Deturnare de fonduri in administratia Fritz? O parte din subventia de la Guvern pentru ajutorarea populatiei, ‘bagata’ in pierderi tehnologice ale Colterm, iar aproape 10 milioane de lei, ‘pierduti’ in facturi gresite ale Societatii de Termoficare. Ce a descoperit Curtea de Conturi la Primaria Timisoara

TIMISOARA. Guvernul a trimis la Primaria Timisoara sume istorice pentru ca abonatii Colterm sa nu se trezeasca cu facturi uriase iarna trecuta, dupa ce in decembrie, administratia Fritz a dublat pretul gigacaloriei.
Pentru protectia timisorenilor abonati la Colterm, Guvernul a stabilit o schema de compensare, iar Ministerul Dezvoltarii a alocat Primariei Timisoara 67.840.130 de lei reprezentand subventii aferente consumului de gaze naturale in perioada noiembrie 2021 – 31 martie 2022, tinand cont si de cresterea pretului la gaze la nivel mondial.

Un control al Curtii de Conturi la Primaria Timisoara, incheiat in iulie, a scos la iveala decizii halucinante.

Ca sa incaseze subventia Guvernului alocata Primariei Timisoara, de 67.840.130 de lei, ce-a facut Colterm? A emis facturi catre municipalitate in care a inscris gresit si Taxa pe Valoarea Adaugata. Astfel, TVA-ul la o asemenea suma se ridica la 9.735.253 de lei.

Or, Codul Fiscal prevede ca doar „subventiile legate direct de prețul bunurilor livrate și/sau al serviciilor prestate, se includ în baza de impozitare a taxei”.

Cu alte cuvinte, subventia de la bugetul de stat pentru acoperirea cresterii pretului gigacaloriei in cuantum de 50% din diferenta rezultata intre pretul de achizitie al gazelor naturale si pretul plafonat de 0,250 lei/kWh, trebuia virata de Primaria Timisoara in contul Colterm, iar aceasta nu trebuia sa emita facturi cu TVA.

Prin aplicarea gresita a TVA, practic, s-a creat o ‘gaura’ de aproape 10 milioane de lei, suma ‘pierduta’ din sprijinul financiar de la bugetul de stat pentru Timisoara.

Practic, Primaria trebuia sa functioneze ca un intermediar: a primit banii de la Guvern si trebuia sa-i dea mai departe Colterm, in baza legii, cerand doar acte justificative societatii de termoficare pentru cheltuieli, si nu facturi purtatoare de TVA.

Subventia de la Guvern pentru populatie a mers si in… ‘pierderi induse tehnologic’ la Colterm

Mai mult, banii, 67.840.130 de lei, au fost utilizati in totalitate pentru achitarea facturilor emise in 2022, in valoare de 52.802.405 lei, precum si pentru o factura din 14 decembrie 2021, de 15.037.725 lei, ca sa acopere pierderi tehnologice induse aferente anului 2020.

Potrivit inspectorilor Curtii de Conturi, aceasta inseamna incalcarea Legii 259/2021 care aproba OUG 118/2021 privind schemele de compensare, „subventia nu a fost alocata Colterm pe baza documentelor justificative transmise Ministerului Dezvoltarii, in fapt, Primaria procedand la achitarea, pe baza de facturi emise de Colterm, a contravalorii pierderilor induse tehnologic aferente anului 2020, respectiv la achitarea contravalorii ‘subventiei diferenta de pret Energie Termica facturata populatiei pentru luna ianuarie 2022’, stabilita in baza deconturilor prezentate„, se arata in procesul verbal intocmit la finalizarea controlului de catre Curtea de Conturi.

Primaria Timisoara si-a ‘acoperit’ propria subventie cu cea de la Guvern

Auditorii atrag atentia ca, pe langa Codul Fiscal, a fost incalcata si legea contabilitatii.

Pe cale de consecință, procedând astfel, respectiv la achitarea contravalorii facturilor emise având ca obiect „energie termică livrată populației”, și nu la virarea în contul producătorului pe baza actului normativ care a prevăzut acordarea subvenției în sumă de 67.840.130 lei, de la bugetul de stat, cu titlul de „SUBVENȚIE” cu scopul acoperirii costurilor legate de achiziția: de gaze naturale, destinate producerii de energie termică în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, respectiv în vederea asigurării continuității activității”, la nivelul operatorului de termie, valoarea totală a subvenției acordate de 67.840.130 lei a fost diminuată cu contravaloarea taxei pe valoarea adăugată înscrisă în facturile emise, în valoare totală de 9.735.254 lei, care, – achitată producătorului de energie termică, pe bază de facturilor emise de acesta, intră sub incidența prevederilor Codului Fiscal privind taxa pe valoarea adăugată.

În concluzie, UATM Timișoara a utilizat subventia acordata de la bugetul de stat, în sprijinul exclusiv al autorității locale, de compensare a efortului financiar al bugetului local (subvenție la energia termică livrată populației, aprobată prin HCL) și nu pentru acoperirea exclusivă a costurilor legate de achiziția de gaze naturale destinate producerii de energie termică în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022„, explica auditorii Curtii de Conturi.

Adica, administratia Fritz a luat banii de la Guvern si i-a folosit pentru acoperirea subventiei pe care o dadea Primaria Timisoara de la bugetul local in fiecare an ca sa mentina un pret redus la gigacaloria facturata populatiei.

Inspectorii au cerut clarificari pe marginea celor constatate, insa primarul Dominic Fritz nu le-a prezentat niciun punct de vedere.

Organele de control urmeaza acum sa stabileasca daca la mijloc este vorba de o deturnare de fonduri sau e doar rezultatul interpretarii gresite a legii.

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. Ma minunez cite lucruri istorice face guvernul asta pentru timisoreni!
  Voi, presa nu v-ati saturat de lins ?

  • la cati bani baga in ei, mai au de lustruit. iti dai seama cat costa minim un articol pe zi?
   macar prietenii lor de la tion au decis sa puna (P) la articole. astia o dau inainte tot asa, ca nu se prinde nimeni

   • dar voi postacii useristi pupincuristi cat luati pe comentariu?

    • 6000 de euro pe luna. De la corporatie.

  • Ce vina are Fritz? Securiștilor…

   • Poate imi explica si mie cineva de ce banii au fost dati primariei daca erau pentru Colterm si nu direct Coltermului…
    Si inca ceva pentru cei care nu au citit acea lege si doar au dat din tastatura pe aici.
    In actul normativ spune ca banii sunt pentru, atentie: SUBVENȚIE, dar nu se specifica clar ce inseamna acea subventie si duca cum se va dovedii mai tarziu nimeni nu va fi tras la raspundere pentru ca acel act normativ este redactat prost. Pentru ca subventie este si subventia oferita de primarie populatiei, la fel cum este si subventie pentru achitare datorii si tot asa…
    De ce nu ati trecut aici si actul normativ sa vada lumea ce scrie in el.
    Insa cei de la Opinia TM sunt pro PSD, PNL deci …

    • Ce sa-ti explice tie, postac USR prost ca noaptea, ca oricum nu intelegi nimic. Mai departe de titlu, imi pun gatu’, ca n-ai trecut, ca asa vi-s voi astia de n-ati citit decat meniurile din birturi la viata voastra… Ce sa-ti explice tie cum se dau subventiile de la bugetul de stat, ca tu acu auzi prima oara de asa ceva. Nu duci mai mult de muje PSD si PNL. Atata-i neuronu tau. Ce job de kkt poti avea la USR, numa sa stai pe saituri sa scrii tampenii. Mai bine opreste-te ca-ti faci mai tare de ras sleahta de incompetenti care te pun sa postezi. Nu faci decat sa semnalizezi cat sunteti de prosti. Ba, da prosti gramada, ba.

    • După ce că esti Full Idiot te si bagi in seamă ca un veritabil dulcolax !! Din ăştia are nevoie Drulău!!!😂😂😂

   • Fritz poate fi acuzat, fiind ordonatorul de credite. Dar are serviciu financiar-contabil, serviciu juridic, nu este așa ușor. Dar asta cu băgatul banilor în buzunar nu este așa. Poți crea un prejudiciu și fără să furi. Și fapta tot se pedepsește.

    • Cred ca se va pune ” BATISTA PE TAMBAL ” ca de obicei daca era vorba de o baba care vinde patrunjel imediat era executata si condamnata.Dar cand este vorba de un FRITZ,un ILIESCU dureaza 30 si ceva de ani. Doar asta este demogratia

 2. Dar dragi Timisoreni.Si eu la varsta mea trebuia sa imi intemeiez o familie.Conditia pusa de prietena mea pe atunci a fost sa am un serviciu stabil nu somer si am optat sa fiu primar, Sa am o locuinta decenta asa ca am cumparat o vilisoara de 300000 de euro. De unde sa am eu bani sa indeplinesc aceste criteri trebuia sa iau de undeva.Dar Timisoreni bate iarna la usa si eu am inceput demersurile pentru caldura de la iarna” GUVERNUL NU AJUTA TIMISOARA,GREAUA MOSTENIRE mai platim facturi din 1994,PSD si PNL ul ne SABOTEAZA

 3. Sa vina Robu ca taie el padurile si le ardem la Colterm .

 4. Fritz, mai poti ? Atata competenta ( inca si germana ) nu s-a mai vazut pe aici. Dezastru.

  • Sa fie vorba de incompetenta, ar fi un lucru. Dar bag de seama ca ar fi defapt hotie, nemteasca sau nu.

   • Sa nu jignim, oamenii de la USR au principii : doar altii sunt „penali”, USR-istii sunt holistici. Si pentru USR-isti preotii din biserici „behaie”, arhitectul sef Almajan aproba, dar nu se intampla nimic, nu exista consecinte. Pentru ca romanii sunt mai prosti si nu iau atitudine.

 5. Nu iti fa griji ca pleaca si ramaneti voi, localnicii aia pur sange amestecat, sa muriti de frig. Oltenii intotdeauna pleaca unde le este mai bine.

 6. Multumim Opinia PSD pentru aceste stiri . Hai ca va asteptam pe voi la primarie sa vedem ce analfabet scoateti la lumina .

 7. saraci Userei se vede ca nu au scoala vietii cum se deturneaza fonduri , pai sa vina la PSD/PNL ptr un training ca asta fac de 30 de anii .

 8. Terminati cu prostiile!

  Fritz&USR nu fura! Ei fac improvement! Reabiliteaza, restructureaza! Ei gandesc ! Dar noi nu intelegem avansul tehnologic al partidului LGBT+

  Poezia e cheia ! Cititi !

 9. ,,Spanzurati-l ,, de-i misel…zicea un poet roman..Dar ..mai citeste cineva poezii?😰😰😰

 10. Dominic nu are nicio treaba cu prostiile de la Colterm. Au CA, au administrator special… un userist de la Giroc (originar din Olteania) care e si expert contabil….Ar fi cazul ca trepadusii de partid (in acest caz USR) sa raspunda pentru proasta gestionare daca Latcau nu a fost capabil sa se trezeasca la 3.

  Sau raspunde primarul pentru prostiile unei grupari care au salarii cumulare de peste 100.000 ron (contabili, directori, CA, administrator special)?

  PS: se simte jocul politic si miroase rau a dudestii noi in toata povestea asta.

  • Din nefericire pmt in frunte cu XYZ se dezice in permanență de obligatiile unei primarii, si anume „gospodărirea integrată a orașului”.
   Sigur este mai ușor sa ” prepari ” studii de fezabilitate, … ș-apoi să aștepți ca Bunul Dumnezeu să le realizeze și în final sa vina „greaua moștenire”
   Ma gândesc cu „groază ” cum ar arata Timișoara dacă 1ntre 1870 și 1920 ar fi fot condusa de specialiștii de szi.

 11. Mai mai ce s-au activat postacii USR-isti!
  Cum apare un articol despre „patronul” LGBTQ+-= se activeaza toti pe „consultantza” :)))
  Te apuca rasul nu alta, incredibil cum lingeti la dos….
  Stim poezia.. PSD e de vina, forever.
  Cand furati voi is altii de vina, bineinteles!

  • Concret, ce s-a furat ?! Banii aia nu erau pentru Colterm și au ajuns tot la Colterm ? Subvenția nu era pentru caldura? A furat cineva vreun leu ?

   • Concret, voi postacii USR sunteti prosti ca noaptea, nu intelegeti absolut nimic, habar nu aveti sa cititi o lege si mai si semnalizati ca sa va aparati idolul penal. O sleahta de tampiti

    • vorbesti de prostie tu un postac pesedist analfabet ….dute dreaku de fomist .

     • cum ziceam, asta-i nivelu USR-istilor. Analfabeti si agresivi

    • Vai, dar ce bine ca știm acum, toți luminatii, specialiștii, deștepții , intelectualii, s-au strâns la USL , de aia ne merge asa de bine și suntem doar la 3 pași de falimentul țării. Bine ca va avem pe voi, ne salvați și pe noi, astia prosti ca noaptea.

     • Se vede treaba ca toti semianalfabetii s-au strans la USR. Aia e clar. Cand n-ai dat pe la scoala, cand pui virgula intre subiect si predicat si te scremi sa scrii doua fraze pline de greseli, nu poti fii decat USR-ist. Si da, sunteti prosti ca noaptea

   • Banii erau pentru subventie gaz. Adica sa poata cumpara gaz.
    Fritz a zis ca sunt banii lui de subventie si coltermul sa se descurce cu gazul.

 12. Sunati-l ma pe Latzcau, ca stie el ce s-a intamplat acolo.

  • Nu se poate din doua cauze. Nu stie decat noaptea la 3, pe de o parte, iar pe de alta noaptea inchide telefonul.

 13. Tion cenzureaza comentariile critice la adresa USR, ca tot am vazut undeva mai sus ca pomenea cineva despre ministerul adevarului (aka Tion). Din fericire pentru noi nu are cum sa cenzureze realitatea.
  Voi va dati seama ce “transparenta” si “compententa” colcaie prin primarie? O sa pocneasca rau buba!!!

 14. bine zicea Gabi Firea …suntem prosti dar multi !!!
  Hai noapte buna Romania . Votati cu capul nu cu burta .
  Nu va ajuns 30 de ani ? se pare ca nu .

  • Asta suna mai mult ca “de ce nu ne lasati sa furam si noi?”

   • Si ce ai scri tu @Opiniator suna a recunoastere ca furati de 30 de ani si tot nu va mai saturati…

    • Voi santeti pe modelul „voi ati furat 30 de ani … acuma e randul nostru asa ca ciocu mic”.
     Sa imi spuna cineva daca a vazut vreodata vreun proiect de dezvoltare facut de vreun USR-ist de la primarie.
     Zero barat… ba chiar dupa voi va ramane tot cu minus…

    • Supoziție de postac, @fotbal1!!! Și o gândire câte imi dovedește încă odată, deși era clar, ca USR a devenit un partid ca toate celelalte partide vechi. De gașca, de interes. Dar mai mic și mai inutil.

  • mie imi ajunsese si i-am votat pe astia de la USR si uite ca-s mai rau ca ailalti. Gata, n-am ce sa mai caut la vot, mi-am luat-o in freza pentru ultima oara. Deja perseverenta e vecina cu prostia. Am pus stampila pe o gasca de hoti, nu-i nicio diferenta cu USR. orasul arata jalnic, astia-s doar cu ochii pe ciolan, si-au bagat toate pilele prin primarie si consilii de administratie si pe unde s-o mai putut, isi dau contractele intre ei ca la hora penelista, acu vedem ca pocneste si buba de la Colterm unde n-au avut nici cel mai mic habar de ce au de facut, desi mie asa mi-au spus cand au venit in parcul padurice sa-mi ceara votul.. ce mai, nu s-a schimbat nimic, ba parca-i mai rau. DUca-se de unde or venit cu totii.

 15. brontozaurii din primarie de care a vrut sa scape fritz au comis-o din nou. nimeni nu-i poate da afara oricat de prosti ar fi

  • De dat afara nu il vor da dar de bagat inauntru sigur ,….va sunt numarate zilele lipitorilor

 16. cum era sloganu ala? „fara hotie la primarie”? lol. la fel ca aia cu „fara penali in functii publice”. latcau, ce parere ai?

 17. Mai puteti cretinilor? La 50 de bani pe comentariu o sa va ia un mileniu sa va apropiati de gaura pe care au facut-o sefii vostri incompetenti intr-un an.

  • Prostia nu are limite. A zis-o chiar Einstein!

   USR e fara limite !

  • Iti dai seama ce greu isi castiga pita necajita postacii USR???? La 50 de bani /comentariu idiot? Vai de steaua voastra, prostai si saraki. Sperati si voi ca atuncea cand veti atinge 1000 de postari va da si voua Fritz o sinecura, un fotoliu caldut intr-un CA, sa luati 3000 de lei pe o sedinta lunara in care doar sa cascati gura? Alea-s pentru „preceni”, bai, fraierilor. Voi o sa faceti foamea tot dupa tastatura… Hai, bagati, bajeti, bagati!!!! :))))))))))))))))))))))))))))))))

 18. 10milioane de Roni sunt 2,2 milioane de euro imensa suma ca sa i se piarda urma !!!

 19. Care deturnare de fonduri…..zici ca a plecat Fritz acasa cu baniii….
  iar v-au platit PNListii sa scriti articole la comanda ?

  • Alex Doamne fereste dar cine a spus asa ceva? Cum sa plece ‘IDOLUL TAU” FRITZ cu bani acasa.A investit bani in imobiliare. Dar din ce crezi ca a cumparat „MODESTA” vila de 300000 euro din salariul lui de primar nici in functie de 2 ani?

 20. cea mai mare deturnare – au luat din banii pentru Colterm si i-au dat la … Colterm

 21. Repet la nesfârșit, nemți sunt printre mai hoți din toată EU, și domnul Fritz este dovada

 22. Cine-au îndragit strainii,
  Mânca-i-ar inima câinii,
  Mânca-i-ar casa pustia,
  Si neamul nemernicia!

 23. Daca votezi un politician nou si te minte, poti spune ca te-a inselat. Daca votezi un politician vechi care te-a mintit deja, esti un idiot. Uie OT.

 24. LISTA CU POSTACII USR pe facebook, majoritatea conturi false, grosolani, chiar nesimtiti in exprimare, habarnisti, semianalfabeti, mincinosi, te fac albie de porci daca indraznesti sa iti spui parerea despre dezastrul din oras sub administratia Fritz. Daca ati fost atacati si de altii pe retelele sociale, completati lista!

  Alin Cojocaru
  Sofi Baciu
  Alina Popa
  Andrei Vacaru,
  Andrei Vatavu
  Alexandra Doda
  Fieger Rudolf
  Valentin Pokus
  Daniela Daramus
  Mircea Octavian Parau
  Claudia Vass
  Cosmin Varlamov
  Vio Natura
  Ionut Gabriel Dragut
  Vlad Baranga
  Mihai Petru
  Loredana Nedea
  Ella Jebelean
  Elvira Popeti
  Lucian Linte
  Ionut Ionut Radoi
  Gabriel Amza
  Mihai Dan Popescu
  Michaela Grecescu
  Clothaire Ant
  Daniel Pojoga
  Emilia Horvath
  Chris Wolfman
  Ernst Palmert
  Cristian Fitz
  Tiberiu Lazea
  Nica Simona
  Rodica Tenche
  Marioara Chira
  Alex Cioroianu
  Renate Lauremann
  Sebastian Sterian
  Leoni Andrei
  Paula Herac
  Gaspar Eva
  Pojoga Daniel
  Mihail Petrescu
  Alex Luques
  Andrei Carson
  Teodora Ludmila Fieger
  Panturu Angelica
  Ioana Fatol
  Dorina Popescu
  Gabriel Adrian Samfira
  Andrei Boso
  Cristi Duderino
  Samuel Terigariu
  Ionela Varga
  Melissa Ethan
  Gabriela Pantirasu
  Irina Moise
  Elena Vatca
  Adriana Bacescu
  Bogdan Marius Barb
  Adrian Cucu
  Luca Rednic
  Monica Potcovaru
  Virgil Desparateanu
  Mihaela Macovei

 25. E liber la comentarii?