Noutati :

Cateva zeci de mii de euro spaga, in 5 ani. Sef in Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, retinut de DNA la Timisoara

9 noiembrie, 2020 - 02:46 PM
Autor: Redactie      
Categorie: JUSTITIE
5

TIMISOARA. Ar fi cerut diferite sume de bani, drept mita, pentru a intocmi formalitatile necesare obtinerii indemnizatiei de incadrare in grad de handicap, in baza unor documente false, pentru mai multe persoane care nu erau indreptatite sa beneficieze de acesti bani. Un sef de serviciu din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis a fost retinut de procurorii anitcoruptie.

CITESTE SI: Focar de coronavirus izbucnit la o multinationala din Timisoara. Avem 28 active si paturile pline la ATI 

CITESTE SI: 14 morti cu COVID intr-o singura zi la Timisoara si in judet. Localitatile in care au aparut ultimele 253 de cazuri de infectare cu coronavirus 

Laszlo Andras Lihor – Laza, sef Serviciu in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (D.G.A.S.P) Timis ar fi luat spaga intre 20.000 si 50.000 de euro pentru a rezolva mai multe dosare in ultimii 5 ani, potrivit DNA.

In perioada 2015-2020, in exercitarea functiei de sef al Serviciului Evidenta Drepturi Persoane cu Dizabilitati din cadrul D.G.A.S.P Timis, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi pretins si primit de la mai multe persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlul de mita, pentru a intocmi formalitatile necesare obtinerii indemnizatiei de incadrare in grad de handicap, in baza unor documente false, persoanele in cauza nefiind indreptatite sa beneficieze de aceste drepturi. Pe parcursul investigatiei au fost identificate pâna in acest moment aproximativ 100 de persoane carora, pentru sume de bani cuprinse intre 2000-5000 de euro de persoana, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras le-ar fi inlesnit obtinerea indemnizatiei de incadrare in grad de handicap”, transmite DNA.

In data de 4 octombrie a.c. Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi primit, de la un intermediar, suma totala de 1.600 de euro si produse alimentare, reprezentând o parte din suma totala pe care ar fi trebuit sa o incaseze pentru intocmirea formalitatilor de incadrare in grad de handicap pentru doua persoane, iar in 8 noiembrie a primit, printr-un alt intermediar, 2000 de euro si 1900 lei, pentru intocmirea formalitatilor de incadrare in grad de handicap a unei persoane cu domiciliul intr-un alt judet.

Obtinerea pe nedrept de certificate de incadrare in grad de handicap, in maniera expusa anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte judete si-au stabilit provizoriu resedinta in judetul Timis, pentru a putea obtine un astfel de certificat (ex. din judetele Caras-Severin, Hunedoara, Bistrita Nasaud). Asemenea certificate fac ca beneficiarii lor sa obtina indemnizatii de incadrare in grad de handicap care nu li se cuvin, dar si alte facilitati conferite de lege, existând suspiciunea ca, pâna in prezent, prejudiciul estimat adus bugetului de stat este de peste 2.000.000 lei/an. De asemenea, a mai rezultat ca, incepând cu luna martie 2020 (pe perioada starii de urgenta si a starii de alerta) persoane care ar fi obtinut in mod ilegal certificate de incadrare in grad de handicap ar fi depus la primariile de domiciliu (din judetele Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Bistrita Nasaud) documentatia necesara si pentru obtinere de facilitati acordate pentru prevenirea si combaterea infectarii cu virusul ”SARS-CoV2”, mai transmite DNA.

Lihor-Laza Laszlo Andras a fost retinut pentru 24 de ore si urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Timis cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

UPDATE: Conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (D.G.A.S.P) Timis a anuntat la randul sau masurile luate dupa demararea anchetei DNA. Laszlo Andras Lihor – Laza, a fost suspendat din functia pe care o detinea in cadrul institutiei.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis se dezice de asemenea acte si condamna cu fermitate astfel de fapte, nedemne de orice cetatean, mai ales de un functionar public, respectiv de o persoana care era angajata pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati. Inca de cand am primit informarea despre respectivele fapte, am acordat si vom continua sa acordam, alaturi de colegii din cadrul DGASPC Timis, tot sprijinul organelor de cercetare si ancheta, care, de altfel, au verificat biroul numitului Lihor-Laza Laszlo Andras si au ridicat mai multe documente. Precizez ca acest caz reprezinta o atingere adusa imaginii si onoarei institutiei, precum si a celorlalti angajati corecti si onesti, care îsi desfasoara activitatea în sprijnul persoanelor aflate în dificultateˮ, a declarat Valentina Emilia Milutinovici, Director General al DGASPC Timis.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Tag-uri:

Rating

 • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Iar cu gainarii DNA ?
  Pai sa vezi cum se fac dosare de transfer de preturi (potrivit legislației EUROPENE – ca aici pa armonizarea fiscală e bătaia PESTELUI – last frontiere 🙂 din pix se scurg meleoane EURO lunar!
  Sau mai vine o descărcare de R&D de te ciupesti si nu stii cum sa citesti, foaia respectivă
  DA, ără un parteneriat strategic cu multi & local champions totul e in van … Iar de urca VAT se gâtuie consumul si totul o ia la vale, într-un cerc vicios spart doar de ORLANDO & CO !!
  AFERIM 🙂

  • Astea ti se par gainarii? Esti implicat?

 2. Ce nu face omu’ pt un loc de parcare in fata blocului si in fata mallului , daca avea probleme nu ar fi dat mita !!!!!

 3. pe bune? cinci ani de asteptare,

 4. emilia, cand incepe sogorul sa sifoneze procentul cred ca iti trece mirarea, ” vai ce aputut face fara sa stim”