Dominic Fritz viseaza centura feroviara pe la marginea Timisoarei. Ii va cere ministrului Transporturilor sa ‘imbunatateasca’ traseul magistralei CFR Caransebes – Arad, planuita pentru modernizare in urmatorii 8 ani si jumatate

TIMISOARA. Trebuie ‘upgradat’ traseul magistralei de tren Caransebes – Timisoara – Arad, pentru modernizarea careia a fost deja lansata inca din toamna licitatia de proiectare si executie, crede primarul Dominic Fritz.

CITESTE SI: Dominic Fritz: Bugetul de anul trecut, cel mai mare din istoria orasului, nu a fost realist. Anunta ca Primaria Timisoara taie din cheltuieli in 2021. Ce spune despre venituri 

Acesta spune ca e nemultumit de actuala ruta si de faptul ca reabilitarea ar duce la dublarea liniei de cale ferata ce taie acum Timisoara in doua. De altfel, cu aceasta sina de tren si-au batut capul, fara succes, si administratiile Ciuhandu si Robu.

Dominic Fritz anunta ca se va intalni in Capitala cu colegul sau de partid ministrul USR al Transporturilor, Catalin Drula, venit din Bucuresti si ales deputat pe listele din Timis in alegerile de anul trecut. Ii va cere acestuia ca traseul sa fie reconfigurat, socotind ca doar asa va fi salvat orasul de la poluare.

Primarul vorbeste despre ‘o centura feroviara pe la marginea orasului, ca sa nu treaca tot traficul de marfa prin Timisoara‘.

Un alt subiect despre care o sa discut cu ministrul Transporturilor este magistrala de cale ferata Caransebes – Arad – Timisoara. Proiectul actual prevede un traseu care traverseaza Timisoara de la est la vest pe o lungime de 11 km. Prevede o dublare a liniei de tren si, ce e foarte important pentru noi, daca acolo trece tot traficul de marfa pe acest coridor, prin mijlocul orasului, asta va scadea foarte mult calitatea vietii in Timisoara si as vrea sa discut cu ministrul despre aceasta problema. O solutie minima ar fi o centura feroviara pe la marginea orasului, ca sa nu treaca prin oras„, a spus marti primarul  Timisoarei Dominic Fritz.

Deocamdata, nu s-a incheiat licitatia Ministerului Transporturilor pentru proiectarea si executia actualei magistrale care este prevazuta a fi facuta prin Programul Operational Infrastructura Mare – POIM, in mai multe loturi, fiecare estimat la cateva miliarde de lei fara TVA. Durata lucrarii totale e de 102 luni, adica 8 ani si jumatate.

O centura feroviara pe la marginea Timisoarei, facuta de la zero, ar insemna niste costuri uriase, la care s-ar adauga cheltuieli foarte mari cu exproprierea terenurilor pe care ar trece linia de cale ferata. Si mai e nevoie si de o decizie a CSAT. Despre toate acestea insa Dominic Fritz nu a vorbit defel, dar va afla de la ministrul Transporturilor, chiar daca vor fi luate in calcul fondurile europene generoase prevazute pentru mobilitate in urmatorii ani, dar care presupun si o cofinantare consistenta din partea autoritatilor.

CITESTE SI: ‘Nu e treaba primarului’. Dominic Fritz, despre scandalul dintre STPT si asociatia condusa de Ioan Goia, dupa ce oamenii au stat la cozi, in pandemie, la Timisoara, pentru a-si valida abonamentele gratuite 

Va reamintim, in luna octombrie a anului trecut, la 10 ani de cand s-a vorbit prima oara despre necesitatea modernizarii acestui tronson de magistrala CFR, fost lansata licitatia pentru proiectare si executie.
Durata de implementare a proiectului magistralei Caransebes – Timisoara – Arad este de 8 ani si jumatate, din care: 6 luni pentru proiectare, 36 luni pentru executia lucrarilor, iar perioada de garantie de 60 de luni. Traseul de cale ferata proiectat se va desfasura in general pe amplasamentul existent al liniei CF, cu exceptia segmentelor compuse din aliniamente si curbe ce nu asigura retrasarea liniei cu parametrii pentru circulatia cu viteza de 160 kilometri pe ora.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. El nu-i in stare din bugetul Timisoarei sa plateasca o parcare si vrea sa ne spuna ca sunt sanse ca cei de la Bucuresti sa scoata liniile de tren din oras. Asta-i cea mai mare inventie ever! Bai frate asta zici ca-i de la Caritas. Ne crede tot in anii 90 sa mai muscam.

  2. Intr-o vreme ca sa mergi cu tramvaiul de la Gara de Nord in Fabric stateai la bariera unde liniile de tramvai se intersectau cu cele de tren, in zona Catedralei de astazi. Atunci s-a putut muta linia in alta parte. Sa speram ca se va putea din nou. Poate mai exista ceferisti care sa ai stie cum se face si asta, nu doar sa ceara salarii marite.

    • CFR-isti capabili sigur exista. Bani de la Bucuresti n-o sa existe pentru asemenea mega proiect. Mai realist era ala cu metro-ul sub liniile ferate. Si macar ala ce a lansat ideea, Robu, cu exuberanta care il caracteriza, chiar credea in el, nu baga galuste ca asta, sa ne distraga atentia si sa para ca lucreaza. Io zic ca Drula o sa-l plesneasca pe Fritz la curulet dupa ce a lansat prostia asta.

    • Mă, da deștept mai ești !!!

  3. Fritz devine mai comic decat marii comici:)) A vazut ca nu e in stare sa faca nimic si acuma incearca sa arunce „proiecte mari” in ochii nostrii care nu se vor concretiza niciodata si apoi sa dea vina pe altii pentru neconcretizarea lor. Interesant este ca in cazul de fata, politic, il arunca sub tren tocmai pe Drula, cel cu care mergea de manuta in alegeri. S-o fi certat iubitii intre ei?

    • Buna remarca!

  4. Daca visează, înseamnă că doarme… Nu țipați prea tare, nu vrem să-l trezim pe copilașul din somn… Noapte buna Dominik

  5. Ce kkcios e neamtul asta, cu CV contrafacut sau a muncit 6 luni in Jermania. Sa-i faca altii, sa atraga fonduri sau sa faca din propriile fonduri nu are habar!

  6. Fritz imi aduce aminte de unul din fostii colegi. Baiat bun dar aiurit si sub medie. :)) Daca nu era necunoscut, nici in Romania n-ajungea primar.

  7. Iar iubitul Drula ce pregatire politica are?

  8. Cine ma tot înjură pe aici știu bine că eu vorbesc despre așa un proiect de peste 4 ani, dar nu așa cum vrea acest PĂCĂLICI și infractorul de drept comun Ruben Hund !
    Liniile de tren trebuie scoase complet din oraș iar in locul lor o șosea cu descărcare pe toate străzile adiacente la MALL și Gară iar la capete conexiune cu șoseaua de centură.
    Gara spartă și pusă perpendicular pe liniile de tren cu fața înspre centrul orașului, iar liniile de tren să ocolească orașul pe la nord spre București.
    Papagalul a auzit ceva ce va fi făcut in Arad și hop și el cu CUC cel mic Drulă, vrea și el ceva.
    Dacă aceste doua partide USR și PNL aveau ceva comun cu realitatea trebuiau să colaboreze pentru proiectul ăsta și construirea stadionului și sălii polivalente intre AEROPORT, ȘOSEAUA de CENTURĂ și AUTOSTRADĂ nu in centrul orașului iar in locul lor un spital și un parc.
    Astea erau proiecte pentru un oraș de secolul XXI cu pretenții nu ce vrea sa facă Kasperl Fritz Witz Figur și Nica.
    Nu trebuia să le termine ei dar trebuiau demarate, poate in 30 de ani se puteau bucura nepoții celor care astăzi sunt nepoți.
    Proiectele mari se fac de omeni capabili, care își asumă riscuri și răspundere, nu de maimuțe opărite ca ăștia !

  9. Măi oameni buni, imbecilul ăsta de primar (friț) a fost prin BERLIN? ACOLO PE UNDE TREC TRENURILE??? O gara centrală se află într-o zonă cât mai centrală, conform numelui.

  10. Cred că s-au etalat cam toate ideile, pro și contra.
    Proiectul CFR de modernizarea liniei CF pe actualul amplasament prevede circulația marfarelor cu 100 km/oră. Deci orașul va fi traversat de aceste hardughii zgomotoase la 100km/ora în timp ce pentru circulația autoturismelor, mult mai puțin poluante sonor, viteza e de 50 km/oră sau 70 km/oră după caz. Nu numai că observăm o fractură de logică dar cu siguranță locul marfarelor este în afara orașului, utilizând centuri de ocolire așa cum este cea de la București.
    Dacă la București s-a putut cred că și la Timișoara se poate. Furăm mai puțin și construim mai mult. Cred că e posibil sau visez și eu prea cinstiților cetățeni?

    • Visezi! Astia n-au fost in stare sa-si faca centura proprie la Bucuresti si voi vreti scoaterea liniilor ferate din Timisoara la cererea lui Fritz. Pai aici vorbim de sume imense. Fiti mai realisti. Este doar praf in ochi, aruncat de Fritz ca sa puteti visa. Asta a facut dintotdeauna: minciuni, dezinformari, inventii.

      • Furăm mai puțin și construim mai mult. Cred că e posibil sau visez și eu prea cinstiților cetățeni?

      • Că să nu mai punem că porțiunea Arad-Timisoara Est e deja în licitație de execuție, adică ce plm crede Spritz că se mai poate modifica din mers? ,, Aș dori”. Și noi am dori să taci dracului din gură că prădui oxigen.

        • S-a amânat licitația a doua oară până în februarie. Caietul de sarcini e pentru proiectare și execuție. Sunt două loturi, nr. 3 Timișoara Est-Ronaț Triaj grupa D și lotul 4 Ronaț Triaj grupa D -Aradu Nou-Glogovăț.
          Chiar și așa nu cred că dacă un lucru gândit prost e scos la licitație trebuie neapărat să-l construim. Dacă se poate regândi și face bine din la capul locului atunci ce rost are să ne chinuim ani de zile suportând un lucru prost gândit și construit greșit cu bani foarte mulți.

  11. Ce fain comentati toti! Jur, toti unu si unu, parca vad ca in spate sunteti niste realizati! In plina pandemie vreti sa se mute munti ca deh, doar voi sunteti platiti cu 800 de ron pe luna, nu? cam asta mai e rata pentru postaci de 3 lei cuie, sa va arate voua ca ala care era inainte pe care voi il iubiti asa mult macar se lauda, si vroia sa faca. Ca vb numa degeaba si ca era din punct de vedere ideologic si in relatia cu presa, mai aproape de Ceausescu sau Trump. Va doriti voi inapoi zilele alea cand va primeati cei 800 de leuti ca sa contracarati cetateni care se plangeau de Robu nu? II fain, stati chill ca vremurile alea nu se mai intorc! o sa ajungeti sa trebuiasca sa munciti si voi ca noi restu pentru bani! Daca in primu an, tinand cont de pandemie, reueseste sa faca un audit pe bune la tot ce inseamna aparatul primariei, si sa faca curat, face mai mult decat a facut Robu in 4 ani! Dar banuiesc ca de aia va e frica…ca dracu tre sa renuntati la fax, si chiar sa va citi mailurile la lucru si sa mai si munciti pentru bani aia cu care sunteti convinsi ca ii primiti ca drep de la nastere! Ce-a mai mare problema a Romaniei dupa revolutie? – vrem o tzara ca afara! ah, da nu vrem sa muncim, vrem sa arate ca afara, dar inauntru sa fie ca inainte! Munca ma, nu intins mana!

    • UnfostTimisorean, facem pariu ca sunt multi de aici mai realizati ca tine? Ai ramane uimit. Oricum majoritatea au fost decenti in aprecieri ceea ce nu putem spune despre tine. Eu cred ca tu esti postac usr-ist de fapt ca numai aia au limbaj ca al tau, cei care nu-s de acord cu ei is prosti. Oricum, cred ca mesajul tau ii numai bun pentru Fritz. La munca, nu la-ntins mana!

    • Prea ești tu informat cât este plata unui postac, kakt pensat !😉😄 fac pariu că nu ești străin de banii de postac știindu-se că numai pensatii din USR aveau așa zisă divizie de postaci care au împrăștiat înainte de alegeri mai multe fake-uri decât Sputik, PSD, A3 și RTV la un loc.
      Iar dacă ești atât de documentat, nu vrei tu să ne spui ceva despre viața acestui șarlatan al cărui CV actual, în care scrie mai mult despre cel căruia i-a făcut cafea și i-a cărat geanta doi ani, decat despre el, nu mai seamănă cu primul !
      Am mai scris pe aici de multe ori, fac pariu 1/100 ca in maximum jumătate de an acest SCHMAROTZER va fi mai înjurat decât vopsitul și asta chiar de pensaţii ca tine care l-ați votat.
      Timișoara avea cu siguranță nevoie de un primar bun si cu ambiții pentru proiecte mari, făcute chiar cu credite, in nici un caz de un șarlatan care activează și astăzi in partidul verzilor german. Mai așteptați până la anunțarea bugetului și a proiectelor și atunci să te văd ce kakt vei mai mânca pe aici.

      • Tocmai nu ne mai plictisiți cu anunțuri, uimiți-ne cu concretizarea practică!

  12. Ideea completeaza/copiaza sumar o initiativa de cu vreo 50 de ani in urma, cand „cineva” (cel mai iubit) a vrut sa scoata Gara de Nord din relativul centru de azi, sa o faca „gara de capat” (gen West Bahnhoff) si sa scuata trecerea trenurilor de marfa din Timisoara, in doua moduri:
    – ce intra ptr Timisoara vezi „gara de marfuri”,
    – ce nu intra in Timisoara ocolire pe la Nord.
    Apoi inerent, trenurile suburbane de „mare viteza” catre Timisoara (convergenta unde) pe liniile lasate din anii 1900,
    Mie imi plac ideile noi, dar:
    (1) sunt conceptii clare depre ce vrem sa facem si pe unde (acum 50 de ani terenurile puteau fi simplu „achizitionate” de stat)
    (2) de unde bani?? (UE proiecte, …. via Bucuresti, … categoria „Vise ero_ice”.
    Pe cand (re)vin si visele cu cele 5 – 7 (10) parcari sub/supraterane ptr mii (multe mii) de masini? Pana acum realizari minimale, nici macar spitalul de copii nu are parcare dedicata.
    Apoi sa nu ne trezim ca si cu Metroul, monorailul gen Wuppertal, canalul Bega nvigabil …. pana la Rin –> Marea Nordului s.a. (aici este suficient sa mergi pe google maps (satelit), pe Bega in jos pana la confluenta cu Tisa si sa constati cam cat este de viabila); ne mai vorbind de amenajarile portuare necesare, amenajari adiacent portului, ….

    • Și un copil să-l faci este greu dacă nu ai cu ce!😉😅
      Lucrurile mărețe nu pot fi făcute de oamenii mici sau de pensati !
      Am spus și mă repet dacă liniile de tren nu vor fi scoase din oraș peste 20, 30 de ani pe porțiunea care trece prin centru va trebui să le închidă într-un tunel care va arăta groaznic si va costa enorm pentru a acoperi poluarea fonică.
      Dacă cineva dintre pensaţii ăștia ar avea ceva sânge in instalație și puțină minte in cap, ăsta ar trebui să fie proiectul lor, INDIFERENT CAT AR COSTA !!
      Liniile de tren care traversează orașul desfiintate, gara spartă și construită una modernă mai aproape de pasajul Jiul cu fața spre centru, iar trenurile care ajung in gară să se întoarcă înapoi pe la nord ocolind orașul spre București.
      Orice alt proiect care implică gara si liniile care taie orașul este un proiect pentru Mozambic sau Somalia !
      Gara de est desființată și construită una in aproprierea aeroportului , iar in locul liniilor de tren construită o șosea cu descărcare pe toate străzile adiacente la MALL și Gară iar la capete conexiune cu șoseaua de centura.
      Așa ar trebui să arate un proiect al unui partid tânăr dacă majiritatea ar fi format din bărbați nu di pensati !

      • Ai DREPTATE , (dar în locul sinelor de tren ar trebui facut spatiu verde , copaci,alei,piste de bicicleta, un plămân verde al orașului).
        Poate viitorul ne zâmbește.
        (Nu inteleg ce poate fi asa de greu sa faci o cale ferată noua la câmpie?

        • Problema cronica a tuturor constructiilor, in campie sau nu, este vechiul „locatie, locatie, locatie”. Terenul este intotdeauna scump (cererea e mare, si „nu se mai fabrica”) si cine are un teren, oricat de inutil sau parloaga, va cere pe el cat poate scoate sau mai mult. Nu mai vorbim de imbarligaturile politice, cu proiectarea traseelor simultan cu achizitionarea prin presiuni a proprietatilor a caror valoare ar putea creste. Cu interesul public scos total din schema de zeci de ani, partea de proiectare si constructie sunt cele mai mici griji. Partea de „noua ce ne iese” e principala discutie. Si trebuie sa le iese pe trei generatii ca sa-si miste tartitele.

  13. In vest garile importante sant in centru si sincer nu vad nici o problema. Bineinteles ca suplimentar daca se vrea sa se faca si o centura feroviara exterioara cu o gara la aeroport de exemplu. Mie mi se pare importanta si legatura lugoj ilia care ar putea fi electrificata, distanta neffind prea mare.

    • Gările sunt in centru dar liniile nu taie orașul in două!

      • Poate ca unii isi doresc ce-au avut marile orase care au gari centrale. Cateva bombardamente care sa le faca una cu pamantul. Sa-mi zica cineva de meserie avantajele in contextul actual al unei mari gari centrale (alt argument decat „asa au si altii” care au avut urbanism in centru, nu statii de betoane) si atunci putem dezbate. Dupa umila mea parere in Timisoara reteaua de cai ferate incurca mai mult si mai multi si are beneficii neglijabile, incat scoaterea ei din oras, cu toate costurile, ar avea beneficii destul de rapid.

        • Rămâi la umila ta părere. În vestul UE se pune mare bază pe transportul feroviar( vezi marile Capitale de imperii), transportul feroviar fiind infinit mai ieftin și mai puțin poluant decât celelalte tipuri de transporturi. De acea trebuie o gară centrală să ajungi ușor la ea și nu poluând să mergi vre-o 20 km, până acolo cu auto.

        • Vorbești de beneficii, care ar fi acelea? Tot terenul pe unde trece calea ferată este al cfr-ului. Acesta va trebui despăgubit. Și vorbim de zeci sau chiar sute de hectare aflate pe raza orașului. Crezi că orașul ăsta nu are altceva de făcu cu bani ăștia. Fritu nu are bani nici să treacă strada, după ce plătește cheltuielile primăriei. Ăsta săracu nu își dă seama în ce s-a băgat, dar așa ne trebuie ăștia de dreapta sunt cei ma buni și capabili, doar ei au condus Timișoara, suntem praf.

  14. Eu vin cu o alta opinie. Nu este chiar la obiect. Uitati-va la poza de promovare. Primarul se vede foarte clar. Timisoara este in ceata.

  15. Ce kkt asa mare o fi sa reconstruim intreaga retea feroviara in Romania? Pe model Austria? Trenuri cu viteza buna spre foarte buna si mai ieftine. Nu TGV si nici asiatice. Macar de ceva sa ne tinem! Nici n-avem nevoie de gari uriase si scumpe, chiar si la Timisoara gara trebuie dotata in functie de trafic. In Spania garile din sate si orasele sunt mici. Transportul feroviar cum spunea cineva mai sus, este mai mult de marfuri. Bine a zis Nicu Ceausescu ca nu suntem in stare nici sa „varuim” ce a ridicat tatu-sau! Sa facem totusi ceva cu banii de la UE ce genereaza cel mai mare profit. Ramanem de vazut ce. Dar din atatea domenii cu bani proprii nu ne putem tine nici de macar 1?

  16. Las-o balta, sa vina la putere USR-ul lui Nasui! Pe frumuselul ala de Seidler il vrem vicepremier. Bulai prinde portofoliu la educatie. Toti sinteti niste fragili.