Cine va putea face interceptarile? Raspunsul ministrului Justitiei, la Timisoara!

TIMISOARA.  Faptul ca interceptarile vor putea fi facute de catre politisti si de catre procurori se va reglementa printr-o Ordonanta de Urgenta, a dezvaluit Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, la Timisoara.

Pruna a mai spus ca are semnale ca decizia CCR va fi una „maximala” in ceea ce priveste interceptarile.

Suntem in situatia in care inca nu avem o decizie a Curtii Constitutionale. Avem un comunicat de presa si avem semnale ca va fi o decizie maximala. Ceea ce poate si trebuie Guvernul sa faca este ceea ce am spus acum o saptamana. Romania nu isi permite sa aiba niciun fel de hiatus in momentul cand aceasta decizie a CCR se citeste in plenul Curtii se publica si momentul in care se adopta un act legislativ. Eu ca ministru alaturi de toata societatea plec de la premisa ca o decizie a CCR trebuie respectata insa pe de alta parte promovez o Ordonanta de Urgenta care este un act cu putere de lege si este singura modalitate prin care putem sa ne asiguram ca o astfel de sincopa intre momentul adoptarii deciziei si a punerii in acord a normei cu cerinta CCR se realizeaza. Asta am sa fac, am discutat deja cu reprezentantii parchetelor, cu Ministerul Public in general pentru ca as dori sa precizez ca nu DNA este afectat cu precadere, ci si DIICOT si Parchetele”, a declarat ministrul Justitiei.

bilant-curtea-apel

Raluca Pruna a mai spus ca intreg Ministerul Public este afectat si ca este necesara o dezbatere publica.

Plec de la premisa ca intreg Ministerul Public este afectat de aceea am avut discutii inclusiv cu procurorii sefi de la DNA si DIICOT, cu SRI pentru ca SRI are aceasta infrastructura. Eu ma astept sa urmeze o dezbatere de societate, societatea trebuie sa decida daca poate, daca are mijloacele financiare pe care noi le estimam la in jur de un miliard de euro, resursele financiare pentru a duplica aceasta infrastructura sau daca nu cumva se poate folosi in continuare aceasta infrastructura care exista la acest moment in cadrul SRI. Noi anticipam ce va spune CCR si incercam sa ajustam. Nu pot face mai multe comentarii pentru ca nu avem o decizie a Curtii”, a mai declarat Pruna.

Ministrul a mai declarat ca in Ordonanta de Urgenta se va prevedea ca politistii si procurorii vor putea face interceptari.

Importanta nu este infrastructura, ci important este cine o foloseste. Evident ca aceasta este solutia care va fi avuta in Ordonanta de Urgenta (ca politistii si procurorii sa poata faca interceptari – n.r.) pentru ca o asemenea infrastructura, chiar daca am avea un miliard de euro nu am putea sa o cumparam in 24 de ore. Aceasta va fi solutia tranzitorie pentru a raspunde unei situatii de maxima urgenta urmand sa avem o dezbatere de societate”, a precizat ministrul.

Raluca Pruna a mai spus, de asemenea, ca ”suntem obligati si o vom face, este singura solutie, sa folosim infrastructura asigurandu-ne ca personalul este abilitat de a face cercetare penala”.

Curtea Constitutionala (CC) a decis, marti, ca prevederea din Codul de procedura penala potrivit careia supravegherea tehnica poate fi efectuata de ”alte organe specializate ale statului” decat organul de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei este neconstitutionala.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...