O pusca cu cremene, decorata cu pietre pretioase, exponatul lunii mai la Muzeul National al Banatului din Timisoara. Foto

TIMISOARA. O arma de foc unica din colectia Muzeului National al Banatului va putea fi vazuta de vizitatori in luna mai.

Arma este o pusca ce a fost creata in secolul al XIX-lea si este cunoscuta sub denumirea de dzeferdar, fiind specifica arealului muntenegrean. Denumirea provine din termenul turcesc cevherdar, cuvant de provenienta persana si care tradus mot-à-mot inseamna „decorat cu pietre pretioase”.

Džeferdar-ul este o arma specifica arealului muntenegrean, cele mai renumite armurarii fiind cele din Boka Kotorska. Acest teritoriu, datorita libertatilor comerciale, a atras in decursul timpului numerosi mestesugari, printre acestia fiind si iscusiti armurieri de pe intregul cuprins al Peninsulei Balcanice. Armurierii au venit in acest spatiu inca de la sfarsitul secolului al XVII-lea din centre renumite, cum ar fi Mostar, Trebinje, Podgorica, Foča etc. Conform documentelor de arhiva din Kotor, primele džeferdar-e atestate documentar apar in anii 1685 si 1689. Cele mai vechi džeferdar-e din Boka Kotorska, pastrate in muzee si colecţii particulare, sunt datate la inceputul secolului al XVIII-lea„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Pusca de la Timisoara a fost donata muzeului la inceputul secolului al XX-lea.

Referindu-ne la singurul džeferdar din colectia muzeului timisorean, trebuie mentionat inca de la bun inceput faptul ca aceasta pusca este una dintre putinele arme balcanice din colectie care a fost clar identificata pe baza descrierilor din registrul Societatii Muzeale de Istorie si Arheologie din Timisoara. Despre džeferdar-ul din colectie stim ca este o donatie a doamnei Szalay Erzsébet, arma fiind inregistrata cu numarul de inventar 2881, in data de 30 mai 1906. Informatia referitoare la donatia doamnei Szalay Erzsébet apare publicata si in paginile revistei societatii muzeale timisorene din anul 1907…La ora actuala džeferdar-ul este inregistrat cu numarul de inventar 3149 (colectia de istorie a Muzeului National al Banatului), fiind prezentat ca o arma cu cremene avand patul ornamentat cu incrustatii din sidef, cu trei bratari ornamentate prin batere care fixeaza teava de uluc, pe teava fiind inscriptionate literele „A.M.” (teava fiind realizata foarte probabil in atelierul lui Antonio Moretti) si avand o lungime totala de 146 cm„, spun reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Mai multe informatii despre džeferdar si caracteristicile armelor de foc de fabricatie balcanica puteti citi pe pagina de Facebook a Muzeului National al Banatului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.