Drumul expres de 7 km care va lega direct Aeroportul Timisoara de Autostrada Vestului, intr-o noua etapa. Va fi a patra descarcare de pe A1

TIMIȘOARA. Moment important al proiectului care prevede construirea drumului expres care va lega Autostrada Vestului de Aeroportul Timișoara.

CITESTE SI: O noua premiera porneste de la Timisoara. Apele Banat extind natural zonele umede pe terenurile private de pe malul Timisului printr-un proiect cum nu s-a mai facut

Încep documentațiile pentru șoseaua care va fi făcută cu bani europeni și va reprezenta o a patra descărcare de pe A1 către Timișoara, după cea de la Giarmata, cea de la Remetea și cea de la Sanandrei, aflată în construcție.

Câștigătoare a licitației lansată de Consiliul Județean Timiș este firma Proiect Construct Regiunea Transilvania, care va avea la dispoziție 16 luni să întocmească studiile și va primi 1.919.425 lei fără TVA, adică aproape o jumătate de milion de euro.

Va reamintim, protocolul de colaborare între Consiliul Județean Timiș și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru realizarea drumului de legătură A1 – Timișoara – Aeroport Traian Vuia a fost semnat in luna martie 2023, însă de atunci, timp de 1 an si jumătate, în vechea administratie, nu s-au mai făcut pași pe calea realizării documentațiilor. În prima ședința de după constituirea noului Consiliu Județean Timiș, situația a fost deblocată, apoi a fost organizată licitația, iar acum începe realizarea studiilor.

Șoseaua este cuprinsă ca proiect prioritar în Programul Operațional pentru Transport, va avea profil de drum expres, cu 4 benzi, câte două pe sens, pe o lungime de aproximativ 7 km.

Prin acest nou drum, Aeroportul se va conecta la rețelele principale de transport din România și țările vecine și va scădea presiunea rutieră de pe Dumbrăvița. Mai mult, o porțiune din centura Timișoarei este inclusă în proiect, cu același scop de diversificare a accesului, atât la varianta ocolitoare, cât și în localitățile periurbane apropiate.

CNAIR se ocupă de asigurarea finanțării, iar Consiliul Județean Timiș de derularea licitațiilor pentru Studiul de Fezabilitate și găsirea unei firme care proiecteze și construiască drumul.

Valoarea investiției este estimată la 22 de milioane de euro. Obiectivul de infrastructură va duce la fluidizarea traficului, scăderea numărului de accidente, reducerea poluării.

Viitorul drum va avea sisteme inteligente de transport, precum cel de management al traficului, camere video, comunicare și informații în timp real pentru utilizatori și administratorul infrastructurii, alături de sisteme de urgență.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. O hartă, ceva?

  2. Când vii dinspre Lugoj nu ai nici o șansă să urci pe centură de sud a Timișoarei sau cum l-am numit eu, drumul de țară de pe moșiile primarilor PSD-iști la timpul stabilirii traseului din Giroc, Șag, Parța, și Sâmihaiul Român!
    Vai de mama voastră de gunoaie infecte!!

    • O poza e cât o mie de cuvinte, dacă era o schiță a drumului înțelegea toată lumea ce, cum, unde….. Asa, bla, bla, bla…