Noutati :

Cat de curat e aerul pe care-l respiram in Timisoara: ca sa iasa standardul impus de Uniunea Europeana la spatiul verde pe cap de locuitor, specialistii din Primaria Timisoara aduna si… Padurea Verde

21 august, 2013 - 04:11 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
5

TIMISOARA. Nu avem destul spatiu verde pe cap de locuitor, asa cum cere Uniunea Europeana, dar se gasesc solutii. Specialistii din Primaria Timisoara iau in calcul si Padurea Verde atunci cand socotesc verdeata din capitala Banatului.

Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, in prezent, capitala Banatului se poate lauda cu o suprafata de 16,7 metri patrati per locuitor, pe cand standardul impus de UE este de 26 mp per locuitor. Luna decembrie a acestui an este termenul limita pentru a atinge acest standard.

„Asa cum stiti, data de 31 decembrie 2013 este cea la care municipalitatea trebuie sa ajunga la o suprafata medie de 26 mp de spatii verzi per locuitor. Am avut o lunga discutie a ceea ce inseamna aceasta suprafata, nu exista o directiva europeana, este insa o ordonanta care isi produce efectele si avem o obligatie. Practic, in momentul de fata, suprafata spatiilor verzi in Timisoara in proprietatea municipiului este de 525,21 hectare, asta insemnand 92 hectare de parcuri, 16 de scuaruri, 332 de zone verzi marcate ca atare in registru intre blocuri si suprafete mai mici, locuri de joaca, perdele forestiere si 50 de hectare Padurea Verde. Asta inseamna o suprafata de 16,7 metri patrati per locuitor”, a declarat viceprimarul Dan Diaconu.

Ce si-au zis insa specialistii din Primarie? Ca totul sa iasa bine si sa nu ramanem codasii Uniunii Europene, numaram si hectarele de padure de la marginea Timisoarei.

„Aceasta suprafata este una care nu reflecta realitatea in acest moment. Ne-am adresat Directiei Silvice si Romsilva pentru a obtine clarificari legate de statutul padurii verzi aflate pe teritoriul administrativ al municipiului Timisoara. Padurea verde are o suprafata de 671 de hectare, regimul acestei paduri este in categoria functionala 1-4A padure parc, ca atare aceasta suprafata intra din punctul nostru de vedere si din punctul de vedere al Directiei Silvice in suprafetele de mp per locuitor, ceea ce inseamna o raportare reala, de data aceasta, pe care putem sa o luam in considerare: 37,9 mp/locuitor”, a explicat Dan Diaconu.

Asta nu inseamna insa ca Primaria Timisoara nu mai investeste in spatii verzi, atrage atentia viceprimarul. „Asa cum exista confuzii la poluarea cu praf, am vrut ca si cu privire la suprafata de spatii verzi sa eliminam discutiile care ar putea sa apara”, a conchis Diaconu.

CITESTE SI: Interviu cu Adrian Bere, seful Directiei de Mediu din Primaria Timisoara: Praful din oras e alungat cu o solutie miraculoasa

CITESTE SI: Palmisoara isi merita titlul: Nicolae Robu vrea sa puna si mai multi palmieri in oras. Aduce a doua tura de arbori exotici in Timisoara

CITESTE SI: Primarul Nicolae Robu nu crede raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care pune Timisoara in TOP 5 cele mai poluate orase din Europa, si cere socoteala Deutsche Welle

CITESTE SI: OMS: Timisoara, in TOP 5 cele mai poluate orase din Europa. Autoritatile locale o tin pe-a lor: aerul e tot mai curat in TimisoaraInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Ca spatiu verde este considerata si fasia de pamant dintre strada si trotuar? Adica acea fasie pe care se parcheaza masini si din care provine praful si pulberile in proportie majoritara in TM? Deci aia este in administrarea primariei si ar trebui ca politistii comunitari sa o pazeasca? Nu pare a fi pazita prea tare. TOTI soferii din TM parcheaza pe acele zone „verzi” in toate cartierele Timisoarei.

    • Fisia aia a trecut-o Domnul Primar (Sa Ne Traiti)la realizari, deja.Adica a fost adincita sub nivelul trotuarului si nu mai genereaza praf.A fost si reinsamintata,s-au plantat si pomi…dar cu seceta asta,….Nu ati observat? Cautati raportul primarului cu realizarile.O sa vedeti ca ii bifata.

      • Inca un hop trecut in drumul spre titlul de capitala culturala europeana.

  2. ar fi interesnt de stiut numele parcului din oras reabilitat complet anul acesta,asa cum se obisnuia pina la intronarea domnului profesor.Despre mirosul de cauciuc ars marca Continental care strabate seara zona centrala si nu numai mucles dom.rector,profesor,senator primar.

  3. in spatele Continentalului padurea s-a uscat !!!