Noutati :

Cea mai simpla metoda de a ne reabilita termic locuinta sau de a ne lua centrala: economisim si luam si bani de la stat!

7 decembrie, 2012 - 11:05 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ECONOMIC
0

TIMISOARA. Timisorenii care vor sa-si reabiliteze termic imobilele sau sa investeasca in renovarea locuintei au la dispozitie un sistem destul de simplu. Putem economisi in fiecare luna, iar cand adunam ceva fonduri ne putem lua credit in lei pentru a ne renova casele. Dobanda e de doar 5 la suta, iar perioada de creditare e de 15 ani.

In Timis s-au incheiat deja 10.000 de astfel de contracte. Doua banci lucreaza cu acest sistem. Practic, economisim in fiecare luna cate un banut din salariu, atat cat putem, iar an de an, statul, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale, ne da inca 25% din ce-am adunat. E ca o prima de la stat, care nu poate fi mai mare de 250 de euro in fiecare an. Pe langa asta, si banca ne mai da ceva bani.

Sistemul de economisire-creditare este la indemana tuturor. Singura conditie ca sa beneficiem de el este ca banii de acolo sa ii folosim cu scop locativ, adica sa ne renovam locuintele, sa le reabilitam termic sau sa ne punem o centrala, parchet, gresie sau faianta. Atentie, insa! Nu putem sa ne cumparat lucruri mobile cu acesti bani. Asadar, mobila iese din discutie.

„50 la suta din locuintele din Romania, care sunt proprietate privata, necesita imbunatatiri. La acest sistem de economisire creditare judetul Timis are cele mai bune rezultate din tara. Majoritatea clientilor nostri au intre 50 si 60 de ani, iar economiile medii sunt de 3.400 de lei pe an, se apropie de pragul de 1.000 de euro la care putem avea randament maxim”, ne-a spus Diana Engler, specialist bancar.

Cand adunam jumatate din suma de care am avea nevoie pentru o investitie, putem lua si creditul, cu o dobanda in lei de 5 la suta. Perioada de creditare este de maximum 15 ani, asa ca s-a dus vremea creditelor luate aproape pe viata.

Fondurile adunate prin acest sistem pot fi folosite si pentru refinantari de credite ipotecare sau imobiliare. Mai mult decat atat, dupa 5 ani, putem lua credit si pentru alte nevoi.

In primii 5 ani de economisire insa, este obligatoriu ca banii sa fie folositi in investitii locative. Aici intra si achizitiile de teren, de locuinta, reabilitare termica, achizitie centrala, panouri solare si altele.

Potrivit specialistilor, marea majoritate a contractelor iscalite in Timis au fost incheiate pentru economisire. Cei care decid sa foloseasca banii economisiti au 2 ani la dispozitie sa justifice – prin facturi si chitante – ca banii au fost folositi in scop locativ, iar cei care iau si credit din banca prin acest sistem au la dispozitie 6 luni pentru a dovedi destinatia banilor.

Acest sistem este originar din Germania si din Austria, insa se foloseste si in Cehia, Slovacia sau Ungaria. In Austria, peste 65% din populatie il foloseste.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...