Cand oamenii fac minuni. Grinzi de lemn de sute de kilograme urcate cu bratul si crestaturi de imbinare in ‘dinte de lup’ a uneia dintre cununile rupte, printre lucrarile pentru salvarea unei biserici din patrimoniul national, distrusa de un incendiu in Timis. Foto

Asociatia Biserici Inlemnite

TIMISOARA. In urma cu 7 ani, in Tara Fagetului, un incendiu violent avea sa distruga cea mai mare parte din biserica de lemn de la Povergina, din Timis, aflata in patrimoniul national.

Flacarile au cuprins lacasul de cult in 2015, chiar in postul Pastelui, si au mistuit turla, au carbonizat peretii interiori ai navei si picturile.

In 2020, printr-un proiect al Institutului National al Patrimoniului s-au facut primii pasi pentru salvarea acestei biserici.

Apoi, cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania si al The Prince’s Foundation, specialistii Asociatiei Biserici Inlemnite au pornit in aceasta vara lucrarile de restaurare.

Mai bine de o luna, in cadrul unei scoli de conservare a patrimoniului cultural din lemn – atelierul mestesugurilor traditionale care stau la baza bisericii de lemn arse din Povergina, oameni daruiti au muncit si au cautat noi solutii pentru a recupera fragmente din lacasul de cult si pentru a le repune in valoare.

Zilele trecute, cu ajutorul Mitropoliei Banatului si al Consiliului Judetean Timis, voluntarii au pregatit santierul pentru iarna.

Bustenii ramasi au fost trasi la adapost sau urcati pe dresuri, iar elementele superioare ale structurii, grinzile si cosoroabele cioplite in vara, au fost urcate pe pozitie.
O provocare a fost sectionarea si continuizarea cu chertarea in “dinte de lup” a uneia dintre cununile rupte ale bisericii.
O alta mare provocare a fost inlocuirea celor doua cosoroabe longitudinale arse ale bisericii unde scripetii si forta bratelor nu ar fi ajuns ca sa fie coborate si urcate cele peste 600 de kilograme ale unei cosoroabe, fara intelepciunea mesterilor„, au transmis reprezentantii Asociatiei Biserici Inlemnite.

La primavara, lucrarile de restaurare vor fi reluate.

***

Biserica „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din Povergina dateaza din anii 1782-1783. Era construita din lemne de stejar imbinate la colturi in „coada de randunica”. Peretii exteriori erau acoperiti cu lipitura de pamant. Fundatia este din piatra de cariera, iar absida altarului are sase laturi.

Pictura a fost realizata de unul dintre cei mai importanti artisti in domeniu din Banat, Gheorghe Diaconovici, cel care face tranzitia intre pictura bizantina si cea occidentala. Totodata, acest pictor a fost tatal unuia dintre fondatorii invatamantului banatean, filologul Constantin Diaconovici Loga.

Impreuna cu celelalte 15 biserici de lemn din zona Fagetului, biserica din Povergina constituie o componenta de baza a patrimoniului cultural al Banatului, fiind un monument reprezentativ pentru arhitectura lemnului din Zona de Vest a Romaniei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.