Dupa desenele de 300.000 de euro pentru modernizarea Pietei Traian, Primaria Timisoara cumpara servicii de urbanism pentru aceeasi zona, de aproape 400.000 de euro

TIMISOARA. La jumatatea lunii octombrie, Planwerk Arhitectura si Urbanism, firma despre care presa locala a descoperit ca s-ar fi „autoplagiat” in SF-ul intocmit pentru zona Traian din Timisoara, studiu in care ar fi copiat dintr-o documentatie mai veche pe care arhitectii au facut-o pentru un obiectiv din Cluj-Napoca, a finalizat Studiul de Fezabilitate de 300.000 de euro.

CITESTE SI: Avem desenele finale de 300.000 de euro pentru modernizarea Pietei Traian din Timisoara. Administratia Fritz anunta finalizarea SF-ului care arata ca lucrarile ar costa aproape 34 de milioane de euro 

Tot atunci au fost prezentate si imaginile care ar trebui sa infatiseze felul in care arhitectii au desenat viziunea administratiei Fritz pentru „Regenerarea Urbana a Pietei Traian si a altor 15 strazi adiacente”, care atunci cand va fi pusa in practica a fost estimata la 34 de milioane de euro.

Conform planurilor, o parte din cartier va trece printr-un proces de pietonalizare, similar cu cel din cartierul Cetate (zona Piata Unirii si strazile din jur). Traficul de tranzit dinspre centru va fi deviat pe str. Zlatna si cel dinspre Badea Cartan pe str. Piata Petru Rares – Ecaterina Teodoroiu.

De asemenea, Piata Traian si Piata Romanilor (langa Catedrala Millenium) devin partial pietonale. Proiectul mai prevede amenajarea a 3 parcuri, 2 locuri de joaca si o piata de cartier.

Zonele incluse intr-o viitoare investitie: Bd. 3 August 1919 (partial), Piata Academician Corneliu Miklosi, str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Nischbach, str. Episcop Joseph Lonovici, Piata Romanilor, Piata Traian, str. Dacilor, str. stefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (partial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (partial), str. Zavoi, Piata Petru Rares.

Proiectul a fost supus aprobarii Consiliului Local, iar acum se trece intr-o noua etapa.

Primaria Timisoara a lansat licitatia pentru gasirea unei firme care sa faca o noua documentatie, cea de urbanism.

 

Administratia Fritz pune la bataie inca 1.584.175 lei fara TVA, adica aproape 400.000 de euro cu TVA, pentru elaborarea Planului Urbanistic pentru Zone Construite Protejate „Zona Fabric“ si a Regulamentului Local de Urbanism.

Pornind de la o analiza urbana multicriteriala se vor identifica cladirile cu valente estetice, istorice sau constructive valoroase, astfel incat aceasta baza d einformatii sa serveasca ulterior si structurilor publice relevante pentru clasarea si protejarea fondului construit. Se vor defini reglementari care vor crea si asigura spatii verzi de buna calitate in zona in confirmitate cu HCL 289/21.06.2022 privind actualizarea si prelungirea Strategiei dezvoltarii spatiilor verzi ale municipiului Timisoara„, care tocmai a fost anulata in instanta de catre Asociatia Peisagistilor, dupa cum se arata in documentatia postata in Sistemul de Achizitii Publice.

Tot prin acest PUZ, se urmareste stabilirea/evidentierea statutului juridic si a circulatiei terenurilor, dar si instituirea unor reguli urbanistice coerente, se vor identifica zonele care pot beneficia de studii de recuperare istorica, explorand posibilitati de refunctionalizare a unor spatii„, se mai arata in caietul de sarcini al licitatiei, in care se prevede ca trebuie sa se tina cont de studiul deja intocmit de Regenerare urbana – zona Piata Traian.

Castigatorul licitatiei va avea la dispozitie aproape 3 ani ca sa intocmeasca documentatia de urbanism pentru zona Traian.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 18 ianuarie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. asa se fura banii, nemteste..werk…au muncit de s-au uscat pt aia 300mii…in Timisoara nu exista firme?

  2. Bravo Dominic! Se vede ca munceste non-stop, in sfarsit se misca lucrurile in oras.

    • Vin luni și scot 100 pietre și peste o săptămână apar din nou și le pun la loc ,în rest nu se vede nimic ,nici urmă de muncitori,ce modernizare,când.

    • In principal BANII

  3. Sa ma … pe pietonalele voastre si incalzirea globala

  4. Se semneaza un contract pentru 400.000 de euro pe 3 ani, ca firma respectiva sa aibe din ce trai dupa ce i se incheie mandatul actualului primar ca de realizat nici nu poate fi vorba la cati bani datoreaza primaria, ce buget are si ce santiere sunt in executie. Dar pentru studii tot timpul se gasesc bani, in speciale cele pentru lucrari fanteziste si fara un scop lucrativ pentru cetateni.

  5. Desene și planuri de 700.000 euro? Cine le face? Michelangelo? Să presupunem că Fritz nu va mai fi ales (presupunere rezonabilă) și nici USR nu va mai conta (la fel). În acest caz, nimeni nu va mai lua în considerare desenele și planurile lui Michelangelo. Deci, bani dați degeaba. Nu face nimeni calcule de risc? Băi, astâmpărați-vă. Lăsați studiile de prefezabilitate, fezabilitate, planurile și desenele. Faceți ceva concret pentru Timișoara. Mi-aș dori ca opinia Timișoarei (nu site-ul, ci opinia propriu-zisă) să fie mai activă și vizibilă, să cenzureze prostiile de genul acesta.

    • Cine scria ca Ruben e repetent … si nu stie sa ,, adune”?

      • Asta cred fraierii!
        Valutistul combinator Fredy și dublul repetent Ruben îi bagă in buzunarul pentru ceas pe pnl-iști când este vorba de manevre financiare !
        Rubuletele locuiește și astăzi într-un bloc făcut de comuniști in timp ce Ruben și-a luat unul dublu ca m² in buricul târgului!

  6. Stiti ce inseamna sa deviati tot traficul pe strada Zlatna unde este doar o singura banda folosita de amebele sensuri?? Merge cineva pe teren sa vada ca pe aceasta strada nu exista locuri de parcare amenajate pentru locatarii care locuiesc acolo??? E buna initiativa , insa trebuie sa vedem realitatea ca nu avem soselee pentru cate masini circula in Timisoara , trebuie sa avansati odata cu centura si sa faceti pasaje pentru a nu crea ambuteiaje.

    De ce nu vine un manager de zona sa discute cu locatarii care locuiesc pe aceasta strada Zlatna sa vedem ce optiuni sunt ? Eu as propune sa faceti sens unic pe fiecare strada care este ingusta si amenajate locuri de parcare cu plata ( sunt multi care au 2 sau 3 masini parcate pe aceasta strada si cat e gratis vin si cu cele de firma) .

    • Absolut de acord cu dvs. Locuiesc pe str Zlatna și va fi un calvar pt noi toți de acolo o redirecționare a traficului pe această strada îngustă dar liniștită.. Chiar va bateți joc de oameni? Numai prostii debitati, proiecte fantasmagorice și bani tocați pe studii care nu țin cont de realitățile urbei.. Nu sunteți în stare sa mențineți curățenia acestui oraș, sa faceți o parcare – două mai de Doamne – ajută dar visați cai verzi pe pereți…

  7. NU CRED CA VOR FACE EI ACEST PROIECT SI SA IL FINALIZEZE

  8. Cheltuiala inutila, pentru ca la anu’ se intoarce domnul profesor la carma orasului si va restructura zona fara plan si fara proiect, doar dupa chipul si asemanarea, cu trotuare sotron si fantani cu LED-uri asortate cu palatele cu turnulete, stiti voi care. Va cheltui doar ceva bani cu SF-uri la firme din Bistrita-Nasaud si Baia-Mare, cum a mai facut-o. Oooops, nu din Baia Mare, caci amicul Chereches, frate pe linie de USL, a sters-o crestineste si in plus in Baia Mare actioneaza cu succes DNA-ul.

  9. Ce nu vedem aici? Aaaa da parcări! Facem pietonale dar mașinile unde le parcam? Pe toate străzile prezentate vedem mașini parcate! Ele există deci teoretic trebuiesc parcate! Întrebarea e unde? Parcarea de la ciclop e plina pe timpul zilei parcarea din spatele bisericii din Traian devine parc. Care e soluția?

  10. Angajatii serviciului de urbansim al primariei nu ar putea sa faca aceste studii ? daca tot incaseaza salariul

  11. Ati uitat ca Piata Traian a mai fost blocata acum vreo 20 de ani cu bariere la intrare si urmarea a fost ca toti comerciantii au dat faliment si zona a devenit si mai ghetou.

  12. Ce contează e sa ia impozit pe mașină Ca nu ai unde sa parchezi nu e problema lor ,e a politiei sa te amendeze ca na …” România te iubesc „