inainte cumparam tichet,o razuiam si gata…acum ce sa intamplat dl primar?