Crestere alarmanta a cazurilor de pneumonii comunitare la Timisoara. Zeci de oameni ajunsi in ultimele zile la Spitalul Victor Babes

TIMISOARA. Zilnic, 10-12 pacienti se prezinta in Ambulatoriu sau la Camera de Garda a Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara cu suspiciunea de pneumonie comunitara. Aceasta reprezinta o afectiune inflamatorie acuta de origine infectioasa. Penumonia comunitara se transmite pe cale respiratorie, avand o rata de mortalitate de aproape 15 la suta in cazul pacientilor cu comorbiditati. Deficitul de imunitate este principala cauza de imbolnavire.

Timp de aproape 2 ani, datorita protectiei oferite de purtarea mastilor, aproape ca nu am putut sa vorbim de penumonii comunitare. Asa cum ii spune si numele, imbolnavirea se produce in comunitate. Transmiterea este foarte ridicata, si asta indeosebi in cazul persoanelor imunocompromise. Odata cu renuntarea la purtarea mastii, au inceput sa apara, si acum chiar sa creasca numarul celor care dezvolta o asemenea pneumonie. Din fericire, in majoritatea cazurilor vorbim de forme usoare, care se pot trata ambulatoriu. Daca, insa, pacientul are comorbiditati, se impune internarea lui in spital pentru administrarea tratamentului. si in aceasta grupa intra persoanele care au neoplazii, boli renale cronice, BPOC (Boala Pulmonara Cronica Obstructiva), bronsiectazii, in general, persoane cu imunitate compromisa si care pot prezenta risc vital”, spune dr. Gabriel Geru, medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Pneumonia comunitara se manifesta prin febra inalta, peste 38 de grade, cu debit acut, frisoane, junghiuri toracice, tuse cu expectoratii, dificultati de respiratie, mialgii, hemoptizie (sputa cu sange), cefalee si chiar durere abdominala.

Pana acum vorbeam de o specificitate temporala a cazurilor, in sensul ca majoritatea apareau primavara devreme si toamna. Acum am constatat o crestere a numarului de persoane ce contracteaza penumonii chiar si in aceasta perioada de primavara tarzie, cand temperaturile sunt
de peste 22-25 grade. Practic, nu doar ca am revenit la numarul de cazuri de dinainte de pandemie, dar putem vorbi si de o crestere a acestora, iar principalul factor este aceasta imunitate scazuta a pacientilor. Iar in cazul pacientilor cu comorbiditati, exista chiar posibiltatea de aparitie a unor complicatii care pot duce la insuficienta respiratorie, chiar soc septic, si, de aceea, cei care prezinta un asemenea risc raman internati in spital. Recomandarea mea ar fi ca batranii sau cei cu afectiuni grave sa continue sa poarte masca atunci cand sunt in colectivitati mari. Trebuie sa ne gandim ca, totusi, pneumonia comunitara are o mortalitate de aproape 15 la suta in cazul pacientilor care ajung sa necesite spitalizare”, mai spune dr. Gabriel Geru, medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

In ultima saptamana, la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara au fost investigati pentru pneumonie comunitara peste 40 pacienti.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.