Noutati :

Aproape 1 milion de pasageri pe Aeroportul din Timisoara, in 2015. Care a fost cea mai cautata destinatie si ce urmeaza?

19 ianuarie, 2016 - 11:13 AM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ECONOMIC
1

TIMISOARA. Anul 2015 a insemnat pentru Aeroportul International Timisoara un an de crestere, atat in privinta traficul aerian, cat si al traficului de marfa. Pe parcursul anului 2015, Aeroportul International Timisoara a inregistrat un numar de 924.459 pasageri din Timisoara, cu 26% mai mult fata de 2014, depasind numarul maxim inregistrat anterior, respectiv 853.347 pasageri in 2011.

Daca in perioada anterioara, o pondere mare a traficului de pasageri o reprezenta traficul de tranzit (42% in 2008, scazand apoi pana la 7% in 2013), in 2015 pasagerii locali, imbarcati si debarcati din Timisoara reprezinta o majoritate covarsitoare (99,93% pasageri locali si doar 0,07% pasageri aflati in tranzit).

Si numarul de zboruri a crescut fata de anul precedent cu 13%, de la 10.293 zboruri la 11.661 zboruri.

Ca pondere pe companii aeriene, la numarul de pasageri, Wizzair detine o cota de 60%, in crestere fata de 2014, urmata de companiile Lufthansa si Tarom.

Cursele charter au inregistrat si ele o crestere semnificativa in 2015, numarul de pasageri inregistrati in perioada mai-septembrie fiind cu 54% mai mare fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Antalya a ramas destinatia favorita, insa turistii s-au indreptat si spre patru insule grecesti Creta, Rhodos, Zakynthos si Skiathos.

In 2015, destinatiile preferate ale pasagerilor au fost Munchen, Bucuresti si Bergamo, reprezentand din totalul numarului de pasageri ai Aeroportului International din Timisoara 19%, 17%, si 9%. Tot in cursul anului trecut a fost deschisa si o noua ruta spre Torino, cu doua curse pe saptamana, insa pe o perioada scurta de timp (lunile martie – mai), precum si o noua destinatie de vacanta din Grecia, insula Rhodos care s-a clasat ca fiind a treia destinatie favorita a turistilor, din cele cinci existente.

In prezent, Timisoara are legaturi aeriene cu 16 destinatii importante din sase tari europene, dintre care doua aeroporturi (Bucuresti si Munchen) ofera si zboruri de conexiune, practic spre intreaga lume.

In ceea ce priveste traficul de marfa, in cursul anului 2015 s-a inregistrat o crestere de 35% fata de anul precedent, fiind procesate un numar de 2.606 tone. Un eveniment extrem de important petrecut in 2015, atat pentru Aeroportul International Timisoara cat si pentru zona de vest a tarii, il reprezinta lansarea terminalului DHL la aeroport.

„Existenta unui centru logistic pe Aeroportul International Timisoara al unei companii precum DHL, liderul pietei internationale de curierat expres si logistica, este extrem de importanta pentru aeroport si nu numai. Acest fapt va conduce la o crestere semnificativa a atractivitatii economice a zonei de afaceri din jurul Timisoarei si implicit potenteaza cresterea traficului de pasageri. Estimam pentru anul 2016 ca traficul de marfuri va inregistra o crestere de aproximativ 40%, suplimentar fata de cresterea de 35% inregistrata in 2015 fata de 2014”, a declarat directorul Aeroportului Timisoara, Daniel Idolu.

Anul 2015 a fost un an cu rezultate in crestere si din punct de vedere economic pentru Aeroportul International Timisoara. Cifra de afaceri a crescut in 2015 cu 20%, la 30.756.000 lei fata de 25.686.071 lei in 2014, iar marja profitului societatii pe 2015 a fost de 4,5%, fata de 2,2% inregistrat in 2014.

“Ne propunem ca anul 2016 sa aduca pentru Aeroportul International Timisoara, pe langa o crestere a traficului de pasageri (peste 1 milion de pasageri) si a traficului de marfa, introducerea unor destinatii noi care vor fi anuntate in timp util si care vor veni in sprijinul pasagerilor, oferindu-le posibilitati de calatorie variate. De altfel, asa cum ne-am propus, inceputul anului 2016 a dat startul deschiderii de noi destinatii si noi parteneriate cu companii aeriene, respectiv destinatia Eindhoven – Olanda, spre care se vor opera zboruri incepand cu 29 martie 2016, si noua baza aeriana a companiei Ryanair, in premiera pentru Romania, care va opera zboruri incepand cel mai tarziu de la data de 1 noiembrie 2016, spre destinatiile: Bucuresti, Londra-Stansted, Milano-Bergamo, Bruxelles Charleroi, Berlin, Dusseldorf-Weeze, Frankfurt-Hahn. De asemenea, in acest sens, ne propunem lucrari de extindere a aerogarii in zona de imbarcare pentru a face fata numarului de pasageri aflat in crestere. In permanenta, administratia Aeroportului poarta negocieri cu companii aeriene in vederea deschiderii de noi rute accesibile direct din Timisoara”, a declarat directorul aeroportului, Daniel Idolu.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Asa o aberatie nici un copil nu o crede. Ati ajuns la cifra de 1 milion…cum? Luand la socoteala pe cei care au plecat si s-au intors adica cei care locuiesc in oras? Pe timisorenii care au calatorit afara sa zicem de 5-6 ori intr-un an si evident s-au intors? Aeroportul este mic, a devenit sufocant. Nici vorba sa fi absorbit 1 milion de calatori individuali. Adica 1 milion impartit la 12 luni inseamna 83.333 de calatori lunar: impartit apoi la 30 de zile rezultatul este de 2.777 de calatori unici zilnic. Timisoara are nevoie de un aeroport mult mai mare, sa fie mandria vestului tarii. Inclusiv de doua trei hoteluri care sa apartina aeroportului, construite la intrarea/iesirea in/din oras pentru cei care tranziteaza sau pierd zboruri. sau cand exista zboruri anulate. Unde se duce omul cand se afla in situatii de gen? Se duce la hotelulu tiganului X sau Y? Nu. Hoteluri care sa apartina primariei si aeroportului deopotriva, asta insemnand locuri de munca pt. timisoreni si siguranta pentru pasageri. Plus cateva minibus-uri sa zicem, care sa ii duca pe calatori de la aeroport la hoteluri si inapoi, asta ca sa nu mai fie victimele taximetristilor. Daca ajunge omul in tara noaptea tarziu, este dus pe drumuri ocolite la destinatie si ajunge sa plateasca de cine stie cate ori ori suma reala. V-o spune un om patit: de la aeroport destinatia centru, a fost dus prin calea lipovei, aradului, torontalului, circumvalatiunii si in final hotel in centru. Pretul calatoriei fara ceas, ca dupa miezul noptii nu se pune ( cursa estivala din italia aterizare TSR la ora 1 a.m ): 30 de euro.