Eroii nu mor niciodata. Suporterii i-au cinstit prin mars pe cei cazuti pentru libertate in Revolutia din Decembrie ’89 de la Timisoara. Video

TIMISOARA. Momente de reculegere, coroane de flori, torte si lozinci din timpul Revolutiei din Decembrie 1989. Toate acestea s-au regasit la traditionalul mars al suporterilor, care comemoreaza evenimentele din urma cu exact 34 de ani de la Timisoara.

Suporterii alb-violeti au organizat sambata seara Marsul Eroilor, un omagiu pe care acestia il aduc, an de an, celor care s-au jertfit pentru Libertate la Timisoara. Lor li s-au alaturat o multime de timisoreni.

Cine uita e complice!‘, acesta este motto-ul cu care oamenii au pornit pe strazile Timisoarei, in jurul orei 18.30 din Piata Maria.

Tinerii au purtat flori, steaguri tricolore si steaguri ale Revolutiei cu vechea stema decupata. Au strigat mesaje precum ”Eroii nu mor niciodata!”, „Cinste lor, cinste lor, Eroilor” si „Libertate”, alaturi de semnul victoriei.

Lozincile din timpul Revolutiei, precum ”Libertate”, ”Timisoara”, ”Pacat, pacat de sangele varsat” sau ”Azi in Timisoara, maine-n toata tara”, opresc timpul in loc si fac ca fiecare trecator sa isi plece capul, pentru o secunda, in amintirea celor care au murit pentru libertate.

Prima oprire a tinerilor a fost, ca intotdeauna, la Catedrala Mitropolitana. Este locul atat de incarcat de urmele istoriei dureroase ale lui Decembrie 89, in care sunt aprinse candele in memoria celor care s-au jertfit pentru un vis maret.

Moment penibil in fata Operei. Muzica populara din programul primariei a acoperit minute in sir scandarile participantilor la mars, iar la momentul de reculegere, o prezentatoare a continuat sa vorbeasca

Tinerii si-au continuat drumul pana in fata Operei, unde au vrut sa pastreze un moment de reculegere. Pe scena insa se desfasura un spectacol de muzica populara din programul primariei de la Targul de Craciun. Minute in sir artistii si-au vazut de cantarile lor, in ciuda scandarilor suporterilor. Organizatorii s-au prins tarziu de penibilul situatiei si, dupa ce s-a incheiat o melodie saltareata au trimis o prezentatoare pe scena sa le explice spectatorilor ce reprezinta marsul.

Cand in fata Operei suporterii au tinut momentul de reculegere, prezentatoarea, in loc sa pastreze linistea, in semn de respect, a continuat sa faca tot felul de anunturi legate de programul de la Targul de Craciun din zilele urmatoare.

Furiosi, participantii la mars au inceput sa huiduie, insa tanara si-a vazut mai departe de ceea ce avea de citit de pe foaie.

Pe strada Alba Iulia, suporterii au aprins tortele in memoria eroilor si au pornit spre Piata Unirii si Memorialul Revolutiei.

Drumul a continuat pana la Cimitirul Eroilor, unde inimosii suporteri s-au recules in locul in care martirii isi dorm somnul de veci.

Este locul care indeamna la tacere, indeamna la respect si pretuire. Iar cei care cinstesc eroii prin acest mars le aduc aici un ultim omagiu, depun coroanele de flori la monumentul dedicat martirilor Revolutiei de la Timisoara si aprind lumanari, rugandu-se pentru cei ce au platit cu viata pretul libertatii noastre.

FOTO: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Scene deja normale în Premier League: Căpitanul Tom Lockyer s-a prăbușit pe teren, pentru a doua oară, la 29 de ani.

    • A crezut in „stiinta”.

  2. S-au cantat colinde si muzica populara la opera in timpul marsului. Autorizat. Nesimtire maxima. Fritz, chiar esti nesimtit

  3. Jalnic! Sa canti muzica populara in timpul Marsului Eroilor, intr-o zi sfanta pentru Timisoara.
    Primarul fritz (cu f mic, e mai mult decat suficient) nu intelege absolut nimic din cultura si traditiile timisorenilor.
    Acest om este incredibil de slab din toate punctele de vedere.
    Si-a batut joc de timisoreni pentru a doua oara intr-o saptamana.
    Trist, primare! Sa-ti fie rusine pentru lipsa de respect pe care ne-o arati noua, parintilor si bunicilor nostri!

  4. Yiran Lin, sotia lui Fritz, a fost , este sau nu membra a Partidului Comunist Chinez ? Cei care omagiaza Revolutia au dreptul sa stie daca la conducerea Primariei Timisoara se afla un cuplu care are legaturi cu partidele comuniste !

  5. Este uluitor cum un grup de oameni reuseste sa se manifeste cu respect pentru cinstirea celor care au rupt o epoca de asuprire si s-au sacrificat in timpul Revolutiei. Si acest grup o face an de an, comemorand exact cum merita toti eroii nostri. Si mai este uluitor cum administratiile publice nu reusesc nici macar sa inteleaga ceea ce merita comemorat si cum trebuie comemorat in aceasta perioada a anului in Timisoara. Se organizeaza de catre tot felul de institutii publice diverse „programe” de „cinstire” complet imbecile. Salut toti oamenii care isi aduc omagiile pentru cei care s-au sacrificat acum peste 30 de ani. Le multumesc tuturor celor care tin sa ne arate ce in seamna cinstirea si cum se arata corect respectul pentru Martirii Timisoarei si pentru cei care au suferit pentru noi toti. Pentru nerusinati si imbecili incerc sa nu am nici un gand. Succesuri tuturor.