Corul de contestatari ai activitatii Asociatiei TM2021 nu conteaza in monitorizarea Bruxellesului. Anuntul comisiei de verificare, la Timisoara

TIMISOARA. O echipa de monitorizare din partea Comisiei Europene si a Parlamentului European s-a aflat la Timisoara, in aceste zile, pentru a verifica stadiul implementarii programului Timisoara Capitala Culturala Europeana. Printre cei cu care acestia au purtat discutii s-au numarat autoritati locale si judetene, ministrul Culturii, dar si un reprezentant al grupului de contestatari ai activitatii TM 2021.

Aceasta pentru ca, desi corul zgomotos al celor vor sa inlature actuala conducere a Asociatiei Timisoara Capitala Culturala este format dintr-un lung sir de persoane care se erijeaza in ‘personalitati culturale de marca ale orasului’, doar un singur reprezentant a catadicsit sa vina la o intalnire cu oficialii de la Bruxelles. Este vorba despre regizorul Florin Iepan.

Dupa ce si-a expus nemultumirile in fata expertilor, acesta nu a putut prezenta si dovezi legate de comportamnetul neadecvat al unor membri ai Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana pe care l-a tot invocat alaturi de colegii sai din grupul de presiune.

CITESTE SI: Asociatia TM2021, pârâtă la Bruxelles de oameni de cultura din Timisoara ingrijorati. Simona Neumann: Intotdeauna apar grupuri care doresc sa preia conducerea proiectului

CITESTE SI: ‘Sunt un cor de contestatari de profesie’. Reactie virulenta de la Bucuresti. Cine ii numeste astfel pe oamenii de cultura din Timisoara care s-au plans la Bruxelles de activitatea Asociatiei TM2021

Acest lucru a fost dezvaluit, pentru opiniatimisoarei.ro, de catre unul dintre cei care au sosit la Timisoara, pentru a verifica stadiul de implementare a programului, Jiri Suchanek, membru al comisiei de monitorizare.

Va reamintim ca cei cateva zeci de contestatari ai activitatii TM2021 au trimis recent si o plangere la Bruxelles, in care au adus critici vehemente echipei conduse de Simona Neumann, cea care a intocmit dosarul care a adus Timisoarei titlul de Capitala Culturala a Europei.

Oficialul european a fost transant in privinta rolului pe care il joaca grupul de contestatari in analiza de la Timisoara, iar chestiunile invocate, deocamdata, nu au niciun temei.

N-as putea sa spun ca ei monitorizeaza neaparat activitatea Asociatiei, ci mai degraba sunt oameni care sunt foarte interesati in evolutia proiectului. Florian Iepan ne-a cerut sa avem un dialog, iar noi am fost de acord sa avem o intalnire cu el. A fost o intrevedere prolifica, nu neaparat emotionala, in care i-am ascultat punctul de vedere vizavi de desfasurarea proiectului si, din perspectiva noastra, unele dintre problemele punctate de el, majoritatea, sunt din cauza finantarii asociatiei, care dupa cum spuneam, atrage dupa sine alte probleme. Cat despre presupusul comportament neadecvat al unor membri ai asociatiei noi am intrebat daca exista dovezi ca ceva incalca un cod moral, o lege si, daca da, acestea sa ne fie prezentate, insa pana acum nimic de acest fel nu a ajuns la noi. Desigur, imediat ce vom primi astfel de dovezi, vom incepe verificarile„, a declarat expertul european pentru opiniatimisoarei.ro.

Intrebat daca Florin Iepan si Sorina Jecza au primit vreun mandat oficial de la Bruxelles sa monitorizeze si ei activitatea Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana, Jiri Suchanek a fost transant.

Aceasta informatie este falsa. Noi am acceptat doar sa stam la discutii, insa nu exista relatii oficiale intre noi, ca experti, comisie si acest grup independent„, a spus Suchanek.

Intrebat, de asemenea, cat de mult conteaza parerea grupului de contestatari, expertul international spune ca scopul vizitei la Timisoara nu era acela de a discuta cu cei nemultumiti, intrucat venirea era una programata cu mult timp inainte.

Noi tinem cont de fiecare aspect, orice descoperim aici, insa scopul pentru care ne aflam aici este monitorizarea periodica a proiectului, iar principala problema descoperita aici este legata de finantare. Asta este esential. Cu siguranta nu a fost scopul vizitei noastre aici. Desigur, oricine poate trimite orice sesizare comisiei, insa parteneriatul nostru principal in Romania il reprezinta Ministerul Culturii si Asociatia, reprezentata de Simona Neumann si de comitetul director. Asa functioneaza sistemul de comunicare in acest caz, insa noi suntem deschisi si ascultam„, spune Jiri Suchanek.

Grupuri de contestatari apar mereu in jurul proiectelor de capitale culturale, mai ales in estul Europei

Suchanek a mai dezvaluit ca aceasta situatie, in care un grup de oameni de cultura contesta activitatea celor care implementeaza proiectul Capitala Culturala nu este unica si ca astfel de aspecte au mai fost intalnite, in special in Europa de Est.

Nu este o situatie neobisnuita. Nu vreau sa spun ca numai in aceasta parte a continentului, insa in mod special in Europa de Est exista astfel de situatii pentru ca fie nu exista cadrul legal, fie sistemul nu este pregatit sa faca fata unui proiect de astfel de proportii care vine doar o data la 15 ani asa ca situatia in care ne aflam acum, in care proiectul sa aiba intarzieri din cauza lipsei de fonduri. Aici, mare parte a problemei este reprezentata de intarzieri – trebuia sa organizeze acel concurs de proiecte in 2017, nu s-a intamplat din cauza lipsei de finantare. Asociatia are de asemenea probleme in recrutarea personalului, din nou, problema generata tot de lipsa fondurilor. Asociatia functioneaza, de cateva luni, fara director de programe si director de comunicare. Acesti pasi ar trebui facuti cat mai repede. Noi am primit asigurari atat de la municipalitate cat si de la minister ca vor fi asigurate bugetele pe anii urmatori si in perioada urmatoare„, a mai spus expertul.

Jiri Suchanek, alaturi de alti experti europeni s-a aflat la Timisoara pentru a monitoriza proiectul Timisoara Capitala Culturala Europeana, iar in urma acestei monitorizari va fi intocmit un raport cu recomandari. Principala problema identificata fiind legata de finantare.

CITESTE SI: Membri din echipa de monitorizare a Capitalei Culturale Europene, de la Bruxelles, la Timisoara. Ce au discutat cu ministrul Culturii 

Practic, ce s-a intamplat in ultimele doua zile a fost pasul final al procesului regulat de monitorizare, al primului proces de monitorizare, care de obicei se realizeaza la aproximativ doi ani si jumatate anterior implementarii, inainte de anul principal si, in urma documentelor prezentate in aprilie si ceea ce am descoperit noi aici, vom emite o scrisoare oficiala de recomandare. Noi recomandam ca aceasta sa fie facuta publica. Scrisoarea de recomandare va fi emisa in urmatoarele 30 de zile. Mare parte a raportului nostru se va axa pe problemele financiare si de structura. Asociatia intampina niste dificultati in acest sens, situatie care nu este neobisnuita intr-o capitala culturala europeana, in special in Europa de Est, de unde provin si eu. Cunosc asadar conditiile si procedurile intr-o astfel de situatie. Asa ca aceasta problema fa sta la baza raportului nostru. E putin cam devreme sa ma pot pronunta pentru ca raportul oficial va cuprinde toate raporartele individuale ale membrilor comisiei dar aici am aflat ca majoritatea problemelor cu care se confrunta asociatia momentan sunt cauzate de lipsa fondurilor (structura). Am analizat nivelul implementarii proiectului in urma caruia Timisoarei i-a fost acordat acest titlu in septembrie 2016. Si in 2017 diferenta intre suma alocata pe hartie si ce s-a intamplat in realitate este de 25%. O problema enorma ce atrage dupa sine alte probleme din cauza carora asociatia nu isi poate duce la bun sfarsit anumite angajamente fata de parteneri si din cauza carora nu poate recruta oameni pentru pozitii importante. Aceasta va fi principalul mesaj care se va regasi si in rasportul nostru„, a mai spus expertul.

Membrii comisiei de monitorizare sunt optimisti in privinta progreselor facute de Asociatie, insa au subliniat ca aceasta nu a putut functiona cum se cuvine aproape jumatate de an.

Recomandarile vor fi trimise primarului, viceprimarului si ministrului Culturii si in baza acestora, ei vor putea stabili o structura administrativa si un buget destinat doar titlului de Capitala Culturala Europeana. Trebuie sa fie intocmite rapoarte, iar intregul proces trebuie atent controlat avand in vedere ca discutam despre bani publici. De asmenea, toate proiectele trebuie realizate la timp. De exemplu, orasul a facut progrese mari in acest an, s-a semnat contractul de finantare, insa abia in luna mai 2018, ceea ce inseamna ca asociatia timisoara capitala culturala europeana nu a putut functiona cum se cuvine timp de aproape jumatate de an. Noi vom insista pe recomandari in urma carora sa existe progrese in stabilirea bugetului atat in toamna acestui an cat si in anii urmatori. Aceste sume trebuie stabilite mult, mult mai devreme. Am discutat in detaliu despre cum ar trebui sa arate structura, inclusiv despre programe separate de finantare. Ministrul ne-a dat asigurari ca face tot ce ii sta in putere pentru a asigura finantare, pe viitor, dar si in 2018. Desigur, ne-a explicat ca acest lucru depinde de bugetul national asa ca nu ne-a putut face promisiuni„, a mai spus Jiri Suchanek.

Directorul executiv al Asociatiei Tm2021, Simona Neumann a explicat si ea ca este vorba de o vizita de monitorizare facuta de juriul de la Bruxelles.

Aceasta a fost o vizita de monitorizare standard in cadrul vizitelor de monitorizare la fata locului pe care juriul de la Bruxelles le intreprinde in cursul implementarii programelor Capitala Culturala Europeana. Au avut loc intalniri foarte importante cu primarul municipiului Timisoara, reprezentantul CJ Timis, cu ministrul Culturii, cu secretarul de stat pentru Capitala Culturala din minister in care s-a pus problema asigurarii unei finantari sustenabile si a unor proceduri de finantare si de decontare care sa fie clare si transparente. Pentru a evita intarzieri de implemntare cu tot ce inseamna intarzieri de programare sau in procesul de recrutare sau de reforma a Asociatiei si celelalte intarzieri care au fost inevitabile, inclusiv intarzierea legata de posibilitatea de a deschide apelul la propuneri de proiecte la comunitate pentru ca pentru a face lucrul acesta trebuie sa avem deschis fluxul financiar pe anul urmator. Noi am anuntat ca vom incepe anul acesta, in toamna vom demara apelul la propuneri deschise la proiecte, exact cum am prevazut in dosarul de candidatura. Pentru a demara aceasta procedura speram sa avem si procedura clara dinspre autoritatile care ne finanteaza. Eu cred ca a fost o vizita foarte utila pentru ca a pus la aceeasi masa cei mai importanti finantatori ai programului Timisoara Capitala Culturala Europeana care este o prioritate pentru Timisoara, pentru judet dar si la nivel national pentru ca i-a pus in fata pe acesti reprezentanti cu reprezentantii comisiei de monitorizare si cei ai Comisiei Europene pentru ca este vorba de un titlu european. Aceasta intalnire cred ca a avut loc la momentul potrivit pentru a accelera procesul de finantare„, a spus Neumann.

Potrivit Simonei Neumann, ministrul Culturii, George Ivascu, prezent marti la Timisoara, a dat asigurari ca va cauta solutii pentru ca la rectificarea bugetara din august – septembrie sa fie alocati bani pentru TM2021. Pana atunci, insa, Asociatia trebuie sa depuna proiecte la minister, pentru ca acestea sa poata fi finantate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ori zicem romaneste Bruxel, ori luam numele original, si atunci se scrie Buxelles-ului. Dragi ziaristi, nu toata lumea s-a nascut academician, daca nu stii ceva, evita formularea. Se poate scrie si: „Corul de contestatari … nu conteaza in monitorizarea autoritatilor de la Bruxelles”. Care este!