Noutati :

CCIAT a „absorbit“ aproape 20 de milioane de euro din bugetul UE! Cele mai multe proiecte europene sunt finantate prin POS-DRU 2007-2013

11 decembrie, 2011 - 01:30 PM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: ECONOMIC
0

TIMISOARA. Echipa de consultanti ai Camerei de Comert, Industrie si Agricultura din Timisoara a elaborat proiecte europene in valoare totala de aproape 20 milioane de euro, majoritatea fiind finantate prin Programul Operational Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU) 2007-2013.

In conditiile in care Romania intampina probleme serioase in tendinta de a atrage cat mai multi bani europeni, rata de absorbtie pana in prezent fiind de circa 4%, performanta scriitorilor de proiecte de la CCIAT este cu atat mai demna de evidentiat. „Avem o echipa tanara de specialisti in scrierea de proiecte europene si pot sa va spun ca, pana in prezent, toate proiectele propuse spre finantare au fost declarate eligibile si, majoritatea, au trecut in faza de implementare. Au fost incurajati sa aiba idei, sa fie creativi, iar temele de proiect au fost identificate, de multe ori, in urma unor discutii libere referitoare necesitatile intreprinzatorilor privati sau a institutiilor publice din zona transfrontaliera”, ne-a declarat Menuta Iovescu, director general al CCIA Timis. In viziunea sa, Guvernul trebuie sa aiba o atitudine pro activa in relatia cu beneficiarii de proiecte europene, nu sa le puna bete in roate.

Suntem doritori sa absorbim fondurile europene puse la dispozitia noastra de Uniunea Europeana, 19,2 miliarde de euro pana la finalul anului 2013, insa pentru aceasta este esential sa avem niste institutii ale statului care sa fie pro active si interesate ca acesti bani sa se absoarba, nu institutii-frana, care pentru orice hartiuta sa returneze proiectele, iar banii europeni sa se absoarba cu intarziere”, a mai spus Menuta Iovescu. Dintr-o statistica pusa la dispozitia noastra de catre Silvana Adamovici, directorul Directiei Relatii Economice Interne si Externe din cadrul CCIAT, reiese ca, in prezent, valoarea proiectelor aflate in faza de implementare se ridica la suma de 19.807.625 de euro, din care aproape 1,2 milioane de euro reprezinta partea de cofinantare a CCIAT.

Este vorba despre 14 proiecte mari, majoritatea derulate in parteneriat cu alte camere de comert din tara sau institutii publice din Romania, Serbia si Ungaria, finantate din Fondul Social European – POS-DRU 2007 – 2013. Proiectul cu cea mai mare finantare, in valoare de 4.971.139 euro, este destinat dezvoltarii spiritului antreprenorial si cresterii competitivitatii in afaceri. Implementarea acestuia a inceput in data de 3 ianuarie 2011 si are o durata de 36 de luni. Urmatorul proiect ca valoare de finantare este intitulat “Schema inovativa de adaptabilitate specifica sistemului cameral romanesc”, iar prin intermediul acestuia, incepand cu 1.11.2011, timp de 36 de luni, vor fi accesati 4.495.814,52 euro. Pe locul III in topul proiectelor finantate din bani europeni intocmite de consultantii CCIAT  se afla cel ce vizeaza “Adaptabilitatea angajatilor, succesul angajatorilor – ASA”, care mai absoabe timp de 36 de luni, incepand tot din 1.11.2010, suma totala de 2.260.985 euro”, ne-a declarat Silvana Adamovici.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...