TIMIȘOARA. Se va înregistra o nouă premieră în administrarea apelor din zona Banatului, cu bani europeni. Administrația Bazinală de Apă Banat implementează o serie de soluții naturale pentru creșterea gradului de reziliență la schimbările climatice pe terenuri private în zona râului Timiș, între Lugoj și Caransebeș.
Proiectul include extinderea zonelor umede pentru îmbunătățirea conectivității laterale a cursului de apă și plantarea de arbori și vegetație pentru îmbunătățirea habitatelor de pe malul râului Timiș, reducerea riscului la inundații și creșterea rezervei de apă subterană.
Bazinul hidrografic al Timișului inferior este prelungirea naturală a bazinului hidrografic al Timișului superior. Soluțiile bazate pe natură (SBN) folosite în zona pilot s-ar putea aplica și în regiunea de replicare, deoarece râul Timiș intră în câmpie, ceea ce reprezintă un relief potrivit pentru implementarea SBN în vederea creării de zone umede.
Oricine e interesat să-și implice terenul din apropierea apei este binevenit Proiectul LAND4CLIMATE. Programul se implementează în șase țări: Austria, Republica Cehă, Germania, Italia, România și Slovacia, între 2023-2027.
Pentru prima dată în România, ABA Banat colaborează direct cu proprietari de terenuri private pentru a integra măsuri bazate pe natură de adaptare la schimbările climatice. Procedura de selecție a terenurilor eligibile este deja pregătită și va fi publicată în curând pe site-ul ABA Banat.
Acțiunile-cheie derulate în această etapă sunt:
• Furnizarea de informații și discuții preliminare cu proprietarii de terenuri private (persoane fizice și juridice)interesați să participe în proiect
• Organizarea de workshop-uri tematice pentru actorii locali și regionali, cu accent pe schimbul de cunoștințe între zonele pilot și regiunile lor de replicare.
• Întâlniri cu autoritățile locale din zona pilot pentru susținerea implementării măsurilor prevăzute în proiect.
Încă din această săptămână va începe distribuirea de materiale informative privind beneficiile SBN pentru comunități și mediu, către primăriile interesate din zona pilot, ca parte a eforturilor de informare și implicare a comunităților locale. Acțiunea precede lansarea oficială a procedurii de selecție a proprietarilor de terenuri interesați să participe la proiectul Land4Climate.
„Eforturile noastre s-au concentrat în această etapă pe construirea unei fundații solide pentru implementarea soluțiilor bazate pe natură. Am deschis dialogul cu comunitățile locale și proprietarii de terenuri și am creat cadrul necesar colaborării”, a declarat Cătălin Nagy, managerul de proiect.
Proiectul Land4Climate are o valoare totală de 12.904.833,50 euro și se derulează până în anul 2027. Din această sumă, 1.304.761 euro sunt alocați pentru activitățile desfășurate de ABA Banat. Fondurile sunt asigurate integral, prin Programul Horizon Europe Climate, de către Uniunea Europeană.
Pareri
ce?
Practic vor sa refaca mlastina :)) Ungurii au facut bega ca sa ne scape de ape, astia vin sa faca invers. Pe cuvant ca parca regresam mereu. Mai bine se cumparau niste sisteme de irigatii moderne.
@lol
Dupace ca ești prost, te si expui. Nu ungurii au canalizat Bega, ci austriecii. Ei săracii, ca și noi romanii, nu au fost în stare sa se elibereze de sub turci pana spre 1700, cand austriecii +polonezii au început sa fie mai puternici.
Rog respectuos a tine cont de Portul civil , militar, de la Timișoara și de la potențialul economic agricol existent astfel o strategie referitor la venituri economice dimensionat pt venit salar 2000 euro , pensie 1000 euro este de apreciat