Curtea Bastionului, neincapatoare la show-ul de foc. Mii de oameni si la spectacolele si expozitiile pregatite pentru Noaptea Muzeelor la Timisoara. Foto si video

TIMISOARA. Timisorenii si turistii s-au adunat cu mic cu mare si au asteptat la cozi pentru a vizita expozitiile marilor muzee din Timisoara, dar si pentru a vedea spectacolele puse in scena.

CITESTE SI: Vino sa-ti alegi un prieten! O multime de catelusi si pisicute te asteapta la Timisoara, la un nou targ de adoptii, organizat la Universitatea de Stiintele Vietii Regele Mihai I al Romaniei 

Curtea Bastionului Theresia a fost unul dintre punctele de atractie, unde oamenii au putut vedea taberele de reconstituire istorica, tinute din Evul Mediu, uniforme ale armatei romane sau otomane, dar si sabii si spade folosite in aceeasi perioada istorica.

De asemenea, au fost trase si salve de tun, cu replici ale unor arme din secolele al XVIII-lea si al XX-lea.

Cei care au urcat in mansarda Bastionului au putut vedea si exponatul lunii mai, o pusca ce a fost creata in secolul al XIX-lea si este cunoscuta sub denumirea de dzeferdar, fiind specifica arealului muntenegrean. Denumirea provine din termenul turcesc cevherdar, cuvant de provenienta persana si care tradus mot-à-mot inseamna „decorat cu pietre pretioase”.

Vizitatorii au ramas in curtea Muzeului National al Banatului in asteptarea spectacolului cu jonglerii de foc, realizat pe muzica menestreilor.

Intre timp, cei prezenti au vizitate si expozitiile pregatite:

• „Patrimoniul sub reflectoare Timisoara – Lumi paralele” – care propune o incursiune in istoria cartierelor printr-o cheie baroca: alegoria simturilor, prezentand secvente din viata cotidiana din Iosefin (vazul), Elisabetin (tactilul), Fabric (auzul), Cetate (olfactivul) si Giroc (gustativul) – mansarda B2
• „Print si Sultan. Decenii de Razboi si Fronturi Fluctuante la Hotarele Sublimei Porti” – care prezinta obiecte din diferite episoade ale marilor confruntari militare internationale de pe scena europeana in urma carora este constituit Banatul Timisoarei – mansarda B1
• „Istoria militara a Banatului” – care aduce impreuna uniforme, arme si piese de echipament militar de la inceputul sec. al XVIII-lea (armatele habsburgica si otomana) si din anii Primului Razboi Mondial (armata romana) (parter)
• Muzeul Popa’s – expozitie de caricatura stefan Popa Popa’s, o colectie reprezentativa de caricaturi, medalii, premii si prezentari de evenimente din viata celui mai apreciat caricaturist din lume (parter)
• Expozitia „Ciprian Porumbescu – 170. O viata, o epoca, un ideal” – ce contine panouri cu informatii, marturii si evocari despre diverse aspecte din viata lui Ciprian Porumbescu ( parter)

Aglomeratie si la Muzeul de Arta

La cozi s-a stat si la Palatul Baroc, acolo unde vizitatorii au fost primiti pe ritmuri de pian sau vioara de elevii Liceului Ion Vidu.

Iata si expozitiile ce au putut putut vedea timisorenii:

Expozitii temporare:

• Expozitia „Victor Brauner- Inventii si magie”– cea mai importanta expozitie retrospectiva dedicata artistului suprarealist de origine româna organizata la Timisoara. Reprezentant de seama al avangardei istorice, artistul Victor Brauner s-a manifestat în mod preponderent la nivel international, definind alaturi de alti mari artisti, cum ar fi Constantin Brâncusi, stilurile artistice specifice începutului de secol XX. Aducerea lui Brauner în tara sa de origine constituie o ocazie unica pentru vizitatori de a descoperi aceste „premonitii” pentru prima data. Circa 100 de lucrari (picturi, desene, sculpturi, gravuri si documente) compun expozitia dedicata artistului român originar din Piatra Neamt, iar dintre acestea 40 de lucrari sunt oferite cu titlu de împrumut special din partea Centre Pompidou din Paris, alaturi de lucrari din colectiile muzeelor Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles si ale altor muzee din România sau din colectii private si din strainatate.

• „MNArT Open View”, un proiect inedit prin care „Galeria Mercy” fereastra muzeului de pe strada cu acelasi nume, gazduieste pe parcursul anului unele dintre cele mai frumoase opere ale marilor artisti ai lumii. Spatiul galeriei prezinta publicului un scurtmetraj experimental, 1979, „Anamorfoze”, din colectia artistului Dorel Tulcan.

• Expozitia „Timisoara – portretul unui oras”, parte a proiectului „Timisoara through the lens of artists” a prins forma din dorinta Muzeului National de Arta Timisoara de a celebra mostenirea culturala a urbei de pe Bega printr-un elogiu adus orasului, precum si artistilor care, de-a lungul timpului, au surprins cu ajutorul penelului, penitei, carbunelui, aparatului de fotografiat si instalatiei lumea care îi înconjura. Expozitia prezinta lucrari ale artistilor locali contemporani (Suzana Fântânariu, Elena Minodora Tulcan, Dana Constantin, Sorin Scurtulescu, Dacian Andoni, Peter Jecza), cât si din opere de arta aflate în patrimoniul muzeului (József Ferenczy, Stefan Jäger, Oskar Szuhanek, Ilona Litteczy-Krausz, Catul Bogdan, Franz Ferch, Emil Lenhardt, Albert Kristoff Krausz, Ioan Isac, Marion Jilcu, Ernestin Braunecker, Ciprian Radovan, Constantin Flondor).

Expozitii permanente: Arta Banateana si Arta Moderna Româneasca– Dialoguri multiculturale, sec. XVII-XX; Arta Europeana– Fondul Ormos Zsigmond, sec. XV-XVIII; Colectia Corneliu Baba, 1906-1997 si Laboratorul vizitabil de restaurare-conservare.

Lansare de carte si spectacole in aer liber la Muzeul Satului Banatean

Aglomeratie a fost si la Muzeul Satului Banatean, unde oaspetii au fost asteptati cu lansare de carte, conferinte si concerte.

Pe scena acoperita au urcat Ionut Dorobantu & Alina Giurgiu, dar si trupa NIGHTLOSERS.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Frumos, si la mai mare!
    Ca sa fim echidistanti ar merita spus si cat a costat evenimentul, cati spectatori au fost si cat a costat pe cap de spectator, asa cum faceti la actiuni organizate de PMT. Sau la CJT nu e voie sa calculam?

  2. Cam puține fotografii.