Curtea de Apel Timisoara protesteaza fata de legea privind pensiile de serviciu ale magistratilor si amana procesele. Vor fi judecate doar urgentele

TIMISOARA. Magistratii de la Curtea de Apel Timisoara au decis sa protesteze fata de proiectul de lege privind pensiile de serviciu si anunta amanarea tuturor dosarelor aflate pe rolul instantei, cu exceptia urgentelor.

CITESTE SI: Protest al soferilor de taxi la Timisoara. Sunt furiosi pe concurenta. Video 

”Biroul de Informare si Relatii Publice al Curtii de Apel Timisoara este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice ca astazi,20.06.2023, in cadrul adunarii generale a judecatorilor instantei s-a hotarat cu majoritate de voturi, ca masura de protest fata de proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistratilor, amanarea tuturor dosarelor aflate pe rolul instantei, cu exceptia dosarelor care au urmatoarele obiecte: in materie civila, ordonanta presedintiala, masuri asiguratorii, suspendare executare provizorie, suspendare executare act administrativ, suspendare greva, rapiri internationale de copii, plasament, adoptii, custodie publica, ordin de protectie, declarare ca indezirabil, iar in materie penala, cauzele de competenta instantei de drepturi si libertati, cele care vizeaza masurile preventive si cele referitoare la infractiuni in privinta carora urmeaza a se implini termenul de prescriptie a raspunderii penale”, anunta Curtea de Apel Timisoara.

Protestul va incepe miercuri si va continua in functie de solutia legislativa care va fi adoptata de Parlamentul Romaniei.

”In justificarea alegerii acestei forme de protest, judecatorii Curtii de Apel Timisoara nu contesta necesitatea unor modificari legislative care sa aseze in mod echitabil intreaga constructie legislativa ce reglementeaza in prezent pensiile lor de serviciu, insa este de dorit ca aceste demersuri sa fie urmarea dialogului loial intre puterea judecatoreasca si cea legislativa, pentru gasirea unor rezolvari care respecta predictibilitatea, garantiile constitutionale si demnitatea statutului de judecator. De aceea, judecatorii Curtii de Apel Timisoara solicita in mod public ca modificarile legislative preconizate cu privire la varsta de pensionare sa creeze premisele unei esalonari reale si nediscriminatorii intre magistrati sa nu afecteze drepturile celor aflati in functie, producand efecte exclusiv in privinta judecatorilor recrutati sub imperiul noilor reglementari ce trebuie, in mod imperativ, corelate cu ritmul imbunatatirii conditiilor de munca. In conditiile in care, conform evidentei statistice din anul 2022, media anuala efectiva in ce priveste incarcatura pe judecator in Romania este de 644 dosare, in comparatie cu media anuala a incarcaturii pe judecator la nivelul Uniunii Europene, de 320 dosare pe judecator, conditiile actuale de pensionare pentru magistratii aflati in sistem sunt mai mult decat justificate”, mai transmit magistratii.

O alta revendicare vizeaza stagiul efectiv realizat in alte functii de specialitate juridica, recunoscute in prezent ca vechime in magistratura.

”Cea de-a treia revendicare este legata de introducerea unui impozit suplimentar calculat asupra unei parti din pensia de serviciu care depaseste componenta contributiva, masura care, in opinia noastra, constituie in sine o afectare a statutului magistratilor, aspect care a facut deja obiectul analizei Curtii Constitutionale in Decizia nr. 900/2020, in contextul in care cuantumul pensiei ocupationale, conceputa ca o forma de recompensare pentru privatiunile si interdictiile pe care a trebuit sa le respectam in perioada de activitate, este de esenta unei pensii ocupationale chiar si in acord cu jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene”, mai precizeaza magistratii.

Magistratii mai solicita ca la stabilirea conditiilor de pensionare a personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti, sa se tina seama de conditiile dificile in care acestia isi desfasoara activitatea, iar varsta de pensionare sa fie esalonata doar pentru cei nou recrutati in sistem.

Si procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara a anuntat ca declanseaza protest ”fata de modificarile aduse pensiei de serviciu a magistratilor si a modalitatii de adoptare a modificarilor lipsite de transparenta si in lipsa oricarei consultari cu sistemul judiciar”, a transmis Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara.

Procurorii au decis suspendarea activitatii desfasurate in dosarele penale, cu exceptia cauzelor urgente si suspendarea audientelor.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Magistratii trebuie sa ceara lefuri mai mari, daca merita, din contributivitate vor a avea automat pensii mai mari.