Noutati :

Conducerea Baroului Timis atentioneaza tagma avocatilor sa renunte la metoda incasarii onorariilor prin pacte ‘de quota litis’!

11 august, 2013 - 11:19 AM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: JUSTITIE
5

TIMISOARA. Desi Codul deontologic al avocatilor interzice plata onorariilor in case, terenuri sau procente din sumele revendicate de clienti in instanta, aceasta practica a devenit tot mai prezenta in relatiile contractuale dintre aparatori si justitiabili.

Nu mai este nici un secret pentru lumea celor care impart dreptatea in Palatul Dicasterial ca un important avocat timisean, fost functionar public, a pretins si primit un apartament intr-un imobil situat pe bulevardul Mihai Viteazu, revendicat si castigat in instanta de un bastan local, iar un alt purtator de roba a acceptat, in schimbul onorariului, un apartament in imobilul aflat vizavi de Palatul Dicasterial.

Zilele trecute a venit la mine o persoana care revendica in instanta o proprietate imobiliara. Am completat contractul de asistenta juridica si i l-am dat sa-l semneze, moment in care am fost intrebata, cu o oarecare nedumerire, de ce nu am trecut in acte procentul din acea proprietate pe care vreau sa-l dobandesc la finalul procesului. I-am explicat ca onorariul meu este fix si-l comunic la inceputul procesului, insa mi s-a replicat ca, pana sa ajunga la mine, toti avocatii pe la care a trecut cu acel dosar au pretins un anumit procent din imobil dupa sentinta definitiva”, ne-a declarat un avocat din Baroul Timis.

Faptul ca, prin natura profesiei sale, avocatul are obligatia de a apara cat mai bine “interesele clientului sau, chiar in raport cu propriile sale interese, cu interesele vreunui confrate sau cu cele ale profesiei, in general”, este un lucru stiut, insa putini dintre cei peste 700 de avocati timisoreni cunosc faptul ca le este interzis sa-si fixeze onorariile pe baza unui pact «de quota litis».

Conventia incheiata intre avocat si clientul sau, inainte de incheierea definitiva a unei cauze, prin care clientul se angajeaza sa ii verse avocatului o parte din ceea ce rezulta de pe urma cauzei, fie ca aceasta consta intr-o suma de bani, fie orice alt bun sau valoare, este o practica nedeontologica. Stiu ca aceasta metoda de decontare a serviciilor avocatesti se practica, in unele dosare, si la Timisoara, insa pot sa va spun ca acestia risca sanctiuni disciplinare din partea Consiliului Baroului”, spune decanul Baroului Timis, Valeriu Rauta.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Contractul de asistenta juridica incheiat intre avocat si client este lege intre parti astfel ca daca partile s-au invoit in acest fel nimeni nu poate interveni in vointa partilor ! onorariile de succes sau sub orice alta forma sunt perfect legale! clientii sunt mereu carcotasi dupa ce se vad cu „sacii in caruta„ incept sa devinta carcotasi !

  • Cetatene, faci parte din tagma avocatilor idioti, parveniti si hoti?

 2. Avocat= hot cu legitimatie

  • bey vaska
   poate ajungi la baiatu’ si ti-am f*u*tut. iti iau si nevasta si casa si chelotzii di pi tine.
   comprende?
   ca noi faciem lejea in tara asta. sa fie clar.nu giudectorii si nu procororii. profesia noastra este NOBILA si VINITA de la DUMNEZEU.
   ca nu digiaba am dat atatia ezgamene.

 3. Pactul de quota litis este o hotie. Ar trebui mai mult mediatizat subiectul, dar mai ales sanctionat de barouri. Iar de onorariu de 1-200 de lei, care defapt nici nu se solicita clientilor e praf in ochi pentru a da fata de onorariu de succes unui veritabil pact de quota litis.