Noutati :

Excluderea din magistratura a procurorului timisorean Marioara Sandu, decisa in urma interceptarilor telefonice din dosarul Moravita

16 aprilie, 2012 - 11:54 AM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: JUSTITIE
1

TIMISOARA. Interceptarea convorbirilor telefonice in dosarul spagilor de la Vama Moravita a dus la prinderea in plasa procurorilor anticoruptie chiar a unui… procuror anticoruptie.

Marioara Sandu, care fusese delegata in structurile centrale ale Directiei Nationale Anticoruptie de la Parchetul Curtii de Apel Timisoara, a fost inregistrata de colegii sai in timp ce oferea sfaturi si consultatii juridice unui vames implicat in traficul de tigari din judetul Timis.

„Pe fondul cercetarilor efectuate in dosarul ultim mentionat, au fost interceptate si inregistrate patru convorbiri telefonice purtate intre Verdet Gheorghe si procurorul DNA Sandu Marioara. Astfel, in contextul primei discutii telefonice purtate la 24.01.2011, incepand cu ora 12:41, Verdet Gheorghe, utilizand un limbaj disimulat, i-a comunicat procurorului faptul ca a fost citat in dosarul in care era cercetat de Serviciul Teritorial Timisoara al DNA, pentru data de 27.01.2011, ocazie cu care Sandu Marioara l-a sfatuit ca, in momentul in care va da curs citarii si se va prezenta la Serviciul Teritorial Timisoara, sa „…nu ziceti nimic, nu scrieti, nu…nimic!”, adaugand „… dupa ce va… documentati… nici nu stiu cum sa procedam”. De asemenea, procurorul i-a explicat susnumitului „ca nu pot sa zic mai multe…[…]…ca sa nu vorbim la… la telefon…”. Totodata, Sandu Marioara si-a exprimat surprinderea fata de faptul ca erau inca in curs de desfasurare cercetarile din dosarul in cauza, mentionand, intre altele, ca „… mi se pare…aa…ca ceva… ceva cam dubios si sa nu fi… sa nu fi umblat altii pe undeva”. Pe parcursul aceluiasi dialog, procurorul Sandu Marioara i-a reiterat interlocutorului ca „…in orice caz, mergeti, vedeti despre ce este vorba, nu scrieti, nu ziceti nimic…”, se mentioneaza in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA.

Procuror DNA, “avocat” de ocazie pentru un vames corupt

In conditiile in care disponibilitatea procurorului Sandu Marioara de a-l ajuta pe Verdet a ramas la stadiul unor simple afirmatii, dupa cum au apreciat anchetatorii, s-a dispus neinceperea urmaririi penale pentru favorizarea infractorului.

Singura sanctiune de la vremea respectiva a fost retrogradrea din functie si trimiterea la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara. In schimb, Sectia pentru procurori in materie disciplinara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, in urma cu cateva zile, excluderea din magistratura a procurorului transformat in “avocat” de ocazie.

“Sectia pentru procurori in materie disciplinara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat admiterea actiunii disciplinare formulata de Comisia de disciplina pentru procurori impotriva procurorului Sandu Marioara, din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara si aplicarea sanctiunii disciplinare constand in excluderea din magistratura a procurorului. Sanctiunea a fost aplicata pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit.a) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, constand in incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii”, se precizeaza intr-un comunicat al CSM.

Procurorul in cauza a contestat sanctiunea privind  excludere sa din magistratura, asupra acestei plangeri urmand sa se pronunte inalta Curte de Casatie si Justitie.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Dupa ce rezultate au anchetele anticoruptie in tara asta, incepusem sa cred ca nu exista corupti, iar singurul suspect de coruptie sunt EU, fiindca i-am dat un pachet de cafea doctorului cand mi-a depistat cancerul. Deci au si un procuror suspect? ‘Ai lasa-ma! Chiar un procuror ?!? Nu ma asteptam. 🙂 De fapt nici nu prea imi vine sa cred. Auzi dom’le … procuror corupt. Incredibil. 🙂