Colterm da in judecata Primaria Timisoara ca sa recupereze o datorie de aproape 70 de milioane de lei, ce ar putea reprezenta o deturnare de fonduri a administratiei Fritz. Cristian Amza: Daca nu cumparam certificatele de poluare, se opreste sistemul de termoficare

TIMISOARA. Guvernul a trimis la Primaria Timisoara sume istorice pentru ca abonatii Colterm sa nu se trezeasca cu facturi uriase in iarna 2021-2022, dupa ce administratia Fritz a dublat pretul gigacaloriei.
Pentru protectia timisorenilor abonati la Colterm, Guvernul a stabilit o schema de compensare, iar Ministerul Dezvoltarii a alocat Primariei Timisoara 67.840.130 de lei reprezentand subventii aferente consumului de gaze naturale in perioada noiembrie 2021 – 31 martie 2022, tinand cont si de cresterea pretului la gaze la nivel mondial.

Opiniatimisoarei.ro arata in urma cu cateva luni ca un control al Curtii de Conturi la Primaria Timisoara a scos la iveala decizii halucinante legate de acesti bani.

CITESTE SI: Deturnare de fonduri in administratia Fritz? O parte din subventia de la Guvern pentru ajutorarea populatiei, ‘bagata’ in pierderi tehnologice ale Colterm, iar aproape 10 milioane de lei, ‘pierduti’ in facturi gresite ale Societatii de Termoficare. Ce a descoperit Curtea de Conturi la Primaria Timisoara

Subventia de la bugetul de stat pentru acoperirea cresterii pretului gigacaloriei in cuantum de 50% din diferenta rezultata intre pretul de achizitie a gazelor naturale si pretul plafonat de 0,250 lei/kWh trebuia virata de Primaria Timisoara in contul Colterm.
Primaria trebuia sa functioneze ca un intermediar: sa primeasca banii de la Guvern si mai apoi sa-i dea mai departe Colterm, in baza legii, cerand doar acte justificative societatii de termoficare pentru cheltuieli. Lucrurile insa aveau sa ia o alta intorsatura.

Subventia de la Guvern pentru populatie a mers si in… ‘pierderi induse tehnologic’ la Colterm

Mai mult, banii, 67.840.130 de lei, au fost utilizati in totalitate pentru achitarea facturilor emise in 2022, in valoare de 52.802.405 lei, precum si pentru o factura din 14 decembrie 2021, de 15.037.725 lei, ca sa acopere pierderi tehnologice induse aferente anului 2020.

Potrivit inspectorilor Curtii de Conturi, aceasta inseamna incalcarea Legii 259/2021 care aproba OUG 118/2021 privind schemele de compensare, „subventia nu a fost alocata Colterm pe baza documentelor justificative transmise Ministerului Dezvoltarii, in fapt, Primaria procedand la achitarea, pe baza de facturi emise de Colterm, a contravalorii pierderilor induse tehnologic aferente anului 2020, respectiv la achitarea contravalorii ‘subventiei diferenta de pret Energie Termica facturata populatiei pentru luna ianuarie 2022’, stabilita in baza deconturilor prezentate„, se arata in procesul verbal intocmit la finalizarea controlului de catre Curtea de Conturi.

Primaria Timisoara si-a ‘acoperit’ propria subventie cu cea de la Guvern

Auditorii atrageau atentia ca, pe langa Codul Fiscal, a fost incalcata si legea contabilitatii, intrucat banii s-au achitat in baza unor facturi purtatoare de TVA, or asta nu trebuia sa se intample.

Pe cale de consecință, procedând astfel, respectiv la achitarea contravalorii facturilor emise având ca obiect „energie termică livrată populației”, și nu la virarea în contul producătorului pe baza actului normativ care a prevăzut acordarea subvenției în sumă de 67.840.130 lei, de la bugetul de stat, cu titlul de „SUBVENȚIE” cu scopul acoperirii costurilor legate de achiziția: de gaze naturale, destinate producerii de energie termică în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, respectiv în vederea asigurării continuității activității”, la nivelul operatorului de termie, valoarea totală a subvenției acordate de 67.840.130 lei a fost diminuată cu contravaloarea taxei pe valoarea adăugată înscrisă în facturile emise, în valoare totală de 9.735.254 lei, care, – achitată producătorului de energie termică, pe bază de facturilor emise de acesta, intră sub incidența prevederilor Codului Fiscal privind taxa pe valoarea adăugată.

În concluzie, UATM Timișoara a utilizat subventia acordata de la bugetul de stat, în sprijinul exclusiv al autorității locale, de compensare a efortului financiar al bugetului local (subvenție la energia termică livrată populației, aprobată prin HCL) și nu pentru acoperirea exclusivă a costurilor legate de achiziția de gaze naturale destinate producerii de energie termică în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022„, explicau auditorii Curtii de Conturi.

Adica, administratia Fritz a luat banii de la Guvern si i-a folosit pentru acoperirea subventiei pe care o dadea Primaria Timisoara de la bugetul local in fiecare an ca sa mentina un pret redus la gigacaloria facturata populatiei.

Inspectorii au cerut clarificari pe marginea celor constatate, insa primarul Dominic Fritz nu le-a prezentat niciun punct de vedere.

Organele de control urmeaza sa stabileasca daca la mijloc este vorba de o deturnare de fonduri sau e doar rezultatul interpretarii gresite a legii.

Colterm da in judecata Primaria Timisoara

Zilele trecute, in 2 martie, administratorul special al Colterm, Cristian Amza, transmitea conducerii Primariei Timisoara, firmei de insolventa, dar si Consiliului Local o instiintare de emitere factura cu privire la recuperarea datoriei municipalitatii catre compania de termoficare, odata ce, conform ordinului comun al Ministerului Dezvoltarii, celui de Finante si Ministerului Energiei, banii au fost folositi de catre societate exclusiv destinatiei reglementate, aceea de a achizitiona gaze naturale pentru producerea de caldura si apa calda intre 1 noiembrie 2021 si 31 martie 2022, iar aceasta suma trebuia sa intre in conturile Colterm pe langa subventia locala acordata pentru diferenta de pret.

Apreciem ca aceste sume trebuiau sa intre in conturile societatii suplimentar valorii subventiei locale acordate pentru diferenta de pret, si nu sa fie folosite pentru achitarea acestora„, se arata in documentul transmis de Cristian Amza, administrator special Colterm.

Acesta reaminteste obligatia companiei de termoficare de a achizitiona certificatele de poluare aferente anului 2022 pana in 30 aprilie, sub sanctiunea celei de-a treia amenzi de milioane de euro.

Avand in vedere faptul ca la data prezentei societatea noastra nu dispune de lichiditati pentru a-si putea respecta obligatia de mai sus si, in acelasi timp, apreciem ca are de incasat de la Municipiul Timisoara suma de 67.840.130 lei, a fost intocmita factura nr. 93/01.03.2023„, se mai arata in documentul companiei de termoficare transmis de catre administratorul special al societatii in insolventa.

Cristian Amza atrage atentia ca urmeaza ca Primaria Timisoara sa fie data in judecata.

Avand in vedere multiplele solicitari pe aceasta tema, soldate fara un raspuns favorabil, intelegem sa ne prevalam de prevederile art.3 al. 5 din OG nr 36/2006, sens in care vom notifica autoritatile competente pentru a pune in aplicare prevederile indicate mai sus, respectiv ne vom adresa instantei de judecata„, transmite Cristian Amza.

Administratorul special al Colterm reaminteste riscul de faliment la care este expusa societatea de termoficare in conditiile in care nu va cumpara certificatele de emisii cu efect de sera.

Neindeplinirea obligatiilor privind achizitia certificatelor EUA va avea un impact negativ semnificativ (risc de faliment) in desfasurarea activitatii Societatii (in fapt, oprirea sistemului de termoficare centralizata a Municipiului Timisoara), va rugam sa acordati atentia necesara acestui subiect„, incheie notificarea Cristian Amza.

Va reamintim, de peste 80 de milioane de lei e nevoie pentru cumpararea certificatelor de poluare aferente anului trecut. Colterm, prin administratorul judiciar, a instiintat Primaria Timisoara si a solicitat banii pentru achizitionarea a 227.000 de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, aceasta pe langa banii prevazuti in bugetul pe acest an drept subventii si pierderi tehnologice, care erau initial estimati la un necesar de 180 de milioane, iar in cele din urma au ramas doar 165.

Daca administratia Fritz nu va lua o decizie, desi i-au fost oferite mai multe solutii de catre firma de insolventa si nu numai, Colterm va intra in faliment la data de 1 mai, iar cei aproximativ 50.000 de abonati, persoane fizice, scoli, spitale si alte institutii vor ramane fara apa calda si caldura.

Consilierul local Roxana Iliescu: E grav că valoarea datoriei Municipiului Timișoara catre Colterm era mai mare decat valoarea de achizitie a acestor certificate si in 2021 si in 2022

Roxana Iliescu, consilierul local al PRO Romania atrage atentia ca in ultimele saptamani administratia Fritz nu a mai facut niciun demers pentru rezolvarea situatiei de la Colterm care se indreapta spre faliment.

Acum o lună, în data de 07.02 am convocat Plen Extraordinar având un singur punct pe ordinea de zi, Notificarea primită de la Colterm privind necesitatea cumpărării Certificatelor de CO2 pentru a evita o nouă amendă și riscul major de intrare în faliment a societății.
❗️În acel plen, primarul Fritz și-a asumat responsabilitatea implicării în demersurile privind achiziționarea acestor Certificate.
Ce s-a întâmplat până în prezent? Nimic din partea municipalității!🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
❗️Colterm trebuie să achiziționeze un număr de 227.000 de Certificate CO2. Valoarea acestora în prezent este de 100.862.910 lei (la începutul anului valoarea era de aproximativ 80 mil., dar între timp, valoarea unui certificat pe piața bursieră a crescut și în opinia mea o să mai crească odată ce se apropie termenul limită de cumpărare, 30 aprilie 2023).
❗️Conform unui Raport întocmit de reprezentanții Colterm, în cazul în care nu se achiziționează, valoarea amenzii ar fi de 112.069.900 lei, reprezentând 23,03% din totalul creanțelor înscrise la acest moment în tabelul preliminar de creanțe al societății.
Cu tot cu această nouă amendă, Agenția Fondului de Mediu ar ajunge să dețină creanțe în cuantum de 391.658.364 lei, reprezentând aproximativ 80,50% din totalul pasivului Colterm (cele două amenzi aferente neconformării pe anii 2020, 2021, amenda care s-ar aplica pentru neconformarea pe anul 2022, plus contravaloarea certificatelor necesare pe 2022)!🤯
❗️Da, ați citit bine! Dacă cumva ați uitat, administrația Fritz a refuzat să achiziționeze aceste Certificate pentru conformarea pe anul 2020 și 2021, ce a avut drept consecință încasarea a două amenzi, astfel:
📌În 25.05.2021 amendă în valoare de 106.000.000 lei plus obligația de cumpărare a 201.463 Certificate CO2 – la prețul actual de 90 euro/ Certificat, înseamnă aproximativ 18 mil. euro!
📌În 05.05.2022 amendă în valoare de 71.862.921 lei plus obligația de cumpărare a 131.049 Certificate CO2 – la prețul actual însemnând aproximativ 12 mil. euro!
❗️Ce mi se pare extrem de grav și nu-i văd deloc bine din această cauză pe “salvatorii” sistemului de termoficare din Timișoara, este faptul că valoarea datoriei Mun. Timișoara către Colterm era mai mare decât valoarea de achiziție a acestor certificate și în 2021 și în 2022. Numai că, ce să vezi, “salvatorii” s-au făcut că plouă, nu au respectat Hotărârile luate de Consiliul Local sau le-au respectat cu întârziere și au făcut plățile când deja trecuse termenul limită de cumpărare a certificatelor, astfel că societatea a ajuns să fie amendată… De administrarea dezastruoasă a societății înainte de intrarea în insolvență nu mai zic nimic… si nici de modul în care municipiul și-a respectat obligațiile (altele decât plata datoriilor) și înainte și după intrarea societății in insolvență.
Și în acest an suntem în aceeași situație… valoarea datoriei municipalității către Colterm este mult peste valoarea certificatelor pe care Colterm ar trebui să le cumpere!
❗️În plus față de subvenția reprezentând diferența de preț și tarif la energia termică livrată populației (care se întinde la aproximativ 150 mil lei intr-un an) și achitarea pierderilor tehnologice induse (numai astea se ridică la aproximativ 85-88 mil. lei plus TVA), sunt șanse mari ca municipalitatea să fie nevoită să achite Colterm și suma de 67.840.130 lei, reprezentând banii primiți de la Guvern pentru acoperirea costurilor legate de achiziția de gaze naturale destinate producerii de energie termică in perioada 01.11.2021-31.03.2022.
❗️Cu acești bani, municipiul și-a achitat propria datorie la societate constând in plata subvenției diferență de preț și tarif la energie termică livrată populației, în loc să-i transfere conform destinației ce rezultă din Ordinul comun MF, ME, MDLP, respectiv pentru acoperirea costurilor legate de achiziția de gaze naturale.
Din aceste considerente, Colterm a emis deja factura fiscală pentru suma de 67.840.130 lei și solicită achitarea, prevalându-se totodată și de dispozițiile art. 3 alin 5 din OG 36/2006, sens în care au notificat autoritățile competente pentru recuperarea acestei sume.🤦🏻‍♀️„, a transmis Roxana Iliescu pe pagina sa de Facebook.
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. Cine plm a inventat certificatele de poluare ? Un kkt capitalisto shobolanesc ! Afara din uie !

  • Bai useristule, nu erati voi militanti pentru aer curat? pentru ecologie? Handicapatilor, cum adica e un bou ala care a inventat certificatele astea???? Asta era rostul lor, sa determine autoritatile sa ia masuri pentru energie verde, sa nu mai arda carbune poluant. Si ce-a facut DoNIMIC si gasca lui de hoti? Nimica baaah, doar gargara. mai un pic si se inchide sandramaua din cauza incompetentilor usr de la primaria timisoara si atunci sa te tii distractie, cand or sa ramaie scolile si spitalele in frig. cand or sa ne zica noua abonatilor colterm sa ne luam un treining in plus in casa. mortisorii vostri

   • Pai tu nu prea ai înțeles! Nu Robu cu administrația lui trebuia sa facă ceva ca să reducă ” ceva din decarbonizarea Coltermului”? Platesti doar certificatele? Nu a făcut nimic ci s- a îndatorat ca să plătească certificatele, ba prostovanul de Neamț nu spune cate datorii a lăsat pe spatele primăriei. Facturile alea plătite din banii de la guvern, nu erau, unele, restante încă din 2020?

   • Dar tot ei, acum la greu, (re)deschid in UE centrale termice poluante, pe are le sau nu le taxeaza cu certificatele verzi..
    Apoi, intro zi UE voteaza ca dupa 2035 sa nu se .mai fabrice mașinile cu combustibil clasic iar peste 3 zile D se opune categoric. S.a.m.d.
    Ședința continua!

 2. O alta initiativa care aproape sigur va fii fara succes, imi place cuvantul „apreciem” ca are de incasat …
  Tot asa ar putea Coltermul sa de-a in judecata si statul ca nu a primit bani de la ei …
  Vrajeli pentru PR si reclama de campanie…
  Insa chiar declaratia lor este cel putin de rasul curcii: „…nu dispune de lichiditati pentru a-si putea respecta obligatia…”, deci Colterm recunoaste public ca merge pe minus (in paguba) si ca cerseste bani pe unde poate !
  Iar factura postata pe este pentru subventii, pentru cei care nu stiu subventie = Ajutor bănesc nerambursabil acordat (de stat, de o organizaţie etc.) unei persoane, unei instituţii, unei ramuri economice sau întreprinderi etc. în scopul atenuării efectelor sociale ale modificărilor economice de structură.
  Deci nu este nimeni obligat sa plateasca o factura emisa pentru una sau mai multe subventii. Ce ar fii sa faca fiecare firma din TM o factura pentru subventii (adica pentru ajutor banesc) pentru situatia din pandemie si asa mai departe.
  Doar reclama si gargara politica.

  • Banii respectivi s-au dat in scopul de a ajunge la Colterm pentru achizitia de combustibil dar primaria i-a folosit pentru a-si plati facturile emise de Colterm si subventia pentru consumul populatiei. In concluzie nu s-au folosit in scopul pentru care au fost dati. Pe de alta parte Colterm are in continuare o organigrama incarcata si remuneratii semnificativ peste cele din mediul privat dar acolo nu se umbla deloc.

   • O sa aflam cu stupoare pentru unii ca nu este asa, cand se va verifica in acte (atentie nu din gura) pentru ce s-au dat banii!

 3. Nu e interpretare gresita a legii tinand cont de studiile de specialitate ale usereilor, juristilor etc implicati in tot procesul acesta, e clar deturnare/delapidare de fonduri. Daca Guvernul iti da suma X ca sa faci lucrul Y, nu poti face lucrul Z- avand in vedere cate reglementari sunt- e la mintea cocosului.

 4. Sa falimenteze odată să nu mai aud de ei! Înghit o grămadă de bani din bugetul orașului!

  • Gandire userista de gaina. Si scoala sau gradinita la care iti duci odrasla ramasa in frig din cauza incompetentei astora e ok? Spitalul in care iti tratezi bunica in frig are sa fie ok? Unde nu-i creier…nu-i si pace. Pastele ma-mii voastre de USR-isti prosti , nu v-a sculat nima la 3 dimineata, idiotilor, sa rezolvati dracului problema termoficarii? Cand mi-ati cerut votul aveati toate solutiile in capul Latcaului . Acum vi se frange

   • Își pun centrale termice (decât sa arunce banii pe geam mai bine cumpara CT. Ca o sa stea cineva in frig e doar o vrăjeala ieftină.

   • La mine în sat Nelu era prostul satului. Ti- ai ale bun nume. Ce ai tu mai cu usr? Chiar atât de îndobitocit ești ca să nu vezi ca psd+pnl este o mare mizerie?

 5. Roxana Iliescu incearca si ea ceva dar nu o ajuta nici mintea nici prietenii.
  Un articol lung cat o zi de post pentru a spune nimic. Adevarul e ca nu urmareste sa spuna ceva, ci sa faca circ, pentru ca e singura varianta cunoscuta de ea prin care poate sa se faca remarcata. Macar speculeaza corect ca printre timisoreni sunt cativa care iubesc circul, chiar si fara paine. Ii puteti citi mai sus, cum li se zvarcoleste creierasul in imensitatea cutiei craniene ramasa goala.

  Fritz face foarte bine ca transeaza problema Colterm. S-a lungit prea mult si a costat enorm, din banii tuturor dar de care beneficiaza doar unii. Nu e corect!

  Acum politicienii fara minte si solutii se catara pe prostia celor care asteapta pomana. In mod evident se merita unii pe altii. Meritam si noi sa platim pentru ei, prea mult am tacut si am inghitit nedreptatile. Eu nu vreau sa mai platesc.

  Mergi la vot!

  • Exact asta voi face eu, si ca mine si altii. Voi merge la vot ca sa scapam dracului de incompententii astia de la USR care ingroapa Timisoara, mai postacoe proasta ca noapte si veninoasa ca o cobra chioara. Nici n-ai citit articolul si nici daca l-ai fi citit, oricum nu intelegeai nimic. N-ai capacitatea, esti doar idioata ca toti colegii tai care posteaza pentru un kil de pufuleti si aplauzele gastii de hoti si incompetenti ai idolului vostru doNIMIC. Spre stiinta ta, iti fac dracului un rezumat ca altfel nu duce neuronu tau obosit, ca de creier nu poate fi vorba: tupeistii tai de sefi vor da cu subsemnatul pentru toate ilegalitatile. Si da, Timisoara nu va mai face a doua oara greseala sa voteze niste mincinosi jegosi si hoti

   • Relax, mai, Adrian. Baga un kitkat.

    USR va castiga votul cu siguranta dar as vrea sa castige cu o majoritate zdrobitoare, sa inteleaga toata lumea politica ca timisorenii sunt mai atenti si mai implicati ca oricand.

    Postez pentru un „un kil de pufuleti”? Adrian, anevrismule, postez pentru ca imi face placere.
    In orice caz, daca ar fi sa imi vand serviciile nu as face-o doar pentru apa calda si caldura, ca astia care se milogesc la fiecare articol, la fiecare vot.

    Apropo, e interesant ca penelistii si pesedistii nu stiu ce sa faca cu Colterm. OK, nu e interesant dar tac ca hotii in tufis. Strategia lor, in cazul foarte improbabil in care castiga primaria, e sa directioneze bugetul de investitii catre pomanagii Colterm.

    Spun ca sunt pomanagii pentru ca nu am auzit niciun abonat sa spuna ca ar fi cazul ca tarifele sa creasca macar cat sa acopere costul si cu ajutorul primariei sa salveze Colterm. Nu, ei vor pomana si daca e nevoie sa voteze cu ura si indiferenta fata de platitorii de taxe si impozite pentru schimbarea primarului cu unul care „fura dar ne da si noua”, asta vor face, vor vota fara sa tina cont de nimeni si nimic altceva.
    Pai, nu am iubire pentru ei.
    Sa inghete in case.
    DAR VAI, COPIII, SPITALELE SI SCOLILE!!! Exista solutii pentru asta, nu e nevoie de tot energofagul pentru asigurarea serviciilor esentiale.

    Adrian, tu ai mama, sora, fiica? Cu gura asta le saruti si le vorbesti? Sa iti traiasca frumos, sanatoase, ca au ce suporta.
    La multi ani lor!

    • Incredibil cat sunteti de imbecili, postacilor USR. Pomanagiilor! Sunteti aidoma sefilor vostri, mincinosi, jegosi, frustrati, fara scoala si cu mult timp liber, probabil in asteptarea unui post caldut la stat promis de idolul DoNIMIC. Stim, atat s-a putut. Abia astept sa dispareti in gaurile de sobolani pline de zoaie din care ati iesti, bai useristilor. TIMISOARA NU MAI VOTEAZA USERISTI, capisci, bai postac pe un kil de pufuleti??? Gata, ne-ati pacalit o tura, ne-ati tras-o de ne-au mers fulgii, acu plecati dracului in lada de gunoi a istoriei. Sunteti doar o adunatura analfabeta de hoti, de smecheri, de aroganti, de imbecili cu apucaturi de bischon, ca sa citez din sefu-to Ruben Latcau, mizerabilul pe care il trezea Donimic la 3 dimineata in campania electorala pentru ca stia pe dinafara cum sa rezolve situatia Colterm. De atunci toata gasca de hoti USR de la Primarie nu face deca furturi si gargara, angajari pe pile si incredintari de contracte de zeci de mii de euro membrilor de partid, neamurilor si prietenilor sugatori de strimfi usr.

     • Sa vina Lae inapoi, sa continue dezvoltarea in forta, sa darame odata si restul de garaje, mi-e dor de trioul Culita-Lae-Vasile.

     • Tu scrii mult dar degeaba. In afara de insulte, la care te pricepi cat de cat ca doar le repeti zilnic in fata unei oglinzi, nu ai absolut nimic de zis. Vai si amar. Faci risipa de oxigen aiurea.

     • Pomanagii sunteți voi cei care așteptați foarte sa vi se dea, fără sa dati nimic Pun pariu cu oricine ca dacă Robu rămânea primar multe dintre lucrările care împânzesc orașul Timișoara ar fi rămas blocate, asa cum e drumul ce leagă autostrada cu Timișoara, prin Dumbrăvița. De ce? Pentru ca el, mana sloboda, respecta dorințele psdistd, adică multe pomeni populiste, di ramanea cu facturile neplătite, după care rămâneau lucrări abandonate. Asa vreți voi și cu Coltermul o gaura neagra pentru bugetul local. De ce nu plătiți voi costul real al căldurii?

    • Maimuță opărită, scrii mult și de kk !!
     PNL nu a știut ce să facă cu mastodontul, da și pentru asta a fos ales un gunoi care cred că are cel mai pervers ADN dintre toate jigodiile politicii romanești și care a promis că că are soluții pentru COLTERM nu producerea unei pagube de 40 milioane de euro!
     Cât despre noul nandat fii sigură că il va face la Popa Șapcă pentru abuz in servuciu!

 6. Timisoara voteaza USR!

  Cei care nu isi permit sa plateasca apa calda si caldura sa aplice pentru ajutorul acordat de guvern celor aflati in dificultate.
  Cei care au masina la scara( altii cate doua) si posteaza pe Insta din vacante sa nu mai beneficieze de subventii din banii tuturor.

  • EU am votat dar promit sa nu mai votez veci cu prostii astia de la USR. Coltermul nu alimenteaza numai clienti casnici ci si scoli, spitale, institutii. Cei care isi doresc sa falimenteze Coltermul nu sunt decat niste bieti imbecili, indiferent de preferintele lor politice.

   • Eu am votat USR și promit ca data viitoare o sa conving familia și prietenii sa voteze USR in anul următor, ca să crape ranza în cei postează împotriva lor.

  • Tu te crezi Timișoara

 7. N-am Colterm, nu-mi fac griji

 8. Ați auzit ca pana in 2030-2035 in UE va fi lnterzisa folosirea centralelor de apartament (pe gaz) ptca polueaza mai intens decat centralele de zonă (moderne).
  Ce veti guita atunci?
  Cereti studii de fezabilitate in acest sens si nu ptr creșterea firelor de iarbă:”

  • Nu există o astfel de interdicție. Sunt propuneri ale Comisiei Europene (RePowerEU) de interzicere a montării lor la locuințele noi. Și este doar o propunere, deoarece deși sunt unele state care au inițiat ceva în acest sens, altele se vor opune categoric. Și știți că nu se poate lua nicio decizie în UE fără unanimitate.

 9. Auzim de aproape un an ca nu va fi caldura in iarna 2022-2023. Radu Toanca ne zicea ca falimentul e iminent, Roxana Iliescu ne-a aratat ca se ard bolovani acolo, PNL-ul zice ca n-au contracte pentru carbune, PSD-ul ne-a explicat in fiecare luna ca mai sunt stocuri doar pentru shpe zile, apar acuzatii ca banii de la guvern au fost folositi pentru plata facturilor restante din trecut (in loc de ?). Aproape a trecut iarna. Poate e cazul sa va ganditi cu ce texte veniti in sezonul urmator, ca mai sunt doar cateva luni pana in toamna urmatoatre.

  • ei nu gandesc , textele vin pe copy paste de la partid. din fericire bula lor e mica de tot

  • Nu ma intereseaza retorica niciunui partid. Insa nu pot sa nu observ ca de cand a venit Fritz la adminstrarea orasului nostru, datoriile Colterm au crescut ingrijorator si Coltermul a si intrat in insolventa. Fritz si USR, la fel cu altii, nu e etern…ma intereseaza ce ramane in urma lor dupa ce pleaca de la putere. Ceea ce observ eu ca simplu cetetan ma face sa cred ca toti banii pe viitorii cinci-sase ani ai orasului vor merge numai catre acoperirea datoriilor facute de acesti aventurieri si dezvoltarea orasului va stagna. Atata tot.

   • Incepe sa puta /sa fie ceva” putred in Danemarca”.
    Dilema? Vor zangani si … -le?
    Sau este vorba doar de un nou capitol de bârfe de C.E.a.C.

  • Gata? Ai facut kilu de pufuleti de la USR pe ziua de azi, postace? Sau vrei sa faci de doua pungi si mai stai. Stiu ca e chin pentru tine sa scrii in limba romana, cat de cat alfabetizat, dar transmiteti la partid la idioata aia de Alina Popa sa va trimita in mai multe formate sa nu rada lumea de ganditorii de texte cu zoaie anti PNL si AUR (ca PSD-ul am vazut cum il lingeti in cur cu tot cu Freddy precenu lu Fritz:)))) Deci, folositi dracu un creier sa compuna mai multe mesaje ca va rade lumea :)))) USR=ADUNATURA DE IMBECILI ANALFABETI S-au prins timisorenii, in 2024 mereti la lada de gunoi a istoriei, golanilor

   • La lada de gunoi a istoriei nu poate merge un partid tânăr susținut de tineri. Acolo e locul pentru psd+pnl. Cat despre analfabetism, ar fi bine sa te uiți la cei care postează împotriva usr. Vei vedea unde sunt cei mai mulți cu grave probleme de instruire.

    • Dixit „Un nou geniu al politicii europene”.

  • Mila mi=e de postacii USR, slabi de minte, care nu inteleg nimic din ceea ce citesc, care habar nu au ce inseamna insolventa, ce e ala faliment, cum functioneaza institutiile statului, etc. Ei stiu doar sa imprastie texte imberbe gata scrise de alti analfabeti, la fel de prosti si ignoranti, pusi pe functii de PR la partid. Trist, foarte trist. Sa combati orice doar cu sintagma „ba p-a ma-tii” este exact chintesenta idealului de retardat USR care nu poate gandi cu capul lui pt ca are IQ-ul sub nivelul marii, iar viata lui se invarte in corporatia unde copiaza orice laba de sef care are un neuron in plus . asta e nivelul USR, adunatura de imbecili si maimute ghidonate de o gasca de hoti

   • Ca ești limbut, am constatat, dar ca aj avea un IQ foarte ridicat, nici vorba Dupa limbajul care l- ai folosit, mai degrabă arati o proasta educație. Nu or avea, aia pe care- i denigreze tu, un IQ mai mare decât 145, dar sigur mulți îl au mai mare decât al tău, care, cu toată îndârjirea pe care o manifești pe aici, nu cred ca depășește cu mult suta. Fii mai indulgent cu cei pe care nu- i cunosti! Putina modestie nu ti- ar strica, căci deocamdată imprastii cu obrăznicie numai zoale.

    • IQ 145!!! Cred ca este vorba de tensiunea arteriala. La nivel de IQ oprește-te la max 100, altfel, .???

 10. Tic-tac…tic-tac…

 11. Banii vostri pentru subventie au fost redirectionati pentru promovarea diversitatii sexuale. La vara ne vom permite financiar un frumos festival Pride.
  Trebuie tot romanul sa inteleaga ca idea invechita, de convietuire a unui barbat cu o femeie, e depasita. Normal este sa traiasca 2 barbati impreuna. Sau 2 femei impreuna.
  Eu in 2024 tor USR si tot pe Fritz il voi vota !

 12. Timisoara voteaza USR!