Bravo! Elevii din Timisoara care au dezvoltat o aplicatie impotriva stirilor false, pe podium la un concurs european de IT. Video

TIMISOARA. Aplicatia de depistare a stirilor false dezvoltata de trei elevi ai Colegiului Constantin Diaconovici Loga a impresionat juriul competitiei europene EU Code Week, iar creatia timisorenilor a incheiat competitia pe locul al doilea.

CITESTE SI: Timisoara si intreg Banatul aveau sa cunoasca o inflorire fara seaman din acea zi de octombrie. 305 ani de la intrarea triumfala a lui Eugeniu de Savoya in cetate, dupa campania care a dus la eliberarea orasului de sub controlul otoman

Extensia gratuita denumita „No lies”, creata de Iulian Rotaru, Ioana Satmari si Vlad Pintea a ocupat locul al doilea in intrecerea continentala, strangand 207 puncte, cu trei mai putine decat scorul obtinut de echipa ce a reprezentat Slovenia.

Este o extensie usor de instalat si utilizat, menita sa ajute pe oricine sa diferentieze intre stirile false si cele adevarate. Pentru asta folosim o serie de algoritmi proprii, incepand cu o baza de date de peste 1.5 milioane de site-uri cunoscute ca fiind rele, o alta baza de date mai mica, creata de noi, cu site-uri ce raspandesc doar stiri false, dar si cel mai important factor, votul utilizatorilor nostri. Extensia va fi valabila la lansare pentru toate browsere si este optimizata pentru oricine, culorile principale ajutand persoanele ce nu pot intelege textul (fie din cauza dislexiei, fie pentru ca nu inteleg limba engleza), iar implementarea standardului WEI-ARIA permite inclusiv nevazatorilor sa utilizeze aceasta extensie”, spune Iulian Rotaru, elev, membru in echipa.

Elevii timisoreni au primit puncte atat pentru creatie, cat si pentru felul in care au reusit sa isi prezinte ideea. Echipa timisoreana a obtinut cel mai mare punctaj acordat de un membru al juriului in aceasta competitie, Nora Persenke, 58 de puncte din 60 posibile.

Pe langa partea tehnica, codul, ne-am preocupat mult si de design: cum arata aplicatia si cum arata reclama. in prima etapa ne-am ocupat de design-ul efectiv al extensiei in formatul in care este si acum. Am ales cele 3 culori specifice pentru nivelul de adevar, ca sa fie mai usor de inteles dintr-o singura privire, si am facut structura ei (am creat Minciunometrul, cu cele 3 sugestii de surse credibile si cele 5 puncte ale increderii). in a doua etapa ne-am ocupat mai mult de reclama 3D, realizata pe calculator, si de film. Eu m-am ocupat de structura intregii reclame si de prezentarea proiectului”, a declarat Ioana Satmari, eleva, membra in echipa.

Finala a fost foarte complexa pentru ca am putut vedea ideile inovative ale celorlalte tari, care au raspuns la diferite probleme ale societatii. Am ramas in suspans pana la sfarsit si a fost o experienta pe care nu am mai trait-o pana acum”, a spus si Vlad Pintea, elev, membru in echipa.

Cei trei elevi au fost coordonati de profesoara lor de informatica, Renata Boar.

Sunt niste copii muncitori, care sunt pasionati de ceea ce fac. Sunt mandra de reusita lor. Am participat alaturi de ei la finala europeana, i-am încurajat si sustinut. Sunt o echipa foarte buna si stiu ca pot continua si dezvolta aceasta extensie”, spune dascalul Renata Boar.

Echipa formata din cei trei elevi din Timisoara a fost singura din Romania ajunsa in finala competitiei EU Code Week. Banatenii au ajuns in acest stadiu al intrecerii alaturi de echipe din Grecia, Italia, Lituania, Irlanda si Slovenia.

Toate proiectele au fost evaluate de un juriu internațional format din Nora Persenke (Germania, specialist in educație digitala), Yanis Fares (Belgia, specialist in relatii financiare, BeAngels), Thierry Lescrauwaet (specialist inovatii digitale, fondator UQALIFY & Color Navigator).

Programul pe care l-au conceput talentatii elevi timisoreni va fi disponibil in magazinele de aplicatii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. NihilSineProstie spune:

  Dintr-un intuneric de necontenit, mai apare cate o pata de lumina.

 2. Silverado spune:

  Cei may valoroși! NO doubt 🙂
  BAFTA cu ” monetizarea ” vorba aia nu maa întreba cu ce … am semnat 1st B:)

 3. I spune:

  Cum se cheamă și când apare? Informații importante și lipsa din articol