Colterm are carbune pe stoc pentru 11 zile la Timisoara, in acest moment. Anunta ca n-a incheiat nici acum un contract pentru gazul cu care sa arda combustibilul in februarie – martie. Merge pe furnizor de ultima instanta

TIMISOARA. Un nou raport al Colterm la inceput de ianuarie, in plina iarna in care vremea este de un real ajutor companiei de termoficare, date fiind temperaturile foarte ridicate in aceasta perioada.

CITESTE SI: O firma abonata la contracte pe bani publici face cu 40.000 de euro Studiul de Fezabilitate pentru parcarea supraetajata dintre blocuri la Gara de Nord din Timisoara 

Reprezentantii Colterm anunta ca in acest moment au pe stoc carbune pentru 11 zile, in conditiile in care arde cam 1000 de tone zilnic sa incalzeasca orasul si sa asigure apa calda abonatilor, dar ca aprovizionarea continua.

Inceputul de an ne-a gasit cu un stoc de 11.338 tone carbune, in conditiile unui consum mediu de 1.000 de tone/zi. Cantitatea totala achizitionata in intervalul iunie 2022 – ianuarie 2023 este de 88.195 tone de carbune, la care se adauga stocul de la finalul sezonului anterior de incalzire, de 6.084 tone. in total, 94.279 tone carbune, din care 82.941 tone au fost, pana acum, consumate„, transmit reprezentantii companiei de termoficare.

Acestia precizeaza ca nici pana acum furnizorii de gaz nu s-au inghesuit sa incheie vreun contract cu Colterm. Numai ca sa arda carbunele in luna ianuarie e nevoie de 66.000 MWh, dar inmagazinat mai avem mai putin de jumatate.

De asemenea, la finalul anului 2022, stocul de gaz inmagazinat era de 29.000 MWh, cantitate din care, in cursul lunii ianuarie 2023, se vor consuma 11.000 MWh. Precizam ca intreaga cantitate de gaz inmagazinat este achitata complet, iar pentru necesarul pe luna in curs (aproximativ alti 66.000 MWh) s-a platit in avans jumatate, iar cealalta jumatate a fost agreata cu furnizorii pentru a se achita in transe.
Din totalul cantitatilor de gaz necesare pentru acest sezon, avem inca o parte necontractata. tinand seama de cele de mai sus, raportat la platile efectuate pentru luna ianuarie a.c., cantitatea inca necontractata este de aproximativ 40.000 Mwh, cantitate necesara pentru perioada februarie – martie 2023 si care, in absenta incheierii unor contracte, va fi consumata in baza contractelor cu FUI (furnizor de ultima instanta), la fel cum am facut si in lunile anterioare„, transmite Cristian Amza, administrator special al Colterm.

Va reamintim, luna viitoare se va calcula numarul de certificate de poluare pe care Colterm va trebui sa le cumpere pana in 30 aprilie. In caz contrar, administratia Fritz va incasa si cea de-a treia amenda. Primele doua, inca neplatite, sunt de peste 35 de milioane de euro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Las ca nu mai vine iarna …. stie sefu ce stie !!!

  2. Revolutia bunei guvernari a unui „neamt”